Vrienden van Geert Wilders: Daniel Pipes


Terrorisme is tegenwoordig big business in de Verenigde Staten. Er zijn talloze commerciële ondernemingen, die aardige omzetten maken door overheid, particulieren en bedrijven te adviseren over antiterrorisme maatregelen. De opkomst van deze ondernemingen begint in de jaren negentig. Er verschijnen dan ook zelf-benoemde experts op de televisie, die het publiek informeren over terrorisme en anti-terrorisme en hen uitleggen wie gevaarlijk zijn en waarvoor ze moeten oppassen.

Het is interessant om te zien hoe deze individuen en bedrijven nauw verweven zijn met politieke organisaties. Voormalige overheidsdienaren als Dick Cheney hebben allerlei commissariaten bij zulke bedrijven, vervullen vaak leidinggevende functies en sluiten dankzij hun connecties allerlei contracten af met de Amerikaanse overheid en met name het leger voor de levering van adviezen, goederen en diensten. Het zijn ook vaak mensen die uitgesproken conservatieve en neoconservatieve ideeën hebben over recht en vrijheid, niet zelden een vinger in de pap hebben van de wapenindustrie, en in het toepassen van geweld een legitiem middel zien om hun politieke en militaire macht te veroveren.

Parallel aan deze ontwikkeling is de opkomst van het anti-Islamisme, snel gevolgd door Islamofobie en Moslimhaat, die sinds enkele jaren zich als een olievlek over de westerse wereld uitbreiden. Na het uiteenvallen van de Soviet-Unie hebben de haviken in de Amerikaanse politiek in de Islam een nieuwe gemeenschappelijke vijand gevonden. Aanvankelijk werden Moedjahedien en de Taliban in Afghanistan gesteund door de VS in hun strijd tegen de Russische bezetter. Met de komst van ayatollah Khomeini verandert in de jaren de doctrine en na de val van het communisme wordt de (politieke) Islam, het Islamisme, de nieuwe tegenstander en bedreiger van het vrije westen. De ontwikkelingen in die tijd worden goed beschreven in de BBC documentaire The Power of Nightmares van Adam Curtis.

Daniel Pipes is schrijver en historicus en een fel criticus van de Islam en Islamisme. In 1990 schreef hij voor het conservatieve The National Review in het artikel “The Muslims are coming! The Muslims are coming!” dat “Europa onvoorbereid was op de massale immigratie van mensen met een bruine huidskleur, die vreemd voedsel koken en er andere voorstellingen van hygiëne hebben. … Alle immigranten brengen exotische gewoonten en houdingen met zich mee, maar de gewoonten van Moslims zijn het meest verontrustend.” Vorig jaar kwam hij met de uitspraak, dat de Palestijnen een “verslagen volk” waren en zich bij hun nederlaag moesten neerleggen. De vergelijking komt op met de manier waarop Noord-Amerikaanse Indianen door de westerse, blanke kolonisten ook een verslagen volk werden genoemd, en dit uiteindelijk weggestopt in reservaten als een geslagen hond zelf gingen geloven. De verwijzing naar Indianen als ‘een verslagen volk’ is nog steeds populair onder aanhangers van Volksfront en andere Amerikanen, die nog steeds geloven in een blank suprematisme. De opmerking van Pipes is ook absurd, omdat je regeringen en regimes kunt verslaan, maar hoe versla je een heel volk?

Pipes ziet zichzelf als conservatief en is de oprichter van het Middle East Forum (MEF) in 1990, een conservatieve denktank, die zichzelf omschrijft als een organisatie die de “Amerikaanse belangen in het Middenoosten promoot en de Amerikaanse Grondwet verdedigt tegen bedreigingen uit het Middenoosten.” Critici zien hem eerder als neoconservatief en noemen MEF een instrument om academici die kritisch zijn over Israël te intimideren en te beschadigen, door ze vals te beschuldigen van antisemitisme en anti-Amerikanisme. Veel van hen worden bedreigd en geïntimideerd.

Pipes heeft een Legal Support fonds opgezet binnen MEF om “verdedigers van het vrije woord” en “cricitic van de Islam” te ondersteunen. MEF heeft daartoe ook het Legal Defence Fund for Geert Wilders opgezet ter financiering van zijn verdediging in de rechtszaak tegen hem. Net als Wilders en Robert Spencer is hij lid van de adviesraad van de International Free Press Society van de Deen Lars Hedegaard. Ook schrijft Pipes regelmatig voor FPM van David Horowitz.

In tegenstelling tot andere Islamcritici, met name de fanatieke Islamofoben onder hen, stelt Pipes dat er ook gematigde moslims zijn en dat het verkeerd is om alleen radicale moslims aandacht te geven, maar tegelijkertijd stelt hij dat de gematigde moslims een te verwaarlozen kleine minderheid zijn. Hij verdeelt de moslims in drie groepen, zij die de traditionele Islam aanhangen, de grootste groep die hij ziet als pragmatisch en niet gewelddadig; de aanhangers van Islamisme, die gevaarlijk en militant zijn, 10-15% van alle moslims; en de gematigde Islam, die volgens hem ondergronds en geen populaire beweging is. Desondanks gelooft hij dat de radicale Islam alleen kan worden uitgeschakeld door de gematigde Islam te ondersteunen. Het blijft echter tegenstrijdig. Een medewerker van MEF verklaarde onlangs nog dat de militante Islam uit is op wereldoverheersing en dat deze expansiedrift centraal staat in het leven van iedere moslim. Dit in antwoord op de opvatting van anderen, dat het militante islamisme en antwoord is op de Amerikaanse terreur, iets wat ook in Adam Curtis film naar voren komt.

In 1995 deelde Pipes de analyse van Steven Emerson, die op de televisiezender CBS had beweerd, dat de bomaanslag in Oklahoma het werk was geweest van radicale moslims, die daarmee een aanval hadden uitgevoerd op de VS. Pipes schreef daarop een artikel voor het conservatieve The National Interest, dat radicale moslims Amerika de oorlog hadden verklaard en een aanval op de VS eminent was. Vier maanden voor 9/11 waarschuwen Pipes en Emerson in een gezamelijk artikel dat er een aanslag op de VS dreigt.

In 2003 wordt Pipes door George W Bush benoemd tot bestuurslid van het U.S. Institute of Peace, dat in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden een instelling is die Amerikaanse militaire interventies steunt en begeleid. De benoeming was zeer omstreden en werd door Democraten bekritiseerd, omdat deze plaatsvond op het moment dat de Senaat in reces was. Normaal moeten benoemingen door de Senaat worden goedgekeurd, maar de president heeft een instrument om dat te omzeilen. In 2008 is Pipes adviseur van Rudolph Giuliani in zijn poging presidentskandidaat te worden.

In 2002 start MEF het project Campus Watch. Net als in de tijd van communistenjager Joseph McCarthy roept MEF studenten op docenten, literatuur en studieroosters te melden, die links, anti-Israël, dus pro-Islam en daarom anti-Amerikaans zijn. Aanvankelijk was Campus Watch een online database, maar na hevige protesten is die verwijderd. Sindsdien verschijnen de meldingen in boekvorm, maar de website roept nog steeds op om “anti-Israëlische” studies, docenten en projecten van universiteiten te melden. Veel van de genoemde personen worden bedreigd en geïntimideerd.

Pipes roept regelmatig, net als Pamela Geller en Horowitz, dat Obama geen echte Amerikaan is, een anti-Amerikaanse communist en eigenlijk een moslim. Volgens Pipes heeft Obama banden met terroristische organisaties en financiële relaties met de PLO. Omdat Obama een ‘moertad’, een afvallige moslim zou zijn, vormt hij volgens Pipes een bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS. Pipes voert met zijn medestanders een onafgebroken smeercampagne tegen linkse academici en politici, kritische joodse organisaties, critici van Israël’s bezettingspolitiek en beschuldigt mensen, die wantrouwig en kritisch staan tegenover de hetze tegen moslims ervan dat ze terroristen steunen, antisemitisch en anti-Amerikaans zijn, en een bedreiging vormen voor westerse waarden.

In 2006 start Pipes’ MEF Islamist Watch, een website die de ideeën bestrijdt van de  niet-geweldadige, radicale Islam in de VS en daarbuiten. In hetzelfde jaar wordt de Belgische journalist Paul Beliën directeur van Islamist Watch. Beliën is de persoon achter het conservatief-libertaire weblog The Brussels Journal. Hij is getrouwd met Vlaams Belang parlementariër Alexandra Colen, en een fel tegenstander van immigratie, abortus en het homohuwelijk. Hij kwam in hetzelfde jaar in het nieuws nadat hij zijn artikel “Geef ons wapens” moest verwijderen van zijn weblog, waarin hij volgens de Belgische autoriteiten had opgeroepen tot geweld tegen minderheden. Beliën is sinds enige tijd de vice-voorzitter van genoemde International Free Press Society.

In mei van dit jaar won Rima Fakih als de eerste moslima de Miss America verkiezingen. Pipes meldde op zijn blog: “Geen verrassing. Positieve discriminatie werd eerst toegepast in de jaren tachtig toen zwarte vrouwen konden winnen, toen waren de Latino’s en vrouwen met een bruine huidskleur aan de beurt, en nu zijn het de Moslims. Daarom zijn zulke evenementen doorgestoken kaart. Ze verliezen geld en hebben dus controverse nodig.”

Pipes komt vergeleken met Horowitz, Geller en Wilders gematigd over. Voor Pipes is zelfs Wilders te radicaal.

Bronnen:

Daniel Pipes persoonlijke website

Wikipedia over Daniel Pipes, Middle East Forum en Campus Watch

Loonwatch: Daniel Pipes

SourceWatch over Daniel Pipes

Making Muslims Part of the Solution: The Truth about Daniel Pipes over Pipes’ racistische uitspraken en zijn vele valse beschuldigingen, zoals “Western European societies are unprepared for the massive immigration of brown-skinned peoples cooking strange foods and maintaining different standards of hygiene…All immigrants bring exotic customs and attitudes, but Muslim customs are more troublesome than most.” (National Review, 11/19/90)

Slate: Daniel Pipes is not a man of Peace over Pipes’ nominatie door Bush.

Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 13 augustus 2010

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Vrienden van Geert Wilders: Daniel Pipes

  1. Pingback: Tweets that mention Vrienden van Geert Wilders: Daniel Pipes | wltrrr -- Topsy.com

  2. Pingback: Daniel Pipes en de Volkskrant | Krapuul.nl

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s