PVV wil EU ambassade in een ongedeeld Jeruzalem


Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 4 januari 2011

De PVV-vertegenwoordiging in het Europese Parlement (EP) heeft vandaag bij monde van Daniël van der Stoep vandaag de Europese Commissie (EC) opgeroepen Jeruzalem te erkennen als de ongedeelde hoofdstad van Israël en er de toekomstige ambassade van de Europese Unie (EU) te vestigen.

Ook pleit de PVV ervoor dat de huidige diplomatieke vertegenwoordiging van nabij tel Aviv nu al wordt verplaatst naar Jeruzalem. Geert Wilders heeft al eerder ervoor gepleit dat de ambassade van Nederland ook in Jeruzalem moet worden gevestigd.

Van der Stoep deed de oproep vanuit Israël waar hij op werkbezoek is. Hij eist zelfs van de EC dat zij meteen werk maken van zijn voorstel. “Jeruzalem is de enige en ondeelbare hoofdstad van Israël. De Europese Unie moet een duidelijk signaal geven aan de internationale gemeenschap dat zij achter de joodse staat Israël staat en duidelijk aangeeft dat Jeruzalem, van oost tot west, Israëlisch grondgebied is en zal blijven.”

Dat is opmerkelijk om een aantal redenen. De PVV is een felle tegenstander van het EP, van de huidige EU en verregaande Europese samenwerking. Desondanks is Van der Stoep volwaardig lid van de Delegatie voor de betrekkingen met de Raad van het Palestijnse Zelfbestuur en plaatsvervangend lid in de delegatie voor de betrekkingen met Israël.

Er is geen enkel land in de wereld dat Israël’s eenzijdige claim op een ongedeeld Jeruzalem erkent. De huidige hoofdstad van Israël is weliswaar Jeruzalem, maar alle ambassades bevinden zich in of nabij Tel Aviv. Van der Stoep suggereert feitelijk dat Israël vrij is om Oost-Jeruzalem in te lijven en dat de EC dat moet erkennen. In 1980 werd Oost-Jeruzalem de jure geannexeerd binnen de gemeente Jeruzalem, maar dat besluit wordt niet erkend door de internationale gemeenschap.

Het gedachtegoed dat Van der Stoep en de PVV vertegenwoordigen komt overeen met dat van de radicale rechtse partijen in de Knesset. Of hij op werkbezoek is namens het EP of namens de PVV is niet bekend. Ultrarechtse politici als Lieberman en Eldad, met wie Wilders nauwe banden onderhoudt, roepen al jaren dat Israël niet-Joden moet weren en verwijderen, dat Arabische Israëli’s tweederangs burgers zijn en pleitten er al langer voor dat burgers trouw moeten zweren aan de joodse staat Israël. Ook zijn zij de grootste pleitbezorgers van een Groot-Israël, d.w.z. het huidige Israël samengevoegd met de bezette gebieden. Onlangs pleitte Wilders nog voor een Groot-Israël en het verwijderen van de Palestijnen naar Jordanië.

Het is niet bekend of het eisenpakket van de PVV aan de Europese Commissie door andere partijen in het Europarlement wordt gesteund.

Zie ook:

Nu.nl: PVV wil EU-ambassade in Jeruzalem

Trouw: PVV wil EU-ambassade verplaatsen naar Jeruzalem

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s