Vrienden van Geert Wilders: Aryeh Eldad


Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 9 november 2010

Wilders kondigde gisteren via het PVV lijfblad De Telegraaf trots aan dat hij gaat spreken in Israël op uitnodiging van de politicus Aryeh Eldad, die door Wilders “zijn vriend” wordt genoemd. Eldad is de voorman van Hatikva, een kleine seculiere ultranationalistische partij die tot de meest extreemrechtse partijen in Israël behoort. Eldad is tegen vrede met de Palestijnen en tegen hun recht op zelfbeschikking. Hatvika is met een zetel vertegenwoordigd in het parlement en onderdeel van de National Union, een samenwerkingsverband van alle nationalistische partijen in de Knesset. Eldad is een arts en voormalig brigade generaal van het Israëlische leger. Hij wordt gezien als expert op het gebied van brandwondenbehandeling en op het gebied van biologische oorlogsvoering.

Wilders is uitgenodigd voor een door Eldad georganiseerde conferentie op 5 december waarin wordt opgeroepen de door de VS geleide vredesonderhandelingen met de Palestijnen te beëindigen. 1) Wilders zal spreken over zijn idee dat Jordanië het enige Palestina is dat er ooit zal komen, iets wat in zijn partijprogramma wordt genoemd en hij in juni van dit jaar nog eens herhaalde. Om dit mogelijk te maken moeten alle bezette gebieden worden ingelijfd bij Israël en moeten twee miljoen Palestijnen en Arabieren naar Jordanië (of elders) worden gedeporteerd. Ook Eldad is voorstander van dit idee en is een van de actiefste tegenstanders van het Palestijnse recht op zelfbeschikking en een eigen Palestijnse staat. Net als Wilders ziet Eldad niets in de Oslo-akkoorden.

Eldad is in Israël vooral bekend als een fanatiek pleitbezorger van de illegale nederzettingen in de bezette gebieden. Hij organiseerde in het verleden veel (solo-)protestacties tegen het opgeven van deze nederzettingen als onderdeel van het vredesakkoord. Hij was in 2005 de enige parlementariër die opriep tot burgerlijke ongehoorzaamheid als verzet tegen de terugtrekking uit de bezette gebieden. In 2008 diende hij een wetsvoorstel in om Hebron te zuiveren van Arabieren. Eldad is een revisionistische zionist, de ideologie van Ze’ev Jabotinsky, oprichter en de eerste leider was van de militante zionistische organisatie Irgun. Revisionistische Zionisten wedijveren voor een Groot-Israël, d.w.z. het huidige Israël, alle bezette gebieden en een deel (voor sommigen zelfs heel) van Jordanië. Het andere doel is alle Arabieren, Palestijnen en Bedoeïenen te verdrijven.

Onlangs kwam Eldad nog in het nieuws na zijn oproep om Ahmadinejad te vermoorden wanneer deze Libanon zou bezoeken. 2) Eldad’s vader was een vooraanstaand lid van het moordcommando Lechi, ook bekend als de Stern Gang, die als doel had het Brits Mandaat over Palestina te beëindigen en de beperkingen op de Joodse immigratie op te heffen om uiteindelijk een onafhankelijke Joodse staat op te richten. In 1948 speelde Lechi een hoofdrol in het bloedbad van Deir Yassin, waarbij 120 meest onschuldige kinderen, vrouwen en bejaarden werden vermoord.

Lechi pleegde veel aanslagen tegen de Britse bezetters, waarbij ook veel Joden omkwamen, maar voerde ook acties tegen Joden. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog probeerden leden van Lechi contacten te leggen met de Nazi’s in Duitsland om hun kant te kiezen en te vechten tegen de Britten in ruil voor de evacuatie van joden uit Europa naar een op te richten totalitaire staat Israël. De paramilitaire zionistische Lechi werd zowel door de Britten als de VN tot terroristische organisatie verklaard. Na de oprichting van de staat Israël in 1948 kregen de leden van Lechi amnestie en ging de organisatie op in het Israëlische leger. Lechi bleef echter actief als ondergrondse organisatie en vermoordde in 1948 de Zweedse VN-onderhandelaar Folke Bernadotte omdat hij pro-Palestijns zou zijn. De moord werd door Lechi-voorman en latere premier van Israël Yitzhak Shamir goedgekeurd.

Wilders oorlogsretoriek en steun voor radicale extreemrechtse partijen in Israël wordt door de meeste andere partijen sterk veroordeeld. Zelfs de rechts-geörienteerde Jerusalem Post is niet gelukkig met de steun van “dit soort types”. “Fijn als die Europese partijen Israël steunen, maar dat soort steun kunnen we missen als kiespijn”, zegt Colette Avital, voormalig parlementslid voor de Arbeidspartij. “Dit soort steun duwt ons land de afgrond in. Wat die mensen zeggen, is belachelijk en heeft niets met de realiteit te maken. Uit alle peilingen van de afgelopen jaren blijkt dat 75 procent van de Israëliërs ervoor zijn dat de Palestijnen een eigen staat krijgen. Geert Wilders en co zien alleen zwart-wit: de Arabieren zijn de bad guys die Israël eindeloos moet bestrijden. Laat hem zelf nog maar honderd jaar gaan vechten.” 3)

De vraag is hoe Rutte en Verhagen hierop zullen reageren. Zullen zij Wilders toestaan op te roepen tot etnische zuiveringen en de deportatie van twee miljoen Palestijnen en Arabieren? De kans is groot dat ze zich zullen verschuilen achter de overeenkomst van juni die bepaalt dat het een verschil van mening is en Wilders vrij is om zijn haat tegen moslims te verspreiden. Maar vallen hieronder ook de door Wilders gepropageerde etnische zuiveringen en massale deportaties?

Voetnoten:

1) Haaretz: Geert Wilders’ very own two-state solution 8-10-2010

2) Haaretz: Far-right MK: Assassinating Ahmadinejad today is like assassinating Hitler in 1939 13-10-210

3) De Pers: Steun voor ‘stootkussen Israël’ valt verkeerd 26-10-2010

Zie ook: Vrij Nederland: De Israël-connectie van Geert Wilders 15-10-2009

The Voice of Palestine: Israel’s Little Hitler 28-5-2009

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Politiek, PVV en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s