Het afschaffen van de WWIK kost alleen maar geld


Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 23 december 2010

Vorige week besloot de regering in 2012 de WWIK af te schaffen, de regeling die bijstand verleent aan kunstenaars. Daarop verscheen een persbericht van Cultuur-Ondernemen (C-O), dat illustreert hoe het afschaffen van de regeling en het terugvallen op de WWB door kunstenaars de staat tot € 30 miljoen meer gaat kosten.

Voorwaarde voor een WWIK-uitkering is dat de kunstenaar bijstandsgerechtigd is. Men kan maximaal vier jaar in een periode van tien jaar gebruik maken van de regeling. Alleen kunstenaars die inkomsten verwerven door hun praktijk, maar door de hoge beroepskosten een laag nettoinkomen hebben kunnen een beroep op de regeling doen. De WWIK-uitkering kan worden aangevraagd in 20 gemeenten, die zonder uitzondering zeer positief staan tegenover de WWIK.

In 2010 maken 2600 kunstenaars gebruik van de uitkering. Volgend jaar stijgt dit aantal tot 4000. Een WWIK-uitkering voor gehuwden/samenwonenden is momenteel € 991 per maand, een WWB-uitkering bedraagt € 1416 per maand. Volgens C-O in een persbericht van 16 december blijkt de WWIK ‘een succesvolle inkomensstimuleringsmaatregel te zijn volgens het “Evaluatierapport WWIK” (uitgave ministerie SZW): 94% van de WWIK-gebruikers heeft in gemiddeld twee jaar een zelfstandig inkomen, 83% daarvan verdient dit in de cultuursector’.

Ondanks deze harde cijfers wordt dit niet opgepikt door politici, journalisten of de media. Ondanks dat het ondernemerschap voor het kabinet Rutte belangrijk is, wordt het schrappen van WWIK gezien als een noodzakelijke bezuiniging. Naast het verlies aan artistieke en culturele productie, die een bijdrage levert in het geluk, welzijn en de welvaart van vele Nederlanders, kost de maatregel de staat mogelijk € 17 miljoen extra, omdat de WWB een stuk duurder is dan de WWIK. Aan de andere kant is de positie van de kunstenaars dan gelijk aan die van andere bijstandsgerechtigden. Maar de vraag is: wat levert het op als kunstenaars met potentieel gedwongen worden meestal ongeschoold werk te aanvaarden in een markt met bijna een half miljoen werkzoekenden?

Het kabinet Rutte toont dus niet alleen slecht bestuur, maar ook slecht ondernemerschap en toont zich als een twijfelachtige boekhouder. De bezuinigingen op kunst en cultuur leveren veel minder op dan de regering ons voorhoudt. Het verhogen van de BTW op kunst en theater betekent verlies aan inkomsten door culturele ondernemers, bedrijven en instellingen. De creatieve en culturele sector is een van weinige economische sectoren die groeit. Er bezoeken meer mensen podia voor de kunsten dan voetbalwedstrijden.

Je alleen maar kunt concluderen dat de bezuinigingen op kunst en cultuur ondoordacht en ongefundeerd zijn, niet gestoeld op cijfers en feitelijke onderbouwing. De enige reden voor de botte maatregel is simpelweg een hekel hebben aan kunst en cultuur. Enkele parlementariërs van de regeringspartijen hadden hun bedenkingen geuit over de zin en juistheid van de maatregelen. Het schrappen van kunst- en cultuursubsidies en met name regelingen zoals de WWIK is uitgebreid door met name de PVV geportretteerd als een noodzakelijke bezuiniging op een “linkse hobby” en “subsidieslurpende kunstenaars”, die volgens hen de samenleving en de kiezer niets opleveren en alleen maar geld kosten, ongenoegen en ellende veroorzaken. Ook de pers en media hadden alleen aandacht voor het gekwaak van de rancuneuze PVV en de boekhoudersmentaliteit van het kabinet Rutte en zagen de nuances niet. Laten we hopen dat de overige bezuinigingen niet op dezelfde onbezonnen wijze zijn opgesteld.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Kunst, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het afschaffen van de WWIK kost alleen maar geld

 1. Vervloet zegt:

  Volgens het kabinet past het niet dat voor kunstenaars andere regels gelden dan voor de overige ondernemers of werknemers. Ook vindt het kabinet dat de sociale zekerheid alleen bestemd is voor mensen die echt niet kunnen werken.
  Vreemd dat ik niemand hoor over de Bbz (bijstandsverlening zelfstandigen) Of gaan ze deze regeling voor zelfstandige ook afschaffen. Het is immers zo dat er wel degelijk een vergelijkbare regelingen is. Deze regeling wordt net als het WWIK geregeld door RBZ (regionaal bureau zelfstandigen)
  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zelfstandigen-zonder-personeel-zzp/vraag-en-antwoord/wat-is-het-besluit-bijstandverlening-zelfstandigen-bbz.html

  Bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz)
  Wanneer u als zelfstandige werkt kunt u van uw gemeente mogelijk financiële ondersteuning krijgen op basis van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Verschillende groepen kunnen in aanmerking komen:

  Startende zelfstandigen met een bijstandsuitkering kunnen een starterskrediet of inkomensaanvulling krijgen tot bijstandsniveau (maximaal 3 jaar). Ook kunt u gebruik maken van een coach.
  Gevestigde zelfstandigen met tijdelijke financiële problemen en een levensvatbaar bedrijf kunnen een aanvulling krijgen van het inkomen tot bijstandsniveau (maximaal 1 jaar) of een rentedragende lening.
  Zelfstandigen van 55 jaar of ouder met een niet levensvatbaar bedrijf kunnen een aanvulling krijgen van het inkomen tot bijstandsniveau (maximaal 1 jaar).
  Zelfstandigen van 55 jaar of ouder met beperkte inkomsten uit een niet levensvatbaarbedrijf kunnen soms ook aanvulling van het inkomen krijgen tot bijstandsniveau.
  Voorwaarden

  Voor de regeling gelden onder andere de volgende voorwaarden:

  Uw inkomen ligt onder bijstandsniveau.
  U hebt geen eigen vermogen (bedrijf en woning tellen niet mee).
  Het lukt niet financiering te krijgen (bijvoorbeeld van de bank).
  U besteedt minimaal 1225 uur per jaar aan uw onderneming.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s