Hoe Verhagen islamofobie normaal maakt (2)


Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 27 febuari 2011

Verhagen en Rutte hebben een dubbelinterview in de Telegraaf vandaag. Ze waarschuwen voor ‘links’ en dat ze niet kunnen ‘doorpakken’ als de coalitie en gedoogpartner samen geen meerderheid krijgen in de Eerste Kamer. Als ‘links’ een meerderheid krijgt in de Eerste Kamer is dat “slecht voor Nederland”. Niets nieuws dus. In de jaren zeventig riepen de werkgevers op dat als ‘links’ de verkiezingen zou winnen zij hun bedrijven naar het buitenland zouden verplaatsen. In de decennia daarvoor verboden bisschoppen katholieken om op de PvdA te stemmen. Bang maken en dreigen met spoken is een beproefde strategie in de Nederlandse politiek, kennelijk vooral bij het CDA. Het heeft nu de PVV veel stemmen opgeleverd, vooral ten koste van het CDA.

Nog opmerkelijker in het interview is dat Verhagen 180 graden gedraaid lijkt wat betreft zijn standpunt (en dus het CDA-standpunt?) over de Islam. Toen vorig jaar het gedoogakkoord werd gesloten zei hij nog dat hij de mening van Wilders dat de Islam een ideologie was en onze wereld zou bedreigen niet deelde. Hoe anders in de Telegraaf vandaag: “Ik wil dat de islam Europeaniseert, in plaats van dat Europa islamiseert”. Toont Verhagen zich nu een aanhanger van de ideeën van Wilders? Hij bedient zich in ieder geval van dezelfde terminologie en retoriek. Islamisering, angstbeelden. Er is weliswaar geen enkel bewijs voor een dreigende islamisering in of van Europa, maar blijkbaar is het moment aangebroken voor Verhagen om de wereld te vertellen, dat hij ook een mening heeft over islamisering. Hij lichtte vorige week al het tipje van de sluier door te vertellen dat hij kroketten lekkerder vond dan halal-vlees.

Het CDA staat na de nederlaag bij de laatste Tweede-Kamerverkiezingen opnieuw een dramatisch verlies te wachten. Peilingen voorspellen dat er van de huidige 21 zetels in de Eerste Kamer maar een tiental overblijven. De verloren zetels gaan allemaal naar de PVV. In plaats van duidelijk te maken waar het CDA voor staat, kiest men er nu dus voor de standpunten van de PVV op te dienen met een katholiek sausje. Weliswaar doet de protestant Bleker ook zijn zegje en spreekt zich openlijk tegen de PVV uit, maar hij wordt door Verhagen terecht gewezen en moet bij Wilders zijn excuses aanbieden. Bleker noemde Verhagen vervolgens de “onbetwiste leider van het CDA”.

Dus wat is de inzet van het CDA bij de verkiezingen en wat blijft er na de verkiezingen van over? Hoe gaat het CDA zich “herbronnen” — om in hun eigen terminologie te blijven? Het CDA zoals we dat kenden was een middenpartij, die pleitte voor godsdienstvrijheid, respect en naastenliefde, ook voor moslims. Als zodanig heeft ze ook bestaansrecht en heeft ze jarenlang onderdeel uitgemaakt van de regering van dit land, met de VVD of de PvdA. Verhagen heeft echter een uitgesproken hekel aan de PvdA en weigert met die partij een coalitie te vormen. Normaal gesproken zou het CDA in de oppositie terecht gekomen zijn. Maar Maxime heeft gekozen voor de macht, en daarmee voor een uiterst rechtse koers. De protestant Bleker spreekt zich uit tegen dat wat de PVV vertegenwoordigt, maar wordt door Verhagen terecht gewezen en moet zich bij Wilders verontschuldigen. Vervolgens noemt Bleker Verhagen de “onbetwiste partijleider” van het CDA. Het CDA wordt een PVV met een katholiek sausje: net iets minder duidelijke taal, maar onder de oppervlakte dezelfde opvattingen. Daarmee maken ze zichzelf overbodig, de uitslag van de verkiezingen op twee maart zal dat bevestigen.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hoe Verhagen islamofobie normaal maakt (2)

 1. Piet de Vries zegt:

  Je ziet de achterlijkheid van politici.
  Terwijl de Islamitische massa’s zich aan het bevrijden zijn van de joods-christelijke zetbazen gaat de anti Islam hetze door, ze zijn kennelijk vergeten hoe onze pro Israel opstelling in de zeventiger jaren ons een olie boycot opleverde.
  Binnenkort zal onze buitenlandse politiek er vooral op gericht zijn Islamitische landen zo vriendelijk te stemmen dat ze ons voldoende olie willen leveren.
  Wilders wordt dan voor een internationaal hof gebracht, en komt ellendig om, net als Milosevitch.
  Het CIDI wordt gesloten, onder Islamitische druk.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s