Nieuwjaarsreceptie, de PVV en Almere


Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 3 januari 2011

Gisteren domineerde de PVV het nieuws weer eens met de melding dat de eigen raadsleden in Almere en Den Haag niet naar de nieuwjaarsreceptie van hun gemeente zouden gaan. De jaarlijks terugkerende recepties vonden later die dag plaats.

Volgens de PVV is het een schande dat er zoveel gemeenschapsgeld uitgegeven wordt aan zo’n feestje voor “de elite”. De receptie in Almere wordt veer een deel gesponsord door een lokale bedrijfskring. CU en Leefbaar hadden afgezegd, omdat het op een zondag was.

In 100 vrijwel identieke nieuwsberichten op websites, in de landelijke pers, regionale bladen en huis-en-huiskrantjes verscheen het bericht dat de PVV de recepties zou ‘boycotten’ en dat het maar eens afgelopen moest zijn met het verbrassen van het geld van hardwerkende burgers. De PVV zou toch eens in de spiegel moeten kijken gezien hun ‘prestatie’ in de gemeenteraad.

De inhoud van de berichtgeving doet vermoeden dat in de luwte van de wintervakantie ook de journalisten gewillig uitspraken van PVV raadsleden hebben opgeschreven en elkaar hebben geciteerd om tijdens de feestdagen vooral niet op onderzoek te hoeven te gaan naar de motieven achter de actie van de PVV. Iedere schreeuw van de PVV is blijkbaar nieuws, zo diep is de journalistiek al gezonken in Nederland.

In de Telegraaf beweert Teun van Dijk, de tweede man van de PVV fractie in Almere en oud-schoolmaatje van Wilders, dat hij al “eerder om de cijfers had gevraagd” en dat de “fractie besloot tijdens een vergadering niet naar het feestje toe te gaan.” Eerder dit jaar had de PVV in Almere geen bezwaar aangetekend toen de nieuwjaarsborrel in de begroting werd gepresenteerd. Dat hoort er nou eenmaal bij, zal men toen gedacht gedacht hebben.

De PVV in Den Haag wil dat de deelnemers aan de receptie dat volgend jaar zelf maar betalen. Alleen als je geld geeft mag je nog meedoen. Machiel de Graaf in de Telegraaf vindt het “brutaal en bespottelijk dat ter meerdere eer en glorie van de bestuurlijke elite” 150.000 euro wordt uitgegeven. Maar waarom zo laat? Waarom pas op de dag van de receptie niet ruim daarvoor? Bovendien, de zwendelaar Sharpe krijgt twee jaar wachtgeld in totaal 126.000 euro. Voor niets doen.

Jorritsma, burgermeester van Almere, is nu boos. Naar nu blijkt hadden verschillende raadsleden voor de PVV zich al enthousiast aangemeld. Hoeveel is niet bekend. Hun afmelding kwam enkele uren voordat de nieuwjaarsreceptie zou beginnen. Blijkbaar hadden de raadsleden er geen problemen mee bij de elite aan te schuiven, maar werden op het laatste moment door de partijtop of fractietop tot de orde geroepen.

Maar de buit is voor de PVV weer binnen: veel aandacht. De PVV heeft het volk dat liefst simpele en niet al te lange en ingewikkelde boodschappen leest dankzij de gewillige pers en media weer het bericht kunnen verspreiden, dat de overige partijen het geld uit het venster smijten en dus niet deugen en straks iedereen PVV moet stemmen.

Niemand zal zich verder afvragen waarom de PVV zich niet al eerder had afgemeld of er anders voor had gezorgd dat zulke recepties niet plaats zouden vinden. Of waarom sommige raadsleden al op het punt stonden af te reizen naar de “bespottelijke” feestelijke bijeenkomst van de “bestuurlijke elite”. Ze willen er zelf graag bijhoren, al mag dat niet van de partij. De kosten voor de samenleving van de onzinnige vragen en moties van de PVV en hun luidruchtige meldingen in de pers zijn niet in geld uit te drukken.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s