Hoe een rechts minderheidskabinet anti-Islam politiek normaal maakt


Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 31 juli 2010

Gisteren werd bekend dat het CDA en de VVD met de PVV verder willen praten over de formatie van een rechts minderheidskabinet van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV.

Opmerkelijk omdat  een minderheidscoalitie normaliter als laatste middel wordt ingezet nadat alle mogelijkheden voor een meerderheidscoalitie zijn uitgeput en dit de eerste minderheidscoalitie is na de tweede wereldoorlog.

De verklaring die door Rutte, Verhagen en Wilders werd uitgebracht opent met de zin: “De drie partijen VVD, PVV en CDA verschillen van mening over aard en karakter van de islam. De scheidslijn zit hem in het karakteriseren van de islam als óf religie óf (politieke) ideologie.”

Wilders heeft dus zijn zin gekregen. Hij mag de Islam een politieke (“fascistische”) ideologie noemen, want zo’n standpunt wordt afgedaan als een verschil van inzicht.  Hij heeft ook zijn zin gekregen om van de Islam de belangrijkste kwestie te maken, want de intentieverklaring opent ermee.

De overeenkomsten met wat er in de jaren dertig van de vorige eeuw gebeurde zijn opmerkelijk. Het waren economisch barre tijden en Hitler wilde ondanks zijn electorale succes aanvankelijk geen regeringsdeelname. Nadat de NSDAP de grootste partij was geworden werden ze gesteund door de liberalen en conservatieven die ver wilden gaan om links buiten de regering te houden. Met Hitler hoopten ze hun smalle machtsbasis te kunnen uitbreiden en men dacht dat men de radicale Hitler tot gematigdere standpunten kon dwingen.

De rest is geschiedenis.

Voor Hitler werd na het uitschakelen van de democratie het ideale instrument voor zijn machtsbasis de “Judenfrage”. Het Jodendom was volgens hem geen religie maar een gevaarlijke ideologie, een complot met als doel wereldoverheersing. Joden waren voor hem en zijn aanhangers minderwaardige en achterlijke, smerige en corrupte mensen, die een bedreiging vormden voor de eigen “reindeutsche” cultuur. Zonder al te veel weerstand kon hij die gedachten vertalen in de rechtsongelijkheid, vervolging en uiteindelijke vernietiging van miljoenen mensen. Het nationaalsocialisme was een sterk nationalisme (“eigen volk eerst”) met harde standpunten over orde en veiligheid gecombineerd met sociale standpunten die mensen graag willen horen,  met name over zorg en zekerheid van inkomen en bestaan. De Joden waren de zondebok, want wat is er gemakkkelijker dan alle schuld op een bevolkingsgroep af te schuiven?

Misschien ben ik te pessimistisch om hierin een overeenkomst te zien met wat er nu in Nederland gebeurt, maar in de acceptatie van Wilders’ standpunt dat de Islam geen godsdienst maar een gevaarlijke ideologie is en een complot om de wereld te overheersen schuilt volgens mij een groot gevaar. De radicale Wilders zal op dit punt niet inbinden, maar vanuit een comfortabele positie zijn doctrine verder kunnen ontwikkelen. Voor de 1 miljoen moslims in Nederland breken barre tijden aan.

Advertenties

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s