Daniel Pipes en de Volkskrant


Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 5 febuari 2011

De Volkskrant verwordt steeds meer tot een platform voor Wilders en zijn Amerikaanse aanhangers. In de VS worden die aanhangers nauwelijks serieus genomen door de mainstream media, behalve in de burchten van de neoconservatieven. Hoe anders in Nederland. Gisteren had de Amerikaan Daniel Pipes een bijdrage in de Opinie-afdeling met zijn ‘visie’ over de ontwikkelingen in Egypte. Pipes behoort met Pamela Geller en Robert Spencer tot de kliek die Wilders steunt in zijn ‘vrijheidsstrijd’ tegen de Islam en heeft indertijd het Geert Wilders Legal Defence Fund opgezet om Wilders financieel te steunen in de strafzaak tegen hem. Reclame voor dat fonds staat op honderden Islamofobe en extreemrechtse websites; het geld gaat rechtstreeks naar de kas van de PVV.

Net als Wilders en Geller ziet uitgesproken neoconservatief Pipes in de ontwikkelingen in Egypte het gevaar dat de moslims er de macht zullen grijpen. Echter, in het Volkskrantartikel zet hij uiteen dat die kans in Egypte niet groot is en dat als de Islamisten het niet doen de militairen er de macht zullen grijpen. Het lijkt nog maar een kwestie van tijd dat de Volkskrant straks ook ruimte gaat bieden aan krankzinnige haatbloggers als Pamela Geller, die openlijk hun steun voor de dictator Moebarak uitspreken. Blijkbaar zit er iemand in de redactie van de Volkskrant, die vindt dat Wilders en zijn aanhangers en geldschieters niet genoeg aandacht krijgen.

Pipes werd in 2003 buiten de Senaat om door George W Bush benoemd tot bestuurslid van het United States Institute of Peace, dat door Ronald Reagan in 1984 in het leven werd geroepen. Tegen zijn benoeming werd luid geprotesteerd door de leiders van de Democrats en door mensenrechtenorganisaties. Pipes is bekend om talloze controversiële en soms ronduit racistische en xenofobe uitspraken. Zo stelde hij in 2003 dat de Palestijnen een ‘verslagen volk’ waren dat voortdurend aan hun nederlaag moest worden herinnerd. Hetzelfde doen white supremacists als ze het over de Indianen van Noord-Amerika hebben. Pipes is een van de aanstichters achter het verhaal dat Barack Obama eigenlijk geen Amerikaan en een Moslim is. Hij gelooft ook niet in wereldvrede of een Palestijnse staat, laat staan ontwikkelingshulp of -samenwerking. Net als Arend-Jan Boekestijn ziet Pipes alleen een oplossing in een permanente staat van oorlog. Het is immers veel lucratiever wanneer minderwaardige en achterlijk mensen in de derde wereld elkaar uitroeien dan wanneer wij ze helpen.

In academische kringen is Pipes vooral bekend om Campus Watch, aanvankelijk een boek waarin 100 professoren worden beschuldigd van linkse en anti-Amerikaanse activiteiten, d.w.z. iedere academicus die zich kritisch uitlaat over Israël. Een eigentijdse versie van McCarthyisme. Tegenwoordig bestaat Campus Watch als database waar men verdachte personen kan melden. Campus Watch is een van de projecten van de neoconservatieve denktank van Pipes, het Middle East Forum (MEF). In het bijschrift van het Volkskrantartikel wordt Pipes genoemd als directeur, maar dit is onjuist. Sinds 2006 is de homofobe Belg Paul Beliën directeur van het MEF. Toevallig is Beliën ook de rechterhand van Wilders.

Meer informatie over Daniel Pipes en zijn relatie met Geert Wilders vind je hier

Advertenties

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV, Volkskrant en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s