Rechtsradicalen verjagen Roma uit Hongaars dorp


Openlijk racisme midden in Europa. In een Hongaars dorp terroriseren rechtsradicale milities leden van de Romagemeenschap. Ooggetuigen spreken van een ‘slagveld’. De EU-lidstaat treedt halfhartig tegen de extremisten op — het Rode Kruis moest honderden Roma in veiligheid brengen.

Het zijn schokkende beelden uit een land midden in Europa, dat nog tot eind juni voorzitter is van de Europese Unie en zo de EU-politiek moet leiden. Sinds enkele weken patrouilleren in een dorp in Hongarije rechtsextremisten in de straten en verspreiden gekleed in camouflagepakken angst en paniek onder de bevolking, vooral onder de leden van de Romaminderheid.

Op donderdag [21 april] hebben daarom plaatselijke vertegenwoordigers van de Roma 277 vrouwen en kinderen uit het dorp Gyöngyöspata in veiligheid gebracht. Zes bussen van het Rode Kruis zorgden voor het vervoer van de mensen naar een niet nader bekende plaats. Janos Frakas, de voorzitter van de plaatselijke Romaraad zei vrijdag dat er voor confrontaties met de zelfbenoemde burgerwacht wordt gevreesd. Na het vertrek van de bussen verschenen tien voertuigen van de politie.

‘Het dorp is bijna een slagveld’

In het dorp liepen groepen mannen in camouflagekleding de afgelopen weken patrouille, volgens Farkas, sinds ‘bijna twee maanden lijkt Gyöngyöspata op een slagveld’. De groep noemt zichzelf ‘Vedero’, dat ‘verdedigingsmacht’ betekent en zegt dat ze als burgerwacht optreedt.

Voor het Paasweekeinde had men de rechtsradicale, paramilitaire groepering uitgenodigd voor een trainingskamp aan de rand van het dorp Gyöngyöspata. Deelnemers moesten voor de legeroefening in uniform en met schietwapens met rubberkogels verschijnen. Eerder in maart had een andere rechtsradicale groep het dorp met 2800 inwoners met marsen angst aangejaagd.

De Hongaarse regering heeft meerdere keren benadrukt dat het ontoelaatbaar is dat het geweldsmonopolie van de staat door zulke groepen wordt overgenomen. Minister van Binnenlandse Zaken, Sándor Pintér, kondigde donderdag aan dat de politie meer bevoegdheden zou krijgen om de activiteiten van extremistische burgerwachten te verhinderen.

De rechtsextremisten zorgen niet alleen in Gyöngyöspata voor problemen. Zelfbenoemde burgerwachten marcheren sinds enkele weken door dorpen waar veel Roma wonen, om volgens de in het parlement vertegenwoordigde rechtsextremistische Jobbik-partij (‘de beteren’) te wijzen op ‘zigeunercriminaliteit’. De extremisten van Jobbik hebben bij de parlementsverkiezingen van het afgelopen jaar 17% van de stemmen behaald. De partij scoorde onder andere met opruiende propaganda tegen de in Hongarije wonende Roma.

De overheid kan de extremisten niet de baas

Hoeveel Roma in Hongarije leven is onduidelijk. Officiële schattingen van de regering uit begin 2011 spreken van 600.000 tot 700.000; dat is zes tot zeven procent van de bevolking. In tegenstelling tot de gangbare vooroordelen hebben de meeste leden van de minderheid een vaste woonplaats, maar hebben te maken met hoge werkeloosheid en zijn amper in de samenleving geïntegreerd.

Tot dusver kan de overheid de extremisten niet de baas worden. In het kleine stadje Hajdúhadháza, waar al langere tijd een rechtse burgerwacht met de naam ‘Szebb Jövöert’ (‘Betere Toekomst’) patrouilleert, zijn afgelopen zaterdag vijf leden wegens ordeverstoring gearresteerd. Maar na twee dagen werden die weer op vrije voeten gesteld. De Jobbik-vertegenwoordiger Gergely Rubi zei dat de groepering zal doorgaan met marcheren om ‘de openbare orde en veiligheid te verbeteren’, volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De Jobbik-vertegenwoordiger János Volner zei dat de groep ‘op verzoek van de bevolking’ optreedt en heeft naar eigen zeggen al ‘talloze misdadigers op heterdaad betrapt en aan de politie overgedragen’. Daarbij is ook een jonge zigeuner gearresteerd. Dénes Csáfordi, burgemeester van Hajdúhadháza, verwijt de groep daarentegen dat zij een sfeer creëren, waarin kinderen van zigeuners ‘nauwelijks nog op straat’ durven te komen.

Vrij vertaald naar Christoph Titz: Rechtsradikale verjagen Minderheit aus ungarischem Dorf, in Der Spiegel Online, vrijdag 22 april 2011.

Dit nieuwsbericht verscheen eerder op Krapuul, 23 april 2011

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Rechtsradicalen verjagen Roma uit Hongaars dorp

  1. In Oost-Europa hebben ze tegenwoordig dit probleem. Tot een paar jaar geleden deden ze ook in Roemenië aan pogroms. Ik las net over een klacht bij CEDAW over een onvrijwillig sterilisatie van een Hongaarse zigeunerin. Ze hebben haar een papier laten ondertekenen waar het in het Latijns stond dat ze gesteriliseerd zou worden. Maar ik denk dat dit per ongeluk is gegaan, niet dat ze haar met opzet hebben gesteriliseerd.

    http://reproductiverights.org/en/case/as-v-hungary-united-nations-committee-on-the-elimination-of-discrimination-against-women

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s