Bert Brussen en zijn ‘Gutmenschen’


GeenStijl en De Jaap redacteur Bert Brussen is tegenwoordig columnist bij de Volkskrant. Daar mag hij onregelmatig fulmineren tegen mensen die kritiek hebben op Wilders; hij zelf noemt dat steevast ‘demoniseren van Wilders’. Naast aanvallen op Thomas von der Dunk en alles wat niet stemt op of knielt voor de VVD of PVV komt hij dinsdag 17 mei met het stukje ‘Hoed u voor de ‘Gutmensch’: de drammerige wereldverbeteraar die het aan realiteitszin en zelfkritische vermogens ontbreekt.’

Het begrip Gutmensch is nogal beladen. Het werd namelijk veelvuldig gebruikt door de nazi’s en werd een populair begrip dankzij hun weekkrantje Der Stürmer, waarin wekelijks werd verteld dat joden onhygiënisch woestijnvolk waren die samenzweerden met communisten, echte Duitsers wilden doden en de hele wereld wilden overnemen. Met Gutmensch werd iedereen bedoeld die geloofde in het goede van de mens en het dus niet eens was met het nazisme en de rassenpolitiek van de nazi’s. Idealisten, dat waren eigenlijk hele foute mensen, landverraders, want ze werken samen met links en zetten zich in voor lagere wezens als joden en zigeuners. Gutmenschen kwamen op voor rechtvaardigheid en tegen onrecht en dat past natuurlijk niet in een doctrine, die beweert dat er een natuurlijke selectie plaatsvindt als je een deel van de bevolking op basis van afkomst, uiterlijke kenmerken, religieuze of politieke overtuiging vernedert, ontmenselijkt, verjaagt of vermoordt.

Tegenwoordig is het vooral populair in extreemrechtse kringen, onder Fortuynisten en onder de aanhangers, sympathisanten en apologeten van de volksopruier Geert Wilders; individuen zoals Brussen dus: ‘De pro-Gutmenschen-auteur van het Zeit-artikel [geen bronvermelding], een politica voor De Groenen, gaf trouwens toe dat er nogal wat hinderlijke Gutmenschen bestaan (‘Besserwisser’). Maar met een argument dat vooral blijk gaf van naïviteit, weinig realiteitsbesef en een drammerige vorm van moralisme trachtte zij het vooroordeel van de naïeve, irreële en moraliserende Gutmensch te bestrijden.’

U dacht dat Martin Bosma van de PVV erg was met zijn stukjes in het NRC Handelsblad? Die verbleekt bij de quasi-intellectuele onzin die Bert Brussen uitkraamt. Gutmenschen ‘zijn mensen die hinderlijk blijven geloven in een naïef wereldverbeteringsideaal en er alles aan doen dit naïeve ideaal bij iedereen op te dringen.’ En verderop ‘Voor de Gutmensch blijft het dus onmogelijk te ontsnappen aan de intrinsieke tegenstrijdigheid van het Gutmensch-zijn.’

‘Der Begriff Gutmensch ist seit den 80er Jahren ein beliebtes Modewort, er dient als Stempel, mit dem jede weitere Diskussion leicht beendet wird.’ staat er in het memorandum van de Deutsche Journalisten-Verband. Een soort ‘godwin’ dus, maar dan omgekeerd. Niet alleen mogen in Nederland moslims ‘woestijnvolk’ en moskeeën ‘haatpaleizen’ of ‘kazernes van haat’ worden genoemd, feiten worden verdraaid om te suggereren dat er massa-immigratie is die er niet is en om te suggereren, dat alle moslims stiekem ons willen doodmaken en het westen willen overnemen. De mensen die daaraan twijfelen of zich daartegen verzetten worden weggezet als domme, drammerige en naïeve idealisten. Met dank aan Brussen en de Volkskrant.

Bert Brussen had niet eens de moeite genomen de spelfouten uit zijn stukje te halen, bij deze zijn zijn citaten gecorrigeerd.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV, Volkskrant en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Bert Brussen en zijn ‘Gutmenschen’

 1. observator zegt:

  Wie geen stijl leest is niet goed bij z’n hoofd, het zou moeten heten ‘geen inhoud’.
  Datzelfde geldt voor de schrijverij van deze Brusse.
  Wilders is een domme opruier, tenminste, ik denk dat hij dom is, hij lijkt te geloven wat hij zegt.
  Dat Moslims zich een klein beetje verzetten tegen USraelisch imperialisme is waar, en daar hebben ze ook groot gelijk in.
  Japan deed hetzelfde nadat VS admiraal Perry in 1853 met stoom oorlogsschepen de baai van Tokio invoer om het land te dwingen tot handel met de VS.
  Vanaf 1930 of begon de VS door te krijgen dat de tovenaarsleerling een gevaar begon te worden.
  Obama begint nu te krijgen dat er anderhalf miljard Islamitische tovenaarsleerlingen zijn.
  Netanyahu, met de gebruikelijke joodse blindheid voor maatschappelijke ontwikkelingen, heeft nog steeds niet door dat het einde der tijden nabij is.

 2. Gutmensch zegt:

  Bij dit soort racistische boeven moet je nooit de tekst corrigeren! Deze illustreert namelijk perfect hun domheid!

 3. Rob zegt:

  het is niet duidelijk waar Gutmensch precies vandaan komt: nergens staat een citaat uit Der Stuermer en de Duitse “Onze Taal”, het GfdS, houdt het op 1985 – toch ruim na de oorlog: http://t.co/433VDmNZ

  Maar het doet er niet zo heel erg toe waar een woordje vandaan komt – het gaat om de gedachte erachter. Goed is slecht, slecht is goed. Een Umwertung aller Werten, een antimoraal, een afkeuring van tolerantie en medemenselijkheid als zwakte. Dat komt nog veel dichter bij de nazi’s als een woordje uit Der Stuermer.

 4. Pingback: Racisme aanjagers van Geenstijl / Pownews ongewenst in Rotterdam

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s