Kerk met koepel is een moskee, volgens demonstranten in Phoenix, Arizona


Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 22 november 2010

In Phoenix, Arizona werd onlangs geprotesteerd door verontruste buurtbewoners tegen de bouw van een moskee. Maar de demonstranten zagen iets wat er niet was. Het gebouw in aanbouw, met een grote koepel, is geen moskee, maar een kerk. De kerkleiders hebben een spandoek opgehangen met de tekst “Als u iets anders denkt dan heeft u het mis. Wij bouwen een christelijk gebedshuis.” 1)

Geert Wilders’ sponsor en grootste fan in de VS, Pamela Geller, werd vorige week door Keith Oiberman van MSNBC uitgeroepen tot de slechtste persoon van de wereld. 2) Geller is met zelfbenoemde wetenschapper Robert Spencer de executive director van Stop Islamization of America (SIAO). SIAO organiseerde begin oktober een demonstratie tegen de bouw van Park51 in New York, een interreligieus cultureel centrum van imam Rauf. Islamofobie is big business. Geller, Spencer en hun vrienden verdienen miljoenen met het verspreiden van haat tegen moslims en het angstbeeld dat iedere moslim een potentiële moordenaar is. Geller is zonder twijfel de grootste aanjager van Islamofobie in de VS en noemt zonder uitzondering iedereen, die het waagt kritiek op haar te hebben een anti-Amerikaanse linkse antisemiet die terrorisme goedkeurt. Zonder schroom adverteert ze haar ideeën ook via de English Defense League, die onlangs in Amsterdam een demonstratie als steun voor Wilders organiseerde, en andere Europese extreemrechtse weblogs.

Geller is een prof op het gebied van framing, een media-tactiek die ook veelvuldig door Wilders, volgens Geller “the greatest man in the world”, wordt toegepast. Op haar weblog voedt zij dagelijks de haat tegen moslims en de angst voor de Islam gemengd met gescheld en geschimp richting critici die twijfelen aan haar goede bedoelingen. In de aanloop naar de “Stop the 9/11 Mosque” demonstratie van 11 september heeft ze maandeling allerlei misinformatie en valse beschuldigingen verspreid over het bouwproject, imam Rauf en betrokkenen, die ervan beschuldigd werden stiekem een centrum voor het verspreiden van een kwaadaardige “suprematistische” religie te bouwen. Ze noemde, net als Wilders, het project consequent een “overwinningsmoskee” die op “heilige grond” werd gebouwd, waar een aanslag door moslims tegen het Amerikaanse volk had plaatsgevonden, terwijl het geen moskee was en het niet op Ground Zero en de 9/11 aanslag niet het werk was van moslims, maar van terroristen die zichzelf ware moslims noemen. Als je onzin maar blijft herhalen zullen er altijd wel mensen zijn die er in gaan geloven. 3)

In de nasleep van de opgeklopte haat tegen moslims en hun partners in crime de immigranten en liberals (Amerikaans voor links) werd er overal in de VS geprotesteerd tegen de aanwezigheid van moslims en tegen de bouw van moskeeën, ook ver buiten New York. De Islmamofobie in de VS bereikte afgelopen week haar hoogtepunt toen er werd geprotesteerd tegen de bouw van een kerk, die volgens de demonstranten een moskee is.In Phoenix, Arizona wordt La Luz del Mundo gebouwd, een kerk en cultureel centrum van verschillende kerkgenootschappen. Het gebouw heeft een grote centrale koepel, waardoor verontruste buurtbewoners hun kerkleiders belden met de vraag of er een moskee werd gebouwd. Mensen zijn blijkbaar zo vergiftigd met haat tegen moslims dat men niet meer in staat is te zien dat er een kerk wordt gebouwd. Daarom hebben de kerkleiders een spandoek opgehangen met daarop de boodschap “Als u iets anders denkt dan heeft u het mis. Wij bouwen een christelijk gebedshuis.” 4)

Keith Oiberman van MSNBC heeft vorige week haatblogster Pamela Geller ook hierom verkozen tot de slechtste persoon van de wereld. De door haar aangejaagde blinde en stupide haat begon met actievoeren tegen Islamitisch cultureel centrum in New York is, een bomaanslag tegen een moskee in Jacksonville eerder dit jaar 5), en de anti-Sharia wet in Oklahoma, die door een rechter is tegengehouden. 6) De door haar opgevoerde Islamfobie maakt sommige mensen zo gek dat ze demonstreren tegen de bouw van wat volgens hen een moskee is, maar in werkelijkheid een kerk is. Gelukkig lijkt de Islamofobie in de VS weer aan wat het wegebben en blijft het in de marge hangen. In Nederland daarentegen wordt Islamofobie tegenwoordig gedoogd, nadat de extreemrechtse anti-Islampartij PVV, in ruil voor steun aan een rechtsconservatieve minderheidsheidsregering de vrijheid van haar partners heeft gekregen, om mensen op te stoken tegen moslims en haat en angst tegen de Islam met allerlei verzinsels en valse beschuldigingen als ‘waarheid’ en ‘mening’ te verspreiden en hiermee zelfs politieke macht te verwerven.

Noten

1) Think Progress: Amidst National Islamophobic Upheaval, Arizonans Protest Mosque That’s Actually A Church

Washington Post: Mosque protests reach new level of surreal

The Atlantic Wire: Locals Protest Mosque That’s Actually a Church

2) Loonwatch: Keith Olbermann: Pamela Geller the Worst Person in the World

3) “Speech Geert Wilders Ground Zero New York City” zoals geplaatst op de website van Geert Wilders

4) “If you think we are different you are wrong. We are building a Christian house of prayer.” in: Raw Story: Church in Arizona protested because it looks like a mosque

5) AOL News FBI Finds Pipe Bomb Used in Blast at Fla. Mosque

6) Huffington Post: Oklahoma Sharia Law Blocked By Federal Judge

Slate: What Makes a Will Islamic?

LA Times: A law we don’t need

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s