Wikileaks: Wilders “geen vriend van de VS”


Dit artikel verscheen eerder op het vkblog, 14 december 2010

In Wikileaks duikt nu ook de naam van Geert Wilders op. Dilpomaten waarschuwen voor mogelijke onrusten door Fitna en noemt Wilders geen vriend van de VS vanwege zijn oppositie tegen militaire betrokkenheid in Afghanistan. In The Guardian stellen lezers vragen die door de redactie worden onderzocht.

@WallyHoest vroeg over Geert Wilders.

Geert Wilders is een extreemrechts Nederlands parlementslid vooral berucht vanwege zijn anti-Koran-film Fitna, waarin verzen van uit Koran met beelden van de aanslagen van 11 september 2001 werden afgewisseld. Een telegram onthult dat de Nederlandse regering strategieën besprak “na de Deense cartoon-crisis in 2005” wat te doen wanneer een van haar burgers tot zo’n provocatieve daad zou komen, volgens een medewerker van het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan Amerikaanse diplomaten. Een comité voor de veiligheid zou vanaf oktober 2007 ‘intensief’ hebben vergaderd toen de Nederlandse regering voor het eerst hoorde van de plannen van Wilders.

Men was bang voor uitingen van geweld tegen Nederlandse belangen in het buitenland en er zijn noodplannen gemaakt in geval van onrusten in de vier grote steden, alhoewel dezelfde medewerker stelt dat door “Wilders-moeheid” de reacties in Nederland zouden meevallen. Hij vertelde dat ministers van justitie, binnen- en buitenlandse zaken Wilders hadden ontmoet om hem te waarschuwen tegen het maken van de film, maar de Nederlandse regering geloofde dat het cruciaal was de indruk te vermijden dat zij zouden proberen de film te verbieden.

Er werd geen datum genoemd wanneer Fitna zou worden uitgebracht, maar in de aanloop naar de plaatsing op een videoserver werden door de Amerikaanse ambassade updates gestuurd wanneer de film zou opduiken. In januari 2008 stuurde het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken een advies aan alle consulaire en diplomatieke posten waarin werd gewaarschuwd voor anti-Nederlandse demonstraties en de mogelijkheid dat de film anti-Europese/anti-westerse protesten zou kunnen veroorzaken. Er werd de diplomatieke en consulaire posten een goedgekeurd bericht gestuurd om aan burgers van de VS te geven in geval van demonstraties.

Wilders had ontegenzeggelijk enige belangstelling van Amerikaanse diplomaten. Hij wordt voor eerst genoemd in berichten nadat hij de VVD in 2004 had verlaten en er werd gespeculeerd dat hij het EU referendum zou kunnen gebruiken voor het bouwen van een politieke basis. Een latere briefing over de Nederlandse politiek aan president Barack Obama stelt dat Wilders’ nieuwe partij de PVV in Nederland de snelst groeiende was en beschrijft hem als “geen vriend van de VS”, met name door zijn oppositie tegen de Nederlandse militaire betrokkenheid in Afghanistan. Er staat: “Het parlementaire buitenbeentje met goudkleurige vetkuif Geert Wilders, met zijn anti-Islam en nationalistische PVV, blijft een doorn in het oog van de coalitie en buit de sociale druk uit die is ontstaan door het mislukken van de volledige integratie van bijna een miljoen Nederlandse moslims.”

Vertaald uit The Guardian van 13 december n.a.v. vragen van lezers.

WikiLeaks cables: You ask, we search

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s