De afrekening


De samenleving politiseert en polariseert vrolijk verder. De PVV eist dat alle joodse instellingen zwaar beveiligd moeten worden, want de overheid is verantwoordelijk voor hun veiligheid. Dat is een kerntaak van de overheid, roept vandaag, 9 maart 2010, kamerlid Joram van Klaveren, die hierover een motie wil indienen. Dat ook andere religieuze en andere instellingen worden beklad en vernield en hun vertegenwoordigers worden bedreigd met geweld is geen thema voor de PVV.

Over echte Nederlanders die met bierblikken naar moslima’s gooien, of bestuurders en burgemeesters die worden bedreigd zul je de PVV niet horen. Het is de taak van de overheid te zorgen voor de veiligheid van íedere burger en maatschappelijke instelling en omgekeerd moet de burger de overheid daarin te steunen. Niet bij de PVV. Voor hen worden alleen hardwerkende Nederlanders, joden en zijzelf bedreigd, en de overheid moet het voor hen oplossen.

Het is de zoveelste poging van de PVV om het racisme gericht tegen niet-westerse allochtonen en moslims politiek aanvaardbaar te maken. Want die vertegenwoordigen de islam en zijn dus schuld aan antisemitisme, want de Koran staat bol van de antisemitische verzen. Dat ook de bijbel bol staat van antisemitisme en dat veel christenen en ook humanisten eeuwenlang ook niet vies van waren en zijn van jodenhaat, is geen onderwerp. Alleen de islam is antisemitisch en onderdrukt ook vrouwen en homoseksuelen. Het staat allemaal in de Koran. Nederland wordt geregeerd door de priesters en wetenschappers van het anti-islamisme van de PVV. Er zijn geen instellingen die zulke kwalificaties verlenen, maar gelukkig is er de Partij, die zulke kwalificaties graag verleent en deze, zodra ze aan de macht zijn, zelfs tot standaard en wetgeving kunnen verheffen.

Bedreiging is een politieke investering. Wilders wordt al jaren bedreigd en al jaren zwaar beveiligd. Hij is daarmee het schoolvoorbeeld geworden voor eenieder die zich bedreigd voelt of waant. Als je je bedreigd voelt vanwege politieke opvattingen waarin velen zich kunnen herkennen, dan geeft dat status, macht en geld. Als iemand Wilders bedreigt of als Wilders zich door benoemingen of uitlatingen van docenten of rechters bedreigd voelt, heeft dat tegenwoordig nieuwswaarde en worden er kamervragen over gesteld. Wilders is de politicus die nooit vrij kan zijn, want zonder bedreiging of het zich bedreigd voelen kan hij niet bestaan. En wanneer je bedreiging wordt geaccepteerd, dan mag een derde het oplossen, zeker wanneer je een maatschappelijke functie bekleedt. Een mogelijke dialoog tussen bedreiger en slachtoffer om een conflict te voorkomen, dat bestaat niet. Je kunt je alleen tegen bedreiging beschermen, met volharding in vooringenomenheid, bewaking, een bunker, beveiligers om je heen, screening, wantrouwen, en politieke processen.

Antisemitisme, dat bestrijd je in Nederland blijkbaar met racisme en vreemdelingenhaat, wat door Wilders en aanhangers ‘realisme’ wordt genoemd en daarom volgens hen niet als racistsich of xenofoob mag worden aangemerkt. Volgens de doctrine van de PVV en hun mediavriendjes worden naast Wilders alleen joodse instellingen bedreigd door ongewenste buitenlanders, de islam en moslims, want alleen de islam is antisemitisch en dus zijn alle ongewenste buitenlanders die moslim zijn automatisch antisemitisch. Immers, er bestaat geen gematigde islam. De aanwezigheid van moslims en niet-westerse allochtonen wordt ongewenst gemaakt omdat hun aanwezigheid zoals alles in onze maatschappij politiek is geworden, zoals Rob Wijnberg helder beschrijft. Het heeft iets van een sektarische beweging, die in alles alleen nog een voor of een tegen ziet en alleen nog bevrijding vindt in de alomtegenwoordigheid van de leider. Het is een volks conservatisme waarin het goede afrekent met het kwade, als je het volk maar niets in de weg legt en de overheid zich beperkt tot ordedienst die handelt in opdracht van de gekozen leider(s).

Gathering of Eagles

A demonstrant bij een tegendemonstratie van ‘Gathering of Eagles’ tegen een demonstratie tegen oorlog op 15 september 2007, in Washington, D.C. (Creative Commons)

Moslims liegen als ze zeggen geen kwaad te willen doen, beweren Wilders, zijn PVV en een obscuur clubje van bevriende islamofobe bloggers in de VS, zoals Pamela Geller. Moslims zijn allemaal mogelijke sleeper cells van terroristen, zoals GW Bush, Rove, Rumsfeld en Wolfowitz en consorten ons eerder wijs wilden maken. Maar in de tijd van Bush keken weinigen ervan op dat het allemaal politieke spin was, mensen bang maken om zo wetten en maatregelen te forceren die het beeld van legitieme macht en controle bevestigen. Het lag er allemaal dubbeldik bovenop en was politiek en maatschappelijk gemakkelijk te bestrijden. In Nederland ligt dat anders. Het debat vindt niet plaats in de Tweede Kamer of in de uitgaven van de gevestigde media, maar op Internetfora en in de commentaren bij artikelen en multimedia. Daar zwalken dagelijks figuren rond die iedereen die twijfelt aan de goede bedoelingen van Wilders beledigen, schofferen, intimideren en bedreigen. Ook al is er geen massa-imigratie of islamisering, je mening telt toch mee. De vrijheid om te zeggen wat je vindt en wilt, ook al staat dat haaks op de werkelijkheid, laat staan redelijkheid.

Wilders speelt heel handig met de sentimenten van verongelijkte en ontevreden mensen, die hun mening graag kwijt willen maar vinden dat er niet naar ze wordt geluisterd. Er vindt geen enkel debat plaats tussen hem en andere politici of vertegenwoordigers uit onze maatschappij. Zijn politieke richting wordt louter bepaald door de populariteit van meningen in de media en de peilingen. Wilders hoeft niet zelf te zeggen dat hij een hekel heeft aan moslims en immigranten. Zijn aanhangers doen dat voor hem, zodat hij kan zeggen dat hij namens het volk spreekt. Ondertussen krijgen de door Wilders, god en vaderland uitverkoren medestrijders het hersenspinsel dat ‘islamisering’ heet op de agenda van gemeenteraden, het Europarlement, de Tweede Kamer, de regering, de Provinciale Staten en straks ook de Eerste Kamer, en als het aan Wilders ligt ook in de rechtbanken. Want zijn waarheid is dat de islam een fascistische ideologie is die verboden moet worden en links de handlanger die moet worden uitgeschakeld. Wilders lijkt hiermee goed op weg. Ook voor Donner, Binnenlandse Zaken, is vandaag de dag het hebben over ‘islamisering’ geen taboe meer. Iedereen is straks net zo bang als Wilders, omdat het moet.

Moskee beklad in Castres (F) 2009

Moskee in Castres (F) beklad met racistische leuzen en swastikas, 13 december 2009 (Creative Commons)

Racisme  tegen moslims wordt als legitiem ervaren door veel aanhangers van de PVV. Islamieten zijn in hun ogen immers antisemitisch, en dat is de overtreffende trap van racisme. Antisemitisme heeft tot doel de Joden volledig uit te roeien, niet slechts hen als minderwaardige en lagere wezens te zien. Racisme tegen moslims wordt dan getolereerd vanuit de gedachte dat we antisemieten niet mogen tolereren, intolerantie van nog grotere intolerantie dus. Dat extreemrechts, dat zich tegenwoordig profileert als bestrijder van antisemitisme en verdediger van de rechten van vrouwen en homo’s, grotendeels leunt op het gedachtegoed van racisten en antisemieten, met bijvoorbeeld Churchill als ‘gematigde’ versie, is blijkbaar geen thema meer. Er wordt simpelweg een hele nieuwe werkelijkheid verzonnen, weg van alle historische feiten, met het recht op vrijheid van meningsuiting om zo bestaansrecht te geven aan zulk gedachtegoed. Het is een cultuur die de democratische controle wil inruilen voor een partijpolitieke controle. Het is straks niet langer het parlement, onze volksvertegenwoordiging waar men met elkaar praat, dat onze wetten maakt, het is straks alleen nog de PVV. Want hun kijk op de werkelijkheid wordt de norm en democratie is dat je kunt kiezen voor normen en waarden die bij je passen, in de veronderstelling dat er eigenlijk geen universele normen, waarden en rechten bestaan. Het zou zo kunnen zijn, dus als we het echt willen en erin blijven geloven, dan is het ook zo.

Het Midden-Oosten-conflict wordt Nederland binnengehaald. Er mag geen oplossing komen voor het conflict, integendeel, het moet hier stevig verankerd worden. Was Nederland honderden jaren, tot halverwege de vorige eeuw, een soort Noord-Ierland tussen katholiek en protestant, het moet nu het strijdtoneel worden waar de oorlog tussen de joods-christelijke cultuur en de islam wordt uitgevochten. En als dat niet gebeurt dan is dat de schuld van links, want die zijn laf, dom, blind en ‘slecht voor Nederland’. Zo wil de PVV het zien en zo is het dus. Antisemieten zijn moslims, links hun handlangers, en met racisten en rechtsextremisten die moslims en linkse mensen bedreigen heeft de PVV niets te maken. In Nederland wordt een klooster gebouwd voor de rechtse kerk, vol angst en sentiment, zwaar beveiligd, gezuiverd van iedere afwijking of vorm van tegenstand, gereinigd van iedere twijfel. Van het gemak waarmee dat gebeurt heeft nog geen enkele dictator durven dromen.

wltrrr hoopt desondanks dat Nederland het hoofd koel houdt en we over een paar jaar weinig meer horen van de politieke ambities van de extreemrechtse PVV.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 10 maart 2011

 

Advertenties

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De afrekening

  1. assyke zegt:

    al die doodsbedreigingen die ik via mail ontvang
    kunnen natuurlijk niet van pvv adepten zijn, want dat zijn van
    die brave hardwerkende huisvaders die nooit iemand kwaad zouden willen doen

    het moeten wel moslims zijn aha!

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s