WikiLeaks: Nederlandse regering valt over Afghanistan


Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 16 december 2010

In The Guardian van gisteren een bericht van 20 februari 2010 over de val van het Kabinet Balkenende IV over de Nederlandse missie in Afghanistan. Er wordt vooral gesproken over de houding van vice-premier Wouter Bos. Interessant is hoe de rol van de pers wordt gezien. Hieronder enkele citaten.

Zaterdag, 20 February 2010, 10:53

Vertrouwelijk

(…)

Conflicten binnen de regerende coalitie hebben geleid tot verschillende bijna-kabinetscrises in de afgelopen maanden, waarin de PvdA met coalitiepartner CDA botsten over de besluitvorming omtrent de Joint Strike Fighter gedurende het conflict in Irak van 2003, en nu de verplichting om militaire strijdkrachten voor Afghanistan te leveren na 2010.

(…)

In april viel het kabinet bijna over een geschil over de aankoop van een testtoestel.

(…)

In het dispuut over de JSF, alsook in de debatten over de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd [red: AOW] en de goedkeuring van het Akkoord van Lissabon, bestaat de voorstelling dat PvdA-leider (en vice-premier) Wouter Bos terugkomt van zijn eerdere standpunten. Deze spanningen en de zwakke positie van Bos zijn de voorbereiding voor een krachtmeting over Afghanistan.

(…)

Houding over Afghanistan bracht de regering ten val: Gedurende verschillende weken in de afgelopen tijd, aangemoedigd door percepties van een zwakke verdediging van de PvdA-standpunten, heeft Bos bij herhaling en categorisch gepleit dat hij vastberaden vasthoudt aan de belofte van de PvdA om de missie in Uruzgan in 2010 te beëindigen. Hij blijft bij zijn belofte zelfs nadat de grootste kranten schreven tegen het terugtrekken van de Nederlandse troepen uit Uruzgan en de logica van zijn standpunt in twijfel trokken. In de afgelopen twee dagen trompetterden de koppen in de grote kranten over het Afghanistan-conflict als een regeringscrisis. Edoch, het dispuut werd meer gedreven door de verkiezingsambitie van Bos dan de deugden van de missie. Bijvoorbeeld, gedurende een acht-urendurend parlementair debat op de avond van 18 februari botsten de oppositiepartijen met de coalitieregering over tegenstrijdige verklaringen van begin februari door vice-premier Bos (PvdA) en minister van buitenlandse zaken Verhagen (CDA) over de vraag of de hele coalitie het verzoek van de NATO om een brief over de behoeften van ISAF in Afghanistan had besproken en goedgekeurd.

(…)

Van direct belang voor de belangen van de VS — De toekomstige status van Nederland in Uruzgan: Marcel de Vink, chief of staff van Verhagen, vertelde ons eerder op vrijdag dat de Nederlandse regering niet is staat is de troepen in Uruzgan te handhaven na 2010. Het is “uitgesloten dat de Nederlandse strijdkrachten in Uruzgan zullen blijven… Die deur is gesloten.” Op de vraag of Nederland bescherming voor de Uruzgan PRT [red: Provinciaal Reconstructie Team PRT Uruzgan] wilde verzorgen antwoordde Vink dat zelfs een minimaal troepenniveau moeilijk zou zijn gezien de halsstarrige houding van de PvdA. Voor de nu demissionaire regering zal het zelfs zonder de PvdA moeilijk blijken, zo niet onmogelijk om iets anders te doen dan het beleid tot terugtrekking in 2010 uit te voeren.

 

Vertaald uit The Guardian. Series: US embassy cables: the documents

US embassy cables: Dutch cabinet falls over Afghanistan

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s