Hoe Verhagen islamofobie normaal maakt


Gisteren kwam het heugelijke nieuws dat Maxime Verhagen, nu minister voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, voorheen Minister voor Buitenlandse Zaken, de komende twee weken voor de verkiezingen alle provincies gaat bezoeken om campagne te voeren voor het CDA in een poging om stemmen terug te veroveren op de PVV. Je hoort het niet vaak, maar de PVV is natuurlijk ook voor het CDA een politieke tegenstander, tenminste als het om de kiezers gaat.

Zodra de verkiezingen voorbij zijn schuift het CDA traditioneel altijd graag aan om in de macht te kunnen delen.

In zijn wijsheid zei Verhagen gisteren tegen de NOS: “Het gaat er niet om om op een gegeven moment iets voor de Bühne te roepen, het gaat om echte maatregelen.” “Wat is het verschil tussen het CDA en de PVV”, vraagt de reporter. “Laat ik een voorbeeld noemen,” antwoordt Verhagen. “Ik vind het ook lekkerder om een kroketje te eten dan halalvlees, maar ik zet het niet in mijn verkiezingsprogramma.” Dat hoeft ook niet als je het op de TV in het journaal van acht uur kunt zeggen.

De vraag is natuurlijk wat het verschil tussen die twee levensmiddelen zou zijn en waarom het belangrijk is om juist die te noemen, maar voor aanvullende informatie was er geen ruimte in het nieuwsitem. En wat vertelt zo’n uitspraak van een CDA-minister met innovatie en economie in zijn portefeuille? Het vergelijken van een kroketje met halalvlees is zoiets als een auto vergelijken met het openbaar vervoer en het terug te brengen tot een kwestie van smaak. Het verschil tussen Wilders en Verhagen is dus slechts de vorm. Wilders heeft niets te bieden en camoufleert zijn moslimhaat met veel geschreeuw. Verhagen weet en kan net zo weinig en suggereert dat je best niet voor de cultuur van moslims kunt zijn, maar je het beter maar voor je kunt houden. Want dan lijkt het alsof het redelijk en normaal is.

Wat is de gedachte van Verhagen om twee weken voor de verkiezingen de islamofobe PVV-kiezers naar het CDA te lokken door nu te suggereren dat ook een CDA niet van Islam mag of kan houden, met dezelfde dommige vergelijkingen en suggesties als Wilders? De PVV is een one-issue partij en dat maakt het voor de andere partijen een lastige tegenstander. Vergelijkingen met misdadige regimes zijn taboe, obscure partijfinanciering en steunbetuigingen van racisten en fascisten zijn nare onderwerpen. Als het gaat om politieke macht dan is het voor Verhagen blijkbaar gemakkelijker om de standpunten van de tegenstander over te nemen met de gespeelde onschuld van de kleine burger, dan er zich kritisch over uit te laten. Je hebt er gewoon niet over en verschuilt je achter het ‘respect’ voor andermans mening.

Je kunt niet anders concluderen dan dat Verhagen heel erg bang is voor Wilders, want die knaagt vooral aan de macht van het CDA-bolwerk Limburg, dat door rechts door privatisering en corruptie in enkele tientallen jaren gesloopt is en nu kampt met krimp, economische neergang, werkeloosheid en een hoge criminaliteit. De PVV is een anti-immigratie partij en de aangewakkerde hetze tegen moslims en vreemdelingen is instrumenteel voor de gunst van een ontevreden en verongelijkt volkje op zoek naar een zondebok. Verhagen probeert het ook eens en doet nu net alsof je ook ‘redelijk’ kunt zijn en daarom op het CDA stemt en toch in je vrije tijd een beetje islamofoob mag zijn. Zelfs als minister voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, die de komende weken iets anders gaat doen dan waarvoor hij eigenlijk aangesteld is.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 16 febuari 2011

 

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Hoe Verhagen islamofobie normaal maakt

 1. Pingback: Tweets that mention Hoe Verhagen islamofobie normaal maakt | wltrrr -- Topsy.com

 2. delahaye zegt:

  De PVV is een anti Islam partij.
  De Israelische en joodse connecties van Gekke Geert zijn bekend.
  Zionisten zijn doodsbenauwd dat Moslims zoveel invloed krijgen in de EU, maar ook in de VS, dat dat de steun voor Israel aantast.
  Dat is alles.
  Waar ze geen rekening mee hebben gehouden is dat Moslims hun dictatoren, waarvan het merendeel door het westen overeind worden gehouden, zullen afwerpen zoals Iran dat deed.
  Soros, de baas van Mabel Wisse Smit, bekend van omgang met criminelen, riep dan ook dat binnen een jaar het Iraanse regime zou vallen.
  De voormalige Britse ambassadeur in Iran, hoofdpersoon van het interview, reageerde daarop met ‘hij geeft geen argument, dus ik kan er niet op reageren. Maar ik denk dat het regime in Teheran nog wel een paar jaar zit’.
  Vandaag vaart een Iraans oorlogsschip langs de Israelische kust naar Syrië.
  Benieuwd of Israel op deze ‘provocatie’ zal reageren door het tot zinken te brengen.
  Ze zijn er gek genoeg voor.
  Wat betreft rat Verhagen, het enige wat hem beweegt is pluchelust.

 3. Goede analyse. De kroket-metafoor van Maxime Verhagen zegt alles over de hypocrisie en ontworteling van het huidige CDA. Als Hannie van Leeuwen maar weer even een moment herkenning aan haar oude club beleeft, wordt dat meteen door Mirjam Sterk voor de Radio 1 als campagnepuntje aangegrepen. Onzalig!

 4. jantiena63 zegt:

  Het CDA staat op verlies in de peilingen en nu gooien ze Maxime Verhagen in de strijd om stemmen te trekken, of dit effect heeft. ?? ik denk het niet.

 5. Piet de Vries zegt:

  Sinds kort levert mijn schotel Iraanse tv in het engels, Presstv.
  Waar ze het over hebben is Islamic Awakening.
  Het westen (incl de zionisten) heeft honderden jaren wind gezaaid, het kon inderdaad wel eens op storm oogsten uitlopen.
  De hoogste voorspelling van de olieprijs over een jaar of zo staat op 220 dollar.
  Degenen die dit voorspellen voorzien dan ook een opstand in de VS.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s