Vrienden van Geert Wilders: International Free Press Society


Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 16 augustus 2010

Af en toe komt Wilders in het nieuws niet vanwege zijn opruiende taal of schofferende opmerkingen, maar omdat hij een prijs of onderscheiding heeft gekregen. Van de American Freedom Alliance van Avi Davis ontving hij in 2009 de “Hero of Conscience Award“. Eerder dat jaar ontving hij de “Man of the Year 2008 Award” van Front Page Magazine. In hetzelfde jaar krijgt hij van de Florida Security Council de “Free Speech Award” en kan men voor $150 dollar naar zijn “free speech” toespraak over de aanstaande ondergang van Europa luisteren. Veel van zijn uitstapjes naar de VS worden (mede-)georganiseerd en betaald door de International Free Press Society (IFPS).

De IFPS is een uitbreiding van de Deense organisatie Free Press Society, Trykkefrihedsselskabet af 2004, van de journalist Lars Hedegaard, een prominent commentator voor rechtse kranten in Denemarken. Jaarlijks worden door IFPS prijzen voor persvrijheid verleend. Dit jaar kreeg de Deen Kim Møller de prijs, vorig jaar was dat de Iraans-Nederlandse Ehsan Jami. In de jaren daarvoor waren de ontvangers de Noors-Pakistaanse Shaban Rehman, de Engelsman Roy Brown, de Amerikaan Daniel Pipes en de Pakistaan Ibn Warraq.

Daarnaast verleent de IFPS de Sappho onderscheiding aan een journalist “who combines excellence in his work with courage and a refusal to compromise.” Ontvangers van die prijs waren de Denen Fleming Rose, cultuurredacteur voor de krant Jyllands-Posten en de cartoonist Kurt Westergaard. Jyllands-Posten was de krant die de beruchte Mohammed cartoons drukte. IFPS heeft 1000 exemplaren van de cartoon van Westergaard laten bijdrukken en een gesigneerd exemplaar kan voor 250 dollar bij hen besteld worden.

Anders dan de naam doet vermoeden richt de IFPS zich vooral op de bestrijding van de Islam. Aanvankelijk stond net als in de Deense moederorganisatie de vrijheid van meningsuiting centraal, maar de strijd tegen de Islam dicteert sinds de oprichting de agenda. IFPS organiseert onregelmatig bijeenkomsten waarin bekende “vrijheidsstrijders” en anti-islamisten elkaar ontmoeten en toespraken houden. Bekende gastsprekers waren Gregorius Nekschot, Ayaan Hirsi Ali en Henryk Broder. Ook Wilders verschijnt regelmatig en in januari van dit jaar organiseerde IFPS de conferentie “Het proces tegen Geert Wilders”. Op de website wordt prominent opgeroepen Wilders te steunen in “zijn strijd voor de vrijheid en tegen de Islam”, wat het motto lijkt te zijn van de IFPS.

De IFPS heeft een bestuur en een adviesraad. Hedegaard is de voorzitter. De vice-voorzitter is de Belg Paul Beliën, de redacteur van het conservatieve weblog The Brussels Journal. Beliën is een radicale katholiek met uiterst conservatieve en libertaire opvattingen. Hij is een fel voorstander van Vlaamse onafhankelijkheid, tegen abortus en tegen het homohuwelijk. Hij is daarnaast ook redacteur bij het Hudson Institute en hoofdredacteur van het weblog Islamist Watch van Daniel Pipes. Beliën is getrouwd met Vlaams Belang parlementariër Alexandra Colen, die wordt gezien als de leider van de rechts-conservatieve religieuze vleugel van Vlaams Belang. Eerder was de Britse schrijfster Fay Weldon ook bestuurslid, maar zij heeft zich teruggetrokken na de controversiële uitspraak van Hedegaard, dat alle Moslims kinderverkrachters zijn. Op de website staan news feeds van het controversiële Gates of Vienna en onbekendere weblogs, als het Deense EuropeNews, Jihad Watch van Robert Spencer en de blog van Diana West.

In de adviesraad zitten naast Geert Wilders vooral conservatieve en rechtsconservatieve personen die bekend zijn vanwege hun acties en vooral publicaties tegen de Islam. Daaronder bevinden zich Robert Spencer, Ehsan Jami, de Brits-Egyptische historica Bat Ye-Or, de Pakistaans polemist Ibn Warraq en de Canadees Mark Steyn, een Noord-Amerikaanse schrijver die net als Bat Ye’Or beweert, dat de overname van Europa door Arabische Moslims eminent en onomkeerbaar is. Ook lid van de advies raad is Martin Mayward van het Christian Action Network (CAN). CAN kwam in mei in het nieuws na de aankondiging, dat zij een documentaire hadden gemaakt over Geert Wilders en zijn strijd tegen de Islam en Wilders zou afreizen naar Los Angeles voor de premiere. Aanvankelijk meldde Wilders dat hij zich “vereerd” voelde, maar na berichten in de media dat CAN een homofobe organisatie is die ook acties tegen abortusklinieken organiseert trok hij zijn aanwezigheid bij de premiere van ‘zijn’ documentaire weer in. Wilders nam afstand van CAN en beweerde dat hij Mayward niet eerder had ontmoet, terwijl ze eerder samen hadden opgetreden op de bovengenoemde conferentie in Florida en samen lid zijn van de IFPS.

Een andere bekende is de Amerikaanse neoconservatief en Republikein Frank Gaffney, een van de ondertekenaars van Project for the New American Century en een van de uitdragers van complottheorieën, dat de aanslag in Oklohoma het werk zou zijn geweest van radicale Moslims en dat Obama een vervalst geboortebewijs heeft en dus onrechtmatig president van de VS is. Opvallend is ook de aanwezigheid van de Nederlander Hans Jansen, de enige Arabist op de lijst, die ook een fel tegenstander is van de Islam. Verder staan er veel Amerikaanse Republikeinen op de lijst. Zonder uitzondering zijn de leden van de adviesraad (rechts)conservatieven, felle tegenstanders van de Islam, immigratie en de multiculturele samenleving. Velen van hen schrijven regelmatig bijdragen voor het neoconservatieve online tijdschrift Front Page Magazine van David Horowitz en bekleden bestuursfuncties of zijn adviseur bij elkaars instellingen.

Aanvankelijk was ook de Amerikaan Allan B. West lid van de adviesraad. West was veroordeeld voor het mishandelen van een Iraakse gevangene, kreeg een boete van $5000 en nam gedwongen ontslag uit het leger (met behoud van pensioen). Front Page Magazine verleende hem de Man of the Year 2004 Award, een eer die Wilders ten deel viel in 2008.

Lees ook:

Wilders gaat steeds een stapje verder, van Janny Groen in de Volkskrant 21 juni 2009

Op zoek naar dollars, door Freke Vuijst in Vrij Nederland 3 augustus 2009

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Vrienden van Geert Wilders: International Free Press Society

  1. Pingback: Al Qaida, SITE en dan nu een vrouwentijdschrift | Krapuul.nl

  2. Pingback: Al Qaida, SITE en dan nu een vrouwentijdschrift | wltrrr

  3. Pingback: Vrienden van Geert Wilders: Avi Davis | wltrrr

  4. Pingback: Lijst zorgvuldig geselecteerde uitverkoren strijders tegen Europa en islam bekend | Krapuul

  5. Pingback: Lijst zorgvuldig geselecteerde uitverkoren strijders tegen Europa en islam bekend | wltrrr

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s