Afghanistan. De vuile oorlog


Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 27 juli 2010

In Nederland druppelen mondjesmaat berichten binnen over de door WikiLeaks gelekte 90.000 documenten die onthullen wat er zich eigenlijk in Afghanistan afspeelt en heeft afgespeeld, maar waarvan de betrokken regeringen het beter vonden dit niet openbaar te maken. Het lijkt alsof Vietnam zich herhaalt. De Amerikaanse regering stelt alles in het werk om WikiLeaks uit te schakelen en de mensen daarachter wegens hoogverraad op te pakken.

Het aantal burgerslachtoffers is vele malen hoger dan door de autoriteiten werd verteld. In veel gevallen werd er als standaard bij een aanval of bombardement gesproken over vijandelijke troepen en terroristen, in de officiële berichtgeving wordt consequent gesproken van Taliban of Al-Qaeda, maar naar nu blijkt waren vaak de meeste slachtoffers gewoon burgers, kinderen, onschuldig, ongewapend. Uit de gelekte documenten blijkt vooral een onafgebroken reeks oorlogsmisdaden tegen de bevolking van Afghanistan.

Enkele onthullingen:

  • De Taliban beschikt over veel geavanceerdere wapens dan men ons tot nu toe heeft willen wijsmaken. Ook het aantal doden door zelfmoordaanslagen en bermbommen is hoger dan tot nu toe gemeld.
  • Leiders van de Taliban worden gejaagd en vermoord zonder enige vorm van proces door de geheime commando’s van Task Force 373. Deze werken een prioriteitenlijst af waarop ook drugsbaronnen, bommenbouwers en vermeende Al-Qaeda leiders staan.
  • De Amerikaanse militaire vermoeden dat veel terroristische groepen in Afghanistan worden gesteund door de Pakistaanse militaire geheime dienst, terwijl Pakistan een miljard dollar aan hulp krijgt van de VS om terrorisme te bestrijden.
  • Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van onbemande vliegtuigen die raketten en bommen afwerpen. Heel vaak gaat daarbij wat mis, van technische storingen tot menselijk falen. Iedere neergestort onbemande vliegtuig kost tussen de 3,7 en 5 miljoen dollar. Officieel zijn er tot nu toe 38 ingezet in Afghanistan en Irak, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger.
  • Veel ongewapende burgerslachtoffers zijn chauffeurs en inzittenden van voertuigen, die worden beschoten, omdat de bestuurder na een oproep weigert te stoppen.
  • Veel slachtoffers zijn vaak ongewapende burgers waarvan het vermoeden bestond dat ze zelfmoordterroristen waren of Afghanen die geen woord Engels verstaan en uit angst wegrennen om vervolgens in de rug geschoten te worden.
  • Voor iedere dode burger krijgen de nabestaanden ongeveer 1700 euro. Dat is veel geld in Afghanistan maar als de ‘opbouw’ zich doorzet is het net zo weinig als hier in het westen.

De Afghanistan War Logs werden gepubliceerd in de New York Times, The Guardian, en Der Spiegel.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s