Geert Wilders en Newt Gingrich demonstreren op 11 september in New York


Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 6 augustus 2010

De PVV komt vandaag weer met een nieuwtje over de plannen van de grote leider.

“Geert Wilders spreekt op 11 september a.s. in New York tijdens een demonstratie tegen het bouwen van een mega moskee nabij Ground Zero.
De demonstratie georganiseerd door de SIOA (Stop Islamization Of America), vindt plaats om 14 uur op Park Place tussen Church en West Broadway, vlakbij Ground Zero.”

(bron: pvv.nl)

 

Zowel de organisatie Stop Islamization Of America (SIAO), geleid door de fanatieke Islamofoben Pamela Geller en Robert Spencer, als Geert Wilders melden dit op hun websites. De aartsconservatief Newt Gingrich zal ook spreken. SIAO kwam in april van dit jaar in het nieuws toen hun anti-Islam reclamecampagne op bussen werd geweigerd door een vervoersbedrijf in Miami. Wilders heeft een flaptekst geschreven voor het anti-Obama boek van Geller dat vorige week werd uitgebracht.

Er wordt in New York helemaal geen “mega-moskee”, ook zo genoemd in de Telegraaf, AD, Elsevier en op nu.nl, gebouwd in de buurt van 911 Ground Zero, maar een Islamitisch cultureel centrum, waarvan een moskee (klein) onderdeel zal uitmaken. In de omgeving staat al een moskee, twee straten verderop. Een andere moskee in Lower manhattan is vorig jaar gesloten. Het bouwproject is uiterst omstreden mede vanwege de nabijheid van de voormalige Twin Towers, die op 11 september 2001 met twee gekaapte vliegtuigen werden vernield. Ironisch genoeg heette het gebied rondom de voormalige Twin Towers in 19e eeuw Little Syria, omdat daar veel migranten uit Arabië, christenen en moslims, woonden.

De controverse omtrent het bouwproject wordt dankbaar uitgemolken door de anti-Islam beweging in de VS. Aanhangers van de anti-establishment beweging Tea Party, fundamentalistische joodse en christelijke organisaties, en rechtsradicale politici als Wilders, Sarah Palin, Newt Gingrich, en anti-Jihadisten zoals Geller en Spencer. Zij zien hierin het bewijs dat er een Islamisering gaande is, noemen het een slag in gezicht van de slachtoffers is en klagen dat moslims worden ‘beloond’ voor de aanslag. Zij beschuldigen initiatiefnemer Imam Feisal Abdul Rauf dat hij medeplichtig is moslimterrorisme en beweren dat hij corrupt is, zonder ook maar enig bewijs voor de aantijgingen te leveren.

In werkelijkheid is Rauf, een Sufi geboren in Koeweit, bekend om zijn vredelievendheid en ijvert hij al jaren voor een interreligieuze dialoog, vrede en wederzijdse erkenning en respect. Zijn organisatie Cordoba Initiative, stelt als doel “to achieve a tipping point in Muslim-West relations within the next decade, steering the world back to the course of mutual recognition and respect and away from heightened tensions.” Rauf blogt voor de Washington Post, schreef verschillende boeken, o.a. What’s Right with Islam Is What’s Right with America, en spreekt regelmatig dat de Amerikaanse democratie de belichaming is van de ideale maatschappij volgens de Islam.
Grotere kaart weergeven

Het project van Rauf wordt dan ook gesteund door vele politici en religieuze leiders, waaronder ook liberale joodse organisaties en rabbi’s. Voordat de autoriteiten hun toestemming hadden gegeven waren er 10.000 handtekeningen afgegeven door de pro-Israel lobby-organisatie JStreet als steun voor het plan. De belangrijkste projectontwikkelaar achter het bouwproject is Sharif el-Gamal, zelf lid van een interreligieuze familie en lid van het joodse gemeenschapscentrum in Upper-Manhatten. Hij verklaarde tegenover de Israëlische krant Haaretz vandaag dat hij niet had verwacht dat het project zoveel aandacht zou krijgen. Het werd immers al 10 jaar gezocht naar een geschikte locatie voor een nieuw Islamitisch cultureel centrum in Lower Manhattan.

Rauf’s Indiase vrouw Daisy Kahn is architect en ontvanger van de Interfaith Center Award for Promoting Peace and Interfaith Understanding. Abdul Rauf is het soort gematigde moslim, die anti-Islamisten zoals Geller en Wilders zouden moeten steunen in hun strijd tegen Moslimextremisme. Maar anderzijds beweren zij dat zo’n moslim niet bestaat en wordt elke gelegenheid benut om aperte leugens, valse beschuldiging en beledigingen aan het adres van Rauf te plaatsen. Er zijn vele moslims zoals hij in talloze landen waar de islam vertegenwoordigd is, maar deze gematigden krijgen in de media geen enkele aandacht. Die hebben net als de hysterische anti-Islamisten alleen aandacht voor obscure terroristische organisaties zoals Al-Qaeda. Rauf wordt ook door Geller c.s. kwalijk genomen dat hij geen openlijk afstand neemt van Hamas en dus een extremist is. In feite krijgt zo het verhaal van Al Qaeda bijval, dat het ‘Westen’ de Islam verdoemt en niet zal stoppen totdat de Islam vernietigd is. Het centrum van Rauf en Khan wil een grotere interreligieuze dialoog mogelijk maken.

De ophef over het project demonstreert hoe hard dit nodig is.


Bronnen:

Time: The Moderate Imam Behind the ‘Ground Zero Mosque’
door Bobby Ghosh Tuesday, 3 augustus 2010

Haaretz: ‘Ground Zero mosque’ Imam thanks U.S. Jews for support
door Natasha Mozgovaya, 6 augustus 2010

Beliefnet: Q&A with Sharif el-Gamal about Park 51, NYC

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s