Captain Beefheart


Gisteren is de kunstenaar Don Van Vliet overleden, beter bekend onder zijn artiestennaam Captain Beefheart. Hij was niet bekend onder het brede publiek, maar een inspiratie voor vele musici. Beefheart hield niet van conventies en koos voor eigenzinnigheid en originaliteit boven commercieel succes.

John Peel: “If there has ever been such a thing as a genius in the history of popular music, it’s Beefheart… I heard echoes of his music in some of the records I listened to last week and I’ll hear more echoes in records that I listen to this week.”

Van Vliet was een schoolvriend van Frank Zappa, die hem hielp albums te produceren en financieel bijsprong als hij weer eens aan de grond zat. Aanvankelijk hadden de platenmaatschappijen hoge verwachtingen van Van Vliet, naarstig op zoek naar een antwoord op het succes van Britse bands als The Rolling Stones. Maar dat lag hem helemaal niet en hij koos voor zijn eigen weg.

Zijn stijl was bijzonder; zijn rauwe stem, hoekige ritmes en akkoorden, een mengeling van jazz en blues, vol poëzie en surrealisme. Hij wordt door velen als voorbeeld genoemd, waaronder The Velveth Underground, The Clash, The Red Hot Chili Peppers en The Talking Heads. De ontdekking van zijn stem door Tom Waits veranderende diens stijl dramatisch: “Once you’ve heard Beefheart, it’s hard to wash him out of your clothes. It stains, like coffee or blood.”. Ook voor de punk- en post-punkbewegingen was hij belangrijk voorbeeld en een van zijn grootste fans was Matt Groening, maker van de Simpsons.

Van Vliet trad op onder de naam Captain Beefheart and his Magic Band en produceerde twaalf albums; de band veranderde enkele malen van samenstelling. De Nederlandse fotograaf Anton Corbijn heeft hem verschillende malen geportretteerd en maakte in 1993 een korte documentaire over hem, Some Yo Yo Stuff. In 1997 zond de BBC een documentaire van een uur uit verteld door John Peel (zie link hieronder). Hij leefde de afgelopen decennia teruggetrokken met zijn vrouw.

Naast muziek tekende en schilderde Van Vliet zijn hele leven lang. Rijk werd hij niet van zijn kunst en muziek. De natuur was altijd zijn belangrijkste inspiratiebron en hij woonde lange tijd aan de rand van de Mojave-woestijn. In 1982 keerde hij de muziek de rug toe en tekende en schilderde alleen nog maar. Hij leed al enige jaren aan MS en was gebonden aan een rolstoel. Van Vliet stierf gisteren op 69e jarige leeftijd.

Bronnen:

Bericht overlijden Van Vliet in de Volkskrant

Wikipedia NL (beknopt) en EN (uitgebreid)

The Captain Beefheart Radar Station

BBC Documentaire over Captain Beefheart uit 1997, verteld door John Peel, als playlist op Youtube

Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 18 december 2010

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s