Het ongebreidelde racisme van de PVV


Machiel de Graaf en zijn Haagse PVV-fractie zijn boos. In Den Haag werd woensdag 20 april het Multiculturele Dictee gehouden, een initiatief van de Bibliotheek Den Haag, met als titel ‘Afrikaanse Heimwee taart’. Het is bedoeld voor basisschoolleerlingen met verschillende etnische achtergronden en werd voorgelezen door bekende Hagenaars. De winnaar krijgt cadeaubonnen ter waarde van 150 euro. Een leuk initiatief zou je zeggen, waarin kennis van de Nederlandse taal wordt gecombineerd met kennis van allerlei culturen die in de stad zijn vertegenwoordigd.

Een dag eerder heeft de PVV daarover vragen gesteld aan het college onder de noemer ‘Kinderen gehersenspoeld door Multicultureel Dictee.’ De Graaf: ‘Terwijl wereldleiders als Merkel, Sarkozy en Cameron in navolging van de PVV door hebben dat de multiculturele samenleving mislukt is, worden de Haagse kinderen er nog steeds mee gehersenspoeld. Een schande van de eerste orde en daarom doet de PVV een voorstel voor een alternatief voor a.s. woensdag.’ Volgens de PVV is het Multiculturele Dictee ‘een laatste poging om de falende linkse multiculturele geloofsbelijdenis door de kelen van weerloze kinderen te stampen’ en eist van het college dat ‘dit vreselijke dictee nooit meer binnen de grenzen van deze stad zal plaatsvinden.’ Het correct spellen van een woord als ‘Somaliër’ ervaren zij als bedreigend. Het is volgens de PVV beter dat iedereen leert het eerste couplet van het Wilhelmus correct te schrijven.

Ook zijn volgens de PVV ‘monoculturele’ samenlevingen superieur aan multiculturele samenlevingen. Voorbeelden worden niet gegeven, maar dat is niet vreemd want zulke samenlevingen bestaan namelijk niet en het begrip is niet gangbaar in de wetenschap. In het Engels bestaat het sociologische begrip ‘monoculturele’ samenleving als tegenhanger van de multiculturele samenleving niet. Desalniettemin verwijst de PVV naar een publicatie van de Amerikaanse socioloog Robert D. Putnam: E pluribus unum: Diversity and Community in the Twenty First Century. Volgens de PVV concludeert Putham daarin dat ‘wanneer diversiteit stijgt in een wijk, de sociale netwerken uit elkaar vallen en het onderlinge wantrouwen stijgt. De mensen zijn minder tot participatie geneigd en keren anderen en de samenleving de rug toe’. Het sociaal kapitaal slinkt.’ In werkelijkheid staat er iets heel anders:

‘Ethnic diversity is increasing in most advanced countries, driven mostly by sharp increases in immigration. In the long run immigration and diversity are likely to have important cultural, economic, fiscal, and developmental benefits. In the short run, however, immigration and ethnic diversity tend to reduce social solidarity and social capital. New evidence from the US suggests that in ethnically diverse neighbourhoods residents of all races tend to ‘hunker down’. Trust (even of one’s own race) is lower, altruism and community cooperation rarer, friends fewer. In the long run, however, successful immigrant societies have overcome such fragmentation by creating new, cross-cutting forms of social solidarity and more encompassing identities. Illustrations of becoming comfortable with diversity are drawn from the US military, religious institutions, and earlier waves of American immigration.’

Vrij naar Hergé

Vrij naar Hergé

Met andere woorden, niemand heeft bij de PVV iets begrepen van het werk van Putnam. Het gaat in zijn boek over de multi-etnische samenleving van de Verenigde Staten; E pluribus unum is het officiële motto van de V.S.. Putnam ziet voordelen van etnische diversiteit op de lange termijn, maar nadelen op de korte termijn. Vreemd is het niet dat een partij als de PVV weinig van zo’n betoog snapt en het is waarschijnlijk dat niemand van de fractie het ook werkelijk heeft gelezen, maar men vist er graag uit als het zo uitkomt. De Graaf had een korte loopbaan als fysiotherapeut en was voordat hij twee jaar geleden in de politiek ging werkzaam als tijdelijke kracht bij een incassobureau. Van sociologie (een echte ‘linkse’ wetenschap) heeft hij dus geen kaas gegeten, maar hij beroept zich graag op literatuur die hij niet kent of in ieder geval niet begrijpt. Het ligt hier voor de hand een vergelijking te maken met hoe de PVV de Koran begrijpt, maar da’s voor een volgende keer. In zijn zucht naar vreemdelingenhaat en liefde voor racisme ziet hij in alles aanleiding om te schoppen tegen de multiculturele samenleving, die er gewoon is. Het is onderdeel van het beschavingsproces met mensen uit een andere cultuur op een fatsoenlijke manier te leren omgaan.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 21 april 2011

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het ongebreidelde racisme van de PVV

  1. Het zal wel weer niet gezegd mogen worden, maar alleen al het woordgebruik van die mijnheer De Graaf herinnert aan wat te berde werd gebracht door de aanstichters van de tweede wereldoorlog en hun supporters. Laat staan wat er achter die woorden schuilgaat.

  2. Nicole Franssen zegt:

    De PVV vergeet voor het gemak dat wij allen afstammen van de CroMagnon mens, die uit Afrika naar het noorden is afgedwaald. Vandaaruit zijn de Franken, de Friezen, de Angel-Saksen en Germanen ontstaan die vervolgens ons moerasland zijn gaan bevolken. Wit, zwart, bruin, paars, we zijn allemaal geïmmigreerd.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s