Welten, boerka’s en de PVV


Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 5 januari 2010

Vandaag dicteerde opnieuw de PVV het nieuws in Nederland. Naar aanleiding van een interview met Bernard Welten eist de eenmanspartij van Geert Wilders, dat de Amsterdamse politiechef vrijwillig of onvrijwillig moet opstappen. PVV, de enige partij voor orde, fatsoen en tegen de onderdrukking van vrouwen.

In het interview voor het NTR-programma 5 Jaar Later zegt Welten, dat hij niet van plan is boerkadraagsters op te pakken. Het is natuurlijk logisch dat een politieapparaat met beperkte mankracht prioriteiten moet stellen. Natuurlijk zal hij de wet handhaven en boerkadraagsters erop aanspreken, maar hij noemt het waarborgen van vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid de belangrijkste opdracht van de politie. En dus niet de door de PVV vurig gewenste jacht op boerkadraagsters, die door hen wordt gezien als een strijd voor de rechten van de vrouw. Er zijn naar schatting 250 boerkadraagsters in Nederland.

In het gesprek zei Welten, dat agenten hun gezond verstand moeten gebruiken. “Ik voel me niet altijd een instrument van de overheid, dat onmiddellijk doet wat er wordt gevraagd.” Opmerkelijke uitspraken van een politiechef, maar logisch als je bedenkt dat politieagenten ook mensen zijn met een geweten en keuzes moeten maken, wat belangrijk en/of urgent is en wat niet. Daarbij hoort natuurlijk ook of een politieagent wil meewerken aan de vervolging van boerkadraagsters als potentiële criminelen. ”Ik denk dat de vrouw zal worden aangesproken op het feit dat ze een boerka draagt. Ik geloof er niet in dat wij vrouwen, ervan uitgaand dat het een vrouw is want dat kun je niet zien, gaan arresteren.” Welten noemt het aangekondigde boerkaverbod een “buitengewoon complex dilemma” en verwacht niet dat de wet er uiteindelijk zal komen.

Vanochtend reageerde Wilders woest via zijn favoriete communicatiemiddel, Twitter: “Amsterdamse korpschef Welten moet wetten uitvoeren – dus ook het komende boerkaverbod – of zijn biezen pakken, vrijwillig of onvrijwillig!” Blijkbaar heeft de PVV al een keuze gemaakt, zelfs voor een wet die er nog niet is. Befehl ist Befehl. Op Radio1 waren er zelfs twee (telefonische) gesprekken te beluisteren met oud-politieman Hero Brinkman, waarin deze eist dat minister Opstelten gaat ingrijpen. Brinkman vond de uitspraken van Welten “ongehoord” en noemde hem ongeschikt en ongewenst als politiechef. “De politie behoort ondergeschikt te zijn aan het bevoegd gezag. De regering en de kamers maken de wetten. De politie heeft dat uit te voeren. We zouden in een bananenrepubliek leven als dat andersom zou zijn.”, aldus Brinkman.

Brinkman was zelf jarenlang politieagent in Amsterdam en stond bekend als de ‘rambo van de Bellamybuurt’. Onlangs heeft hij toegegeven in 2001 met teveel alcohol, gedoofde lichten en 100 km p/u door een woonwijk te hebben geraasd om de achtervolgende politie af te schudden na een verkeerscontrole. Afgelopen zomer kreeg Brinkman een waarschuwing van de rechter nadat hij een bij hem inwonende aannemer met een bijl had bedreigd. Eerder kwam hij in het nieuws nadat hij de barman van Nieuwpoort hardhandig had verzocht om meer drank. Het gehoorzamen aan de wet of het handhaven ervan is blijkbaar niet voor iedereen weggelegd.

Ook de regeringspartijen hebben zich ondertussen uitgesproken. Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wil ook opheldering van Opstelten. “Je kunt niet op voorhand zeggen dat de regering zijn verstand niet gebruikt.” Volgens Mirjam Sterk (CDA) zijn de uitspraken van Welten “voorbarig”, want de wet is er nog niet. “Natuurlijk mogen daarbinnen prioriteiten worden gesteld, maar er kan niet gezegd worden: dat doe ik gewoon niet.”

Met andere woorden. Waar gaat het over? Mag Welten zulke uitspraken doen? Politici vinden van niet. Ahmed Marcouch (PvdA) zegt dat het niet aan de politie is om politiek te bedrijven. Maar is dit politiek bedrijven? Volgens mij heeft ook Welten het recht op een mening. Volgens Brinkman mag Welten niet zeggen wat hij vindt, maar hijzelf wel: “Ik ben bij de politie weggegaan en in de politiek gegaan”. Hij mag nu de wet voorschrijven en de politie moet die gewoon uitvoeren, zonder geweten en zonder er verder bij na te denken. Alleen in een bananenrepubliek kunnen volksvertegenwoordigers zich misdragen zonder dat ze bang hoeven te zijn voor de gevolgen.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s