Rechtspopulisme —Geert Wilders verdeelt Berlijnse CDU


Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 23 juli 2010

Door Constanze von Bullion
Sueddeutsche Zeitung 22 juli 2010

Een CDU-politicus van de deelstaat Berlijn nodigt de Nederlandse rechtspopulist uit naar Berlijn te komen — dat bevalt zijn partij in het geheel niet. Ze dreigt de afgevaardigde uit de fractie te stoten.

De rechtspopulist Geert Wilders zorgt voor ergernis in de Berlijnse CDU. De omstreden Islamcriticus uit Nederland is door de Berlijnse volksvertegenwoordiger René Stadtkewitz (CDU) voor een bezoek aan Berlijn uitgenodigd. De partij- en fractievoorzitter Frank Henkel eist dat Stadtkewitz zijn uitnodiging intrekt. Hij droeg Stadtkewitz op de uitnodiging binnen drie dagen terug te nemen en de waarden van het CDU te onderschrijven. Daarnaast moet hij uitdrukkelijk verklaren dat hij geen organisatie steunt die van plan is bij de komende verkiezingen te concurreren met het CDU. Anders zal Henkel na het zomerreces aan de CDU-fraktie voorstellen Stadtkewitz uit de fractie te zetten.

De afgevaardigde voor (stadsdeel) Pankow René Stadtkewitz viel al vaker op door zijn scherpe kritiek op de Islam. In 2009 verliet hij de Berlijnse CDU, maar zit noch steeds als partijloze in de fractie van het deelstaatparlement. Volgens berichten in de media overweegt hij een afdeling van Geert Wilders rechtse partij op te richten en deze bij de volgende regionale verkiezingen te ondersteunen.

De SPD eist dat Stadtkewitz uit de CDU-fractie wordt gezet. “De maat van het verdraagbare is nu echt vol”, zei de bedrijfsleider van de SPD-fractie in het deelstaatparlement. “Blijkbaar probeert Stadkewitz met gedogen van de CDU-fractie in Berlijn een verbond van christendemocraten met de bruine milieus mogelijk te maken. De CDU-baas Henkel trekt nu aan de noodrem en neemt nu ook afstand van Geert Wilders. Die bedrijft “de demonisering van een hele religie” en is van mening dat de Islam het westen de oorlog heeft verklaard. “Een ideologie, die mensen of hele groepen zoals moslims denigreert, geen onderscheid maakt en fundamenteel verklaart dat zij geen tolerante samenleving willen of daartoe in staat zijn, heeft met de algemeen geaccepteerde waarden van onze partij alsook onze maatschappij niets van doen.


Dit artikel is vertaald uit het Duits en verscheen vandaag op de website van de Sueddeutsche Zeitung: Rechtspopulismus: Geert Wilders entzweit Berliner CDU.

Ook andere kranten berichten:

Berliner Morgenpost: Konflikt in der CDU: Rechtspopulist Wilders kommt nach Berlin

Frankfurter Rundschau: Berlin: Wilders-Fan in der CDU-Fraktion

Neues Deutschland: Neuer brauner Import in die Hauptstadt? René Stadtkewitz droht nach Einladung Geert Wilders Rauswurf aus der Berliner CDU-Fraktion

TAZ: CDU-Abgeordnetem droht der Fraktionsausschluss: Stadtkewitz bleibt auf Rechtskurs

Die Zeit: Islamkritik: Eindladung an Wilders empört Berliner CDU

Advertenties

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Rechtspopulisme —Geert Wilders verdeelt Berlijnse CDU

  1. Pingback: Vrienden van Geert Wilders: Oskar Freysinger | wltrrr

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s