Twijfel over de authenticiteit van Inspire, Al-Qaida’s Glossy


Op 12 juli bericht de Volkskrant ‘Al-Qaida lanceert eigen glossy‘.

Op 16 juli volgt het bericht ‘Al Qaida-glossy: Wilders en Hirsi Ali op dodenlijst‘.

Ik vond de volgende bijdragen waaruit blijkt dat dit zogenaamde tijdschrift van Al-Qaida waarschijnlijk een ‘false flag’ of een hoax is.

Wat de Volkskrant niet vermeldde was dat het tijdschrift op 1 juli was ‘ontdekt’ door de Amerikaanse SITE Intelligence Group, een commercieel bedrijf dat ‘anti-terrorisme’ diensten verleent en wordt gerund door Amerikaans-Israëlische Rita Katz en Josh Devon. Beiden werkten daarvoor bij het Investigative Project on Terrorism, een commercieel anti-terrorisme agentschap opgericht door Steve Emerson. Emerson werd bekend na de bomaanslag in 1995 in Oklahoma als de ‘expert’ die op CBS vertelde, dat volgens hem de aanslag het werk was geweest van Islamitische terroristen. Later bleek dat de Amerikaan Timothy Veigh de aanslag had uitgevoerd.

SITE is overigens ook de organisatie achter de ‘ontdekking’ dat er een organisatie ‘Global Islamic Media Front‘ bestaat die wekelijks Al-Qaida nieuws uitzendt onder de noemer ‘Voice of the Caliphate‘. Vóór deze ‘ontdekking’ bestond er geen enkele link naar dit zogenaamde Al-Qaida nieuwskanaal vanaf websites van radicale moslimfundamentalisten. De meeste referenties naar beide projecten komen van het extreemrechtse anti-Islam weblog ‘Jawa Report‘. Er is geen enkel bewijs van de authenticiteit van de websites die SITE ontdekt, sterker nog: vóór de ‘ontdekking’ door SITE leken ze niet te bestaan…

In een enkel tijdschrift en op enkele weblogs wordt het tijdschrift ‘Inspire’ verder ontrafeld.

In het Amerikaanse maandblad ‘The Atlantic’ verscheen kort na de ontdekking een artikel van Max Fisher waarin de echtheid van het Al-Qaida glossy wordt betwijfeld. Het tijdschrift is vóór de ‘ontdekking’ op geen enkel jihadist website terug te vinden, maar wordt door de Amerikaanse experts en media toch gepresenteerd als een poging om moslimterroristen te rekruteren in de VS. Bij de inhoudsopgave is een stukje van de leider van APAQ, de afdeling die Al Qaida op het Arabaische schiereiland vertegenwoordigt, dat stelt dat Inspire “(will) answer various questions pertaining to the jihad in the Arabian Peninsula.” Hoezo is dit gericht op Amerikaanse jongeren? Een van de hoofdstukken luidt ‘How to make a bomb in the kitchen of your mom.’ Een Arabische moslimterrorist gebruikt een dergelijke uitdrukking niet, al was het alleen al omdat het Amerikaans-Engels is, in plaats van het gangbare Brits-Engels. Er staat ook een stukje in van Osama bin Laden. De CIA berichtte echter enkele dagen voordat Inspire bekend werd dat er sinds 2000 niets meer was vernomen van Osama bin Laden.

Fisher’s collega bij The Atlantic, Marc Ambinder, berichtte eerder in ‘So Is it an Inspired Parody?’ dat het eerste exemplaar dat was ontdekt was opgemaakt over een ander pdf-document heen. Hier werd ook op gewezen door het Fishburd Blog: ‘What are those scrambled pages of Al-Qaeda’s English language ….’ Het oorspronkelijke pdf-document blijkt een pagina uit een lijst van ‘The Best Cupcakes In America’ te zijn van de Ellen DeGeneres show.

Het wapen wat op de dodenlijst wordt getoond is een Magnum Desert Eagle, een wapen dat door Magnum Research in de VS en het bedrijf Israel Millitary Industries wordt geproduceerd. Waarom zou een Al Qaida glossy reclame maken voor een Israëlisch wapen?

Tot dusverre zijn er in de Nederlandse pers tientallen artikelen verschenen over ‘Inspire’, het nieuwe glossy tijdschrift van Al-Qaida en de daarin genoemde bedreiging van Wilders. Jammer genoeg heeft de Nederlandse journalistiek te weinig tijd of lef om op onderzoek uit te gaan naar de achtergronden van het tijdschrift. Er zijn immers redenen genoeg om aan de echtheid ervan te twijfelen.


Andere bronnen:

Verraden auteurs van “Al-Qaeda Glossy” zich met US-Israelisch smoking gun?

Al-Qaeda Magazine is Cupcake Recipe Book

Can Al-Qaeda Save American Journalism?

Debate rages: Is Al Qaeda’s dopey new jihad magazine for real?

Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 18 juli 2010

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, Volkskrant en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Twijfel over de authenticiteit van Inspire, Al-Qaida’s Glossy

  1. Pingback: Al Qaida, SITE en dan nu een vrouwentijdschrift | Krapuul.nl

  2. Pingback: Al Qaida, SITE en dan nu een vrouwentijdschrift | wltrrr

  3. Pingback: Geheel verzorgd aangetekend verzet, incl. doodsbedreiging | KRAPUUL.NL

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s