Die Freiheit


In Duitsland bestaat er sinds een klein half jaar een soort PVV. Tenminste zo zien veel Duitse en Nederlandse journalisten het. Afgelopen weekend kwam Wilders met uitspraken op nu.nl, waarin hij beweert dat er in Europa steeds meer steun is voor zijn anti-Islamstandpunten. In het tweede deel van het interview ziet Wilders een PVV-geluid door Europa gaan. Volgens nu.nl: “In Duitsland is inmiddels een vergelijkbare partij als de PVV opgericht: de Vrijheidspartij [Die Freiheit] van Rene Stadtkewitz.” Die Freiheit, volledige naam Bürgerrechtspartei für mehr Freiheit und Demokratie, wordt wel vaker met de PVV vergeleken, maar wie is Stadtkewitz en waar staat zijn partij voor?

René Stadtkewitz was sinds 1995 afgevaardigde voor de wijk Pankow in de Berlijnse fractie voor de Christlich-Demokratische Union. In oktober 2009 verliet hij zijn partij, maar bleef lid van de fractie in het Berlijnse Abgeordnetenhaus. Aanleiding was een uitnodiging van Stadtkewitz aan Geert Wilders voor een bijeenkomst, waarop de CDU Stadtkewitz dreigde te royeren als lid van de partij. In september 2010 werd Stadtkewitz uit de fractie gezet. In oktober 2010 richtte hij met voormalige CDU-politicus Marc Doll en voormalig bestuurder van de Duitse piratenpartij Aaron Koenig een nieuwe partij op: Die Freiheit. Net als Wilders zijn de speerpunten de immigratie terugdringen en de strijd met de Islam aanbinden.

In 2007 was er al een poging een PVV-achtige partij op te richten. Ook in de Nederlandse media werd uitvoerig bericht over de plannen van Udo Ulfkotte, een voormalige journalist van de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Hij werkte in de jaren negentig als buitenlandcorrespondent voor de FAZ in Afrika en Azië en gold als expert op het gebied van inlichtingendiensten. Midden jaren negentig haalde hij de woede van mensenrechtenorganisaties op zich door te beweren, dat er geen sprake was van een milieuramp door de activiteiten van Shell in de Niger-Delta en trok de uitspraken van de later geëxecuteerde activist Ken Saro-Wiwa in twijfel. De berichtgeving van Ulfkotte over Nigeria en het ontkennen van de ramp die zich daar voltrok werden, zo bleek, later gesponsord door de Brits-Nederlandse oliemaatschappij.

Ulfkotte is net als Wilders een uitgesproken anti-islamist en mag ongetwijfeld gezien worden als een van Wilders literaire bronnen. Hij heeft verschillende boeken geschreven die doorspekt zijn met samenzweringstheorieën, met daarin geheime diensten, m.n. de Mossad, en Islamitische terreurorganisaties in de hoofdrol. Zijn boeken waarin de grens tussen werkelijkheid en fictie niet meer waarneembaar is passen volledig in de traditie van Samuel Huntington’s Clash of Civilizations en van het door Bat Ye’or’s geschetste doembeeld van Eurabië, andere auteurs waar Wilders graag aan refereert. In het boek Gencode J. beschrijft Ulfkotte een complot van de Mossad die virussen in London uitzet en voor een aanslag op de rotskoepelmoskee Osama Bin Laden verdacht maakt. Samenzweringsdeskundige Peter Siebelt kan nog veel van deze man leren.

In 2006 richt Ulfkotte Pax Europa op en vertelt tegenover Der Spiegel over zijn plannen voor een anti-Islam partij die ook tegen de toetreding van Turkije tot de EU is. In 2007 verlaat hij Pax Europa, dat nu Bürgerbewegung Pax Europa (BPE) heet, nadat deze een verband is aangaan met extremistische partijen als het Vlaams Belang en Keulse afdeling van de Deutsche Liga für Volk und Heimat, Bürgerbewegung Pro Köln. Even daarvoor was dat geen enkel probleem toen deze clubs hun opwachting maakten bij een anti-Islam betoging bij het Europarlement. Europarlementariërs werden ervan verdacht samen te zweren met Arabieren om een kalifaat in Europa te vestigen. Dr. Ulfkotte is in Duitsland vooral bekend vanwege zijn absurde uitspraken (‘Dr. Seltsam‘) en wordt gezien als een intellectuele held door extreemrechtse blogs in Nederland, zoals hetvrijevolk.

Al deze organisaties werken nauw samen met het populaire haatblog Political Incorrect (PI), de Duitse versie van Polinco. PI is het geesteskind van Stefan Herre, een onderwijzer, die voor zijn uitgesproken islamofobie zich rijkelijk bedient van argumentatie, die in antisemitische, racistische  en neonazistische kringen gangbaar zijn. Moslims worden minderwaardig en achterlijk genoemd, ze zijn onhygiënisch, er worden regelmatig voorstellen gedaan tot uitroeiing en dagelijks opgeroepen tot geweld tegen immigranten en moslim door burgers, die het recht wel in eigen hand móeten nemen, omdat de elite ze immers in de steek laat. Om te bewijzen dat ze geen nazistische sympathieën hebben noemt PI zich ook pro-Israëlisch en pro-Amerikaans. Hoe kun je extreemrechts genoemd worden als je voor Israël bent?

Wilders, Stadtkewitz en Stefan Herre, sportleraar, in Den Haag rond de bekendmaking van Geert Wilders International Freedom Alliance, juli 2010

In april van 2010 heeft Wilders zijn eerste optreden in Berlijn zonder er zelf bij aanwezig te hoeven te zijn. Er is een betoging bij de Nederlandse ambassade georganiseerd door PI en BPE. Er wordt ook gedemonstreerd door aanhangers van de English Defence League en Pro Köln. Meer dan 40 mensen komen er niet op af. Een van de sprekers is René Stadtkewitz, die het een schandaal noemt dat er een proces tegen Wilders wordt gevoerd, wat ‘de moordenaars van Van Gogh alsnog een overwinning schenkt’. De organisatoren zijn teleurgesteld over de geringe belangstelling voor de demonstratie. Naast het portret van Wilders, anti-Islam spreuken en steunbetuigingen aan zijn adres is het een vreemde mix van Duitse, Engelse (niet Britse), Israëlische en Amerikaanse vlaggen.

In oktober 2010 gaat Wilders naar Berlijn voor een toespraak ter gelegenheid van de oprichting van Die Freiheit. In zijn toespraak haalt hij uit naar Merkel maar zijn favoriete onderwerp is natuurlijk de Islam. Dat woord valt 72 keer in zijn 15 minuten durende toespraak, Freiheit daarentegen maar 20 keer. Zoals in Nederland is er maar ruimte voor een beperkt en zorgvuldig geselecteerd gezelschap van 200 personen, die tegen betaling zijn toegelaten tot de zwaar beveiligde bijeenkomst. Zijn optreden krijgt veel aandacht in de Duitse en Nederlandse media. Wilders spreekt opnieuw van een ‘historische’ gebeurtenis, maar dat is natuurlijk iedere bijeenkomst waar Wilders spreekt.

Sindsdien is het betrekkelijk stil rond Die Freiheit. Volgens Stadtkewitz onderhoudt hij nauwe contacten met Wilders. Alleen in de Nederlandse pers wordt er recentelijk nog over geschreven, alsof het een serieuze partij en een Duitse evenknie van de PVV. Uit het interview met Wilders op nu.nl wordt ondertussen door de andere kranten en media geciteerd. De laatste keer kwam Stadtkewitz zelf in het nieuws toen hij in december 2010 samen met De Winter, Heinz-Christian Strache van de Oostenrijkse FPÖ, en Kent Ekeroth van de Zweedse Democraten (de nieuwe rechtspopulistische partij in Zweden) op bezoek was in Israël om daar op uitnodiging van de rechtsradicale zakenman Chaim Muehlstein een ‘Jeruzalem Declaratie‘ te ondertekenen. Daarin wordt het recht van Israël zich te verdedigen tegen terreur gegarandeerd en gesproken van een ‘voorhoede in de strijd voor westerse democratieën’ tegen de  ‘totalitaire dreiging’ van de ‘fundamentalistische Islam’.

Op 13 januari van dit jaar zou er een partijcongres van Die Freiheit in Berlijn hebben plaatsgehad, maar de eigenaar van het lokaal had de overeenkomst geannuleerd en het hotel waar gasten zouden overnachten wilde ook niet meer meewerken. Volgens Stadtkewitz was dat het werk van ‘linkse fascisten’ en de ‘elite’ die willen voorkomen dat hij ‘de waarheid’ spreekt. In het Berlijnse parlement zit hij tegenwoordig helemaal alleen, niemand spreekt nog met hem. Hij heeft de anti-Islam stemming in Duitsland mee, maar mist het vermogen van Wilders dit om te zetten in politieke winst. Iemand, zoals voormalig directeur van de Bundesbank Thilo Sarrazin, die weinig voelt voor een partij: “Parteigründungen enden in Deutschland fast immer so, dass sich dort sehr schnell die Spinner alle Couleur versammeln.”

Noot: Collega Krapuul-redacteur Huib heeft uitvoerig over Ulfkotte geschreven

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 28 februari 2011

Advertenties

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Die Freiheit

 1. Maria Trepp zegt:

  Heel interessant, hier wist ik niets van…

 2. assyke zegt:

  en wilders stoort zich niet aan die mossaddemonisering van Ulfkotte?

  een voordeel van een kalifaat in eurabie is de terugkeer van sierlijke
  architectuur, weg met alle saaie gebouwen!

  • Ulfkotte schreef GenCode J vlak voor 11 september 2001. Het boek bevat autobiografische elementen. Na 11/9 probeerde hij dit boek zo snel mogelijk te vergeten en te laten vergeten. Het is alleen nog antiquarisch te vinden. Voorjaar 2002 stortte Ulfkotte zich volop op het orgel van de islamhaat. Maar je zult hem nog steeds niets goeds over de Mossad horen zeggen. Noch iets kwaads. Ulfkotte wordt door de “elite” van de Duitse islamofoben gemeden en werkt sinds twee jaar bij KOPP Verlag. De core business van dat bedrijf zijn samenzweringstheorieën, oud-egyptische laserkanonnen, kruidenvrouwtjes en bewijzen dat de Nazis de atoombom hadden en het eerst op de maan waren. Ulfkotte’s uitzinnige haatstukjes zijn eindelijk in de juiste context terechtgekomen.

   • tempmuse zegt:

    De PVV beriep zich eind vorig jaar op een bericht via KOPP, n.a.v. van het bericht over de bouw van twee moskeeën in Athene.

  • Jelle 1783 zegt:

   Weg met alle saaie gebouwen! Dat vinden de moslims ook en bijna elke dag wordt er wel ergens een kerk in brand gestoken. Die afschuwelijke boeddhabeelden in Afghanistan zijn gelukkig ook opgeruimd. Wat heb je aan die ouwe troep….

 3. VSp zegt:

  Hmmm, Stadtekewitz, getypeerd als een persoon met de uitstraling van de kassier van de plaatselijke kegelvereniging. Is het niet in Darmstadt dat Wilders is uitgekotst en tot persona non grata is verklaard?

 4. Het mannetje rechts (voor de kijker) op de foto is inderdaad Stefan Herre, de sportleraar, maar is vooral bekend als de baas van PI (Politically Incorrect), de Duitse mega-haatblog tegen Islam en links. PI verzorgde de publiciteit voor Wilders’ optreden van 2 oktober 2010 in Berlijn.
  Onlangs vergezelde PI de leiding van Die Freiheit opnieuw naar Den Haag, waarschijnlijk om een “misstap” van Stadtkewitz recht te breien. Stadtkewitz ging namelijk met o.a Filip de Winter en HC Strache naar Jeruzalem op het moment dat Wilders ook in Israël was, maar oudergewoonte elk zichtbaar contact met deze versgebakken filosemieten uit de weg ging. Stadtkewitz ondertekende samen met de Jerunazis een antipalestijnse verklaring. Wilders was not amused.
  PI legde in Den Haag twee interviews vast. Een met Wilders in het Engels en een met Stadtkewitz, zijn partijsecretaris en Wilders in het Duits. Verschenen op PI. Ik moet de links nog even opzoeken.

  • tempmuse zegt:

   Ik wacht in spanning af, Huib. Ik was even vergeten dat Wilders tegelijk met Stadtkewitz en de Winter om andere redenen(?) in Israël was. PI is een apart artikel waard, maar daar heb jij ook al uitvoerig over geschreven.

 5. Pingback: Vrienden van Geert Wilders: Oskar Freysinger | wltrrr

 6. Pingback: Wilders in Berlijn | wltrrr

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s