Volkskrant geeft de Taliban een interview en anderen de ruimte om de PvdA de grond in te trappen


Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 29 juli 2010

Vanochtend kwam de Volkskrant met het bericht Taliban feliciteren Nederland met vertrek uit Afghanistan waarin een “exclusief” interview per telefoon met de Talibanwoordvoerder Qari Yusuf Ahmadii. Daarin feliciteert hij Nederland met de terugtrekking uit Afghanistan en spreekt zijn hoop uit dat de PvdA een rol gaat spelen in de nieuwe regering.

Al snel volgen de andere nieuwsmedia en weblogs en wordt het bericht gekopieerd en veranderd zodat er een ander verhaal ontstaat.

Een kleine greep uit de nieuwsmedia, op volgorde van binnenkomst.

BN/De Stem kwam als eerste met het bericht Taliban feliciteert Nederland met PvdA. dat staat nergens in het interview maar je moet toch wat om je te onderscheiden en lezers te trekken.

Als tweede kwam Trouw met het bericht Taliban prijzen PvdA om vertrek uit Uruzgan met een korte samenvatting van het bronartikel in de Volkskrant.

De volgende was Elsevier die schreef De Taliban hoopt dat de PvdA opnieuw zal gaan regeren en de openingszin “De Taliban bedankt de PvdA voor het aanstaande vertrek van de Nederlandse militairen uit Uruzgan.” Ook dat is nergens in het bronartikel terug te vinden, maar het dient de agenda van het rechtse weekblad om de PvdA zoveel mogelijk in een kwaad daglicht te plaatsen.

Het extreemrechtse weblog dedagelijksestandaard — een vrijetijdsproject van Telegraaf en Elsevier journalisten met bijdragen van onder andere oprichter Joshua Livistro en Arend Jan Boekesteijn — kwam even later met het korte bericht Taliban bedanken PvdA, willen Cohen als premier met als slotzin “Het is en blijft fascinerend om te zien dat de enigen die blij zijn met het buitenlandsbeleid van progressieven, onze meest gevaarlijke vijanden zijn.”

De Telegraaf kopte even later Taliban: laat PvdA regeren en plaatste een foto van Cohen met als bijschrift “Taliban zien Cohen graag in regering”.

Dedagelijksestandaard vond een bericht niet voldoende en kwam met het tweede bericht Taliban wil een PvdA kabinet. “Het is natuurlijk veelzeggend dat de Taliban de PvdA alle heil en zegen toewenst. Dat zegt eigenlijk alles over het imago dat deze wereldvreemde partij heeft opgebouwd. Lekkere associatie ook in het buitenland. PvdA=Taliban=PvdA.

Bij de PvdA zal men het allemaal geweldig vinden. Eindelijk de extremistische Islamitische erkenning waar jarenlang voor geknokt is. Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Vrouwenonderdrukking, verminking, homohaat, jodenhaat, westerlingenhaat. Allemaal begrippen die nu één op één weglopen bij de gedachte aan de PvdA.”

Zelfs de NOS kon niet achterblijven. Eerst kwam men met het bericht “Taliban hopen op PvdA in kabinet” maar dit werd 20 minuten later veranderd in Taliban feliciteren Nederland met vertrek

Nederlands grootste nieuwswebsite Nu.nl bracht het bericht zelfs als belangrijkste nieuwsfeit van de dag, Taliban wil PvdA in nieuw kabinet. Op het bijbehorende webforum nujij.nl, net als bij de Telegraaf, zijn ondertussen verschillende verwijzingen geplaatst, vaak naar  extreemrechtse weblogs (bijvoorbeeld Taliban stemt PvdA) met honderden veelzeggende commentaren, veelal met daarin verklaringen dat bijvoorbeeld de Islamisering van Nederland dus een feit is, de Taliban ook op de PvdA stemt, dat de PvdA dus een partij van allochtonen en terroristen is en de PvdA zich diep moet schamen. Bijvoorbeeld “Als het aan de PvdA ligt komen alle Taliban en Al Qaida naar Nederland! Geef ze allemaal een paspoort en de PvdA heeft er weer 50.000 stemmers bij! Dat is het enige beleid van de PvdA, hoe krijgen we zoveel mogelijk stemmers (gelukszoekers) erbij. Het landsbelang is van ondergeschikt belang!!!”

Gemodereerd wordt er maar mondjesmaat. Elk negatief bericht of commentaar over links en de PvdA is weer mooi meegenomen. Het is immers formatietijd en er bestaat een kans dat we alweer een rechtse coalitie krijgen, dit keer met een ondemocratische anti-Islam partij. Perfect getimed dus.

Zo is weer fraai te zien hoe rechtse en extreemrechtse media een bericht in de Volkskrant volledig uitmelken om faliekante onzin over de PvdA te verspreiden en ‘het volk’ hen hiervoor dankbaar is.

Helaas is de Volkskrant een van de weinige websites van een grote krant, waar gebruikers niet kunnen reageren op artikelen.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Volkskrant en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s