Al Qaida, SITE en de Volkskrant


Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 6 november 2010

“Al Qaida claimt complot bompakketten VS” kopte de VK gisterenavond op de website. Het was zelfs voorpaginanieuws. Als bron voor dit nieuws meldt de Volkskrant SITE, volledige naam SITE Intelligence Group, een commerciële antiterrorisme organisatie opgericht door Rita Katz en Josh Devon. Katz is een voormalig medewerkster van de IDF en werkte samen met stagiair Devon voor Steve Emerson’s Investigative Project. Katz komt in de VS onregelmatig in het nieuws met beschuldigingen aan het adres van kritische organisaties en fondsen, dat deze in het geheim Al Qaida zouden ondersteunen en financieren. Katz werkte in het verleden ook als ‘expert getuige’ in allerlei rechtszaken tegen vermeende terroristen in de VS, waarvan er tot op heden niet één veroordeeld is.

Emerson werd in een klap antiterrorisme expert nadat hij had beweerd dat de bomaanslag in Oklahoma het werk zou zijn geweest van moslims. Later werd bekend dat de aanslag was uitgevoerd door Timothy McVeigh. Dat stond zijn carrière als prominent antiterrorisme expert niet in de weg. Van hem kwamen de berichten na de 9/11 aanslag dat er in Amerika heel veel ‘slaapcellen’ van moslimterroristen waren, waarvan er niet een gevonden is. Tegenwoordig is hij een veel gevraagd spreker op allerlei anti-Islam bijeenkomsten en verdient miljoenen met zijn anti-terrorisme adviezen. Hij is ook een van de leidende figuren achter de haatcampagne tegen Rauf van het Park51 project in new York. Emerson zit samen met Wilders in de adviesraad van International Free Press Society, de Deense anti-Islam groep die veel van Wilders Amerika-tripjes betaalde. Emerson zit ook in het bestuur van MEMRI, de organisatie die regelmatig valse berichten verspreid om Arabieren in een kwaad daglicht te plaatsen. Zelfs de FBI noemt Emerson onbetrouwbaar. In 2008 keerde Emerson zichzelf bijna 3,4 miljoen dollar uit voor management services voor zijn eigen stichting.

SITE was ook de organisatie die met het ‘nieuws’ kwam over de de Al Qaeda glossy ‘Inspire’, waar we overigens niets meer van horen. De pdf-originelen van de glossy waren gekopieerd van Ellen DeGeneres kookrecepten. Niet vreemd dus dat we er niets meer over horen. De SITE server huisvestte in 2008, 67.19.162.130, 139 pro-Israël en anti-Islam projecten.

Kortom. Oplichters en profiteurs, die valse berichten de wereld in helpen om Islamofobie te verspreiden, maar blijkbaar is het niet nodig voor journalisten even te kijken wie er achter die berichten zitten. Je zou van een ‘kwaliteitskrant’ als de Volkskrant toch meer verwachten. Je kunt blijkbaar met halfbakken verhalen en valse berichten en jezelf uitgeven als expert op het gebied van terrorisme steenrijk worden en zelfs politieke macht veroveren. Emerson en Wilders zijn daar het levende bewijs van.

Zie ook:

Sourcewatch over SITE

Loonwatch over Steve Emerson

Cyber Jihad; The Phantom Menace

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, Volkskrant en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s