Extreemrechts, Islamisering en Verjudung


Het interview met Job Cohen in Vrij Nederland van vorige week, waarin hij de positie van moslims nu met die van joden rond het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog met elkaar vergelijkt, heeft veel stof doen opwaaien in de rechtse media. Op iedere vergelijking van de opkomst van Geert Wilders’ PVV met ontwikkelingen die uiteindelijk leidden tot WO II rust in Nederland immers een taboe.

Maar Cohen’s gelijk wordt bevestigd door de reacties van de rechtse media en commentaren van hun publiek.

Vreemd genoeg biedt de ‘linkse’ Volkskrant al sinds enige jaren een podium voor Wilders en verdedigers van zijn standpunten en medestrijders tegen de Islam en links. Chef-redacteur van de Opinie-pagina’s is voormalig NRC- en Elsevierjournalist Sander van Walsum, die regelmatig ruimte biedt aan voormalige LPF-politici en de verdedigers van de standpunten van Wilders, zelfs redacteuren van extreemrechtse webfora als hetvrijevolk krijgen de ruimte om hun mening te geven. Ook mag Wilders af en toe zelf aan het woord komen. In hun kielzog verschijnen vele commentaren met steunbetuigingen van sympathisanten, scheldkanonnade’s en bedreigingen, lijsten met namen van ‘foute’ linkse politici, citaten van extreemrechtse weblogs en links naar youtube-filmpjes met illustraties van ‘foute’ moslims.

Uiteraard siert het een krant om voor- en tegenstanders van zijn standpunten aan het woord te laten, maar de medestanders van Wilders gaan zelden een discussie aan beperken zich zoals Wilders tot monologen. Met name Amanda Kluveld is een ster in het verspreiden van een uiterst negatief beeld van moslims en hun godsdienst, rijkelijk versierd met drogredenen en hyperbolen. Kritiek op Israël wordt vertaald naar antisemitisme en iedere twijfel aan de bedoelingen van de PVV wordt geïnterpreteerd als steun voor moslimterrorisme. Alle misstanden in onze samenleving worden teruggevoerd op de aanwezigheid van immigranten, de Islamisering en het falen van links. Het meest absurde is wel dat de PVV wordt afgeschilderd als de enige verdediger van de rechten van vrouwen, homoseksuelen en dieren, want die worden bedreigd door de Islam. Dat die rechten relatief recente verworvenheden zijn van de sociaaldemocratie wordt gemakshalve vergeten.

Telegraaf en Elsevier voorop komen dagelijks met nieuwe berichten en columns waarin de uitspraken van Cohen in twijfel worden getrokken, misplaatst worden genoemd of een bewijs dat ‘links’ en immigratie de Islamisering bevordert. Ondanks dat het interview in VN door maar weinig mensen is gelezen staan er duizenden woedende commentaren bij de artikelen in de Telegraaf met scheldkanonnades, beledigingen en verdachtmakingen aan het adres van Cohen aangevuld met verwijzingen naar allerlei berichten die zouden bewijzen hoe slecht en gevaarlijk moslims en links wel niet zijn. Er wordt gejubeld wanneer de PvdA wegzakt in de peilingen en gescandeerd tegen het gevaar dat Islam heet. De rancune overheerst en er zal pas rust zijn als de Islam is verdwenen en links voorgoed is uitgeschakeld.

Aan het begin van de 20e eeuw sprak men in Duitsland en Oostenrijk van ‘Verjuding’ van de sociaaldemocratische arbeiderspartij. In die tijd konden joden zich alleen nog verkiesbaar stellen bij de communistische en sociaaldemocratische partijen. Burgers werden bang gemaakt door conservatieven, patriotten en extreemrechtse politici voor alles wat links en progressief was. Links was synoniem voor de jood-zijn en de joden waren synoniem voor alle misstanden in de samenleving, criminaliteit, zwendel en de bedreiging van het vaderland, de vrijheid, en de waarden en normen van het westen. Iedere individuele jood was verdacht, omdat er door rechtse partijen en hun journaille voortdurend werd beweerd dat het jodendom (met het communisme) een internationale samenzwering was, een gevaarlijke ideologie die het vrije westen wilde overwerpen. Joden vertegenwoordigden een minderwaardig ras, misbruikten kinderen, waren onhygiënisch en mishandelden dieren.

Aan het begin van de 21 eeuw spreekt men in Nederland van de Islamisering van de PvdA. Bewegingen die nog niet lang geleden werden gekenmerkt door racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme zijn nu populaire bewegingen die strijden tegen de Islam. Met steun van de media worden iedere dag berichten geplaatst die moslims in een kwaad daglicht plaatsen en proberen een beeld te creëren van de dreiging van de Islam als een gevaarlijke ideologie die samenzweert om het vrije westen omver te werpen. Moslims worden afgeschilderd als pedofielen, mishandelen dieren, en vertegenwoordigen volgens Wilders en zijn aanhangers een inferieure cultuur. Dagelijks wordt er gestrooid met verhalen die het complot tegen het vrije westen zouden bevestigen. Moslims worden door Wilders en rechtse media voortdurend gecriminaliseerd om zo de weg vrij te maken voor rechtsongelijkheid en discriminatie.

Cohen spreekt een moeilijk onderwerp aan. Er rust in Nederland nog steeds een taboe op vergelijkingen met de ontwikkelingen die hebben geleid tot WO II. Vergangenheitsbewältigung, zoals onze Oosterburen dat hebben doorgemaakt heeft in Nederland niet of nauwelijks plaatsgevonden. Er wordt door de sympathisanten van Wilders voortdurend verwezen naar Godwin’s Law. Die is indertijd opgesteld omdat er bij discussies op online nieuwsgroepen, toen nog onbekend bij 99% van het Nederlandse publiek, altijd een moment komt waarin men anderen vergelijkt met nazi’s en daarmee de discussie doodslaat. Nu wordt Godwin’s Law iedere keer aangevoerd zodra een vergelijking wordt getrokken en wordt zo een drogreden gebruikt om het maar niet over de overeenkomsten te hoeven hebben.

Als het aan de heersende politiek en hun media ligt kan uit buitensluiten en discrimineren van moslims niet snel genoeg beginnen. Het vrije woord wordt hiervoor misbruikt onder het voorwendsel dat het elimineren van de Islam en links ons alleen maar vrijheid zal brengen en het verzonnen vaderland zal redden van de ondergang.

Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 20 december 2010

Advertenties

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s