Lekker godwinnen met ADO Den Haag


Afgelopen weekend was er een relletje na een feestje van de supporters van ADO Den Haag die euforisch waren na hun overwinning op Ajax. De veelal mannelijke en blanke supporters riepen naast bekende voetbalslogans ‘Hamas, Hamas, alle joden aan het gas’. Sterspeler Lex Immers stond met collega’s op de bar en zong vrolijk mee: ‘We gaan op jodenjacht. We gaan op jodenjacht.’ etc. ‘… kanker-Ajaciet.’ Applaus! Verder de bekende verwensingen en beledigingen zoals het gebruikelijk is in zulke kringen, afgewisseld met vrolijk deuntjes waar je op mee kunt stampen.

Het feestelijke gebeuren werd opgenomen op verschillende mobieltjes en vervolgens op Internet gezet. Het geheel werd feestelijk omlijst door een dame die per se haar borsten wilde laten zien aan de uitzinnige en vaak dronken voetballiefhebbers. ‘Ik ben me op dat moment totaal niet bewust geweest van de beledigende toon naar een hele bevolkingsgroep’, aldus Immers in een commentaar. ‘Een geuzennaam en een bevolkingsgroep heb ik door elkaar gehaald en daar heb ik spijt van. Ik had dit niet mogen doen en accepteer uiteraard de boete die mij wordt opgelegd.’ Welke geuzennaam hier wordt bedoeld is niet bekend.

Maar de enige echte Nederlandse geuzenpartij, waar men gelooft dat Nederland wordt bezet door verenigde islamitische en linkse organisaties die betaald worden door het buitenland, is natuurlijk de PVV. Alleen die spreken, naar eigen voorstelling, namens ‘het volk’ en komen op voor de ‘echte’ Nederlanders. Er werden eerder kamervragen gesteld als er ‘linkse’ demonstranten in het gezelschap werden gezien van personen die zulke leuzen riepen. Niet over de mensen die de leuzen riepen maar over personen die in ook de demonstratie meeliepen. Afkomst of achtergrond is bij de PVV immers belangrijker dan feitelijke daden. Een enkele allochtoon-jongere die een Hitlergroet uitbrengt is natuurlijk vele malen gevaarlijker dan de wekelijkse bijeenkomst van een groeiend aantal extreemrechtse organisaties overal in Europa. Die groeten elkaar als het even kan elkaar iedere dag op die manier.

De KNVB heeft aangekondigd een onderzoek te gaan doen, het CIDI wil dat Immers en trainer en Van der Brom worden geschorst, André Rouvoet (CU) wil minister Donner horen over dit incident en zelfs de PVV heeft ondertussen vragen gesteld. Niet in de gemeenteraad in Den Haag, maar in de Tweede Kamer. Naar het waarom laat zich raden. ‘Deelt u de visie van de PVV dat het oproepen op jodenjacht te gaan te allen tijde walgelijk is en ook als zodanig bestempeld dient te worden?’ Er worden kamervragen gesteld over een Marokkaans cultureel centrum, over teveel allochtonen bij voetbalclubs, en over moskeeën in Athene, een imam die niet bestaat maar toch gezegd zou hebben dat alle joden van een flat gegooid moet worden; allemaal voorbeelden van de ‘islamisering, de samenzwering van Arabieren en de islam tegen ons’.

Vragen over de benoeming en integriteit van een onafhankelijke rechter, want die is immers betrokken bij het complot van links gericht tegen de voorman van de PVV. Maar over een Haagse voetbalclub die zulke vertoningen organiseert en financiert worden geen vragen door de PVV gesteld, want daar zit namelijk de harde kern van de soms uitgesproken antisemitische, islamofobe, racistische en homofobe voetbalsupporters van Geert Wilders, gedoogd door mensen die geloven in hun goede bedoelingen. Doen waar je zin in hebt. Er werden dan ook geen vragen door de PVV gesteld over de daders en hun motieven, maar men beperkte zich tot een algemene afkeuring en de bekende open-deur-vragen van ADO-suppporter, kamerlid en Haags gemeenteraadslid Richard de Mos. Voor moslims, mensenrechtenorganisaties of linkse politieke partijen gelden voor de PVV andere regels dan voor voetbalsupporters.

Feesten met ADO supporters

Voetballen. Een leuk spelletje voor de sportliefhebber, maar als het serieus wordt werkt het vaak agressie, geweld, dronkenschap en asociaal gedrag in de hand. En zoals we weten dankzij Internet is voetballen soms ook een feest van straalbezopen randdebielen, die pas echt gelukkig zijn als iemand iets schreeuwt tegen een andere partij en zij mogen meeschreeuwen. Aangemoedigd door veel bier, de overwinning op een vijandige voetbalclub en een vrouw met ontblote borsten. Als je niet voor ons bent, dan ben je tegen ons. Het komt vaker voor dan je denkt. Zelfs in de politiek is dreigen, beledigen, intimideren en schofferen tegenwoordig niet ongebruikelijk. Of zijn dat soort uitingen net zo onschuldig als de spreekkoren van dronken hooligans?

wltrrr vindt rugby, tennis en golf een stuk beschaafder en veel leuker om naar te kijken dan voetbal. Bovendien heb je dan weinig last van aanhangers van de BNP en EDL.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 22 maart 2011


Advertenties

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, PVV en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s