Vrienden van Geert Wilders: Oskar Freysinger


Op 9 juni 2011 was er een ontmoeting tussen de Zwitser Oskar Freysinger, lid van de Schweizer Volkspartei (SVP) en Geert Wilders (PVV) in Den Haag. De heren gaven een persconferentie van een klein uur. Afgezien van berichten op websites van de Nederlandse afdeling van de English Defence League, de Dutch Defence League, en het webforum hetvrijevolk, waar men denkt dat EHEC een complot is van moslims die komkommers met poep besmeren, was er geen enkele aandacht in de Nederlandse media voor deze ontmoeting. In Zwitserland daarentegen wel. Le Temps komt met een groot artikel over de twee heren, maar daarvan is geen online versie beschikbaar. De Tagesanzeiger bericht kort over deze publicatie. Wilders: “We staan aan het begin van iets heel groots.” De Neue Zürcher Zeitung kopte ‘Der selbsternannte «Aussenminister» der SVP’ en noemde dat Freysinger in eigen opdracht probeert een netwerk van anti-Islam partijen te bouwen en het ‘Zwitserse systeem’ wil promoten om de EU te hervormen. Dat is alleen al interessant omdat zijn partij, de SVP, helemaal niet geïnteresseerd is in internationale politiek en samenwerking.

Geert Wilders heeft dus sinds enige tijd een nieuwe vriend.  In het dagelijks leven is Freysinger docent en schrijver en dichter. Hij werd in 2002 landelijk bekend na een hekeldicht over een partijgenoot, waardoor hij gedwongen werd af te treden als voorzitter van de lokale SVP voor Unterwallis, maar hij werd in 2003 gekozen voor de Nationalrat, het Zwitserse parlement. Freysinger was een van de personen achter de Minarettstreitt, die leidde tot een referendum over de bouw van minaretten. De opkomst was 53,4% en werd met 57,5% tegen 42,5% aangenomen. In steden werd vooral tegen, op het platteland waar nauwelijks moslims wonen, vooral voor het verbod gestemd. Concreet betekent het resultaat dat aanvragen voor een vergunning voor de bouw van een minaret voorlopig worden aangehouden, maar of het volkenrechtelijk stand houdt is nog steeds open. De Bundesrat (regering) alsook mensenrechtenorganisaties binnen en buiten Zwitserland zijn tegen het verbod. In Zwitserland wonen ca 350.000 moslims en zijn er vier minaretten. Er zijn circa 160 moskeeën, waarvan de meesten ondergebracht zijn in bijruimten van culturele centra.

Enkele weken terug kwam Freysinger in Zwitserland in het nieuws, omdat hij Geert Wilders wilde uitnodigen voor een toespraak in Wallis (Valais). Net als Wilders ageert Freysinger tegen de vermeende ‘islamisering’ en tegen links, de bondgenoten van de ‘gevaarlijke’ moslims. De gemeenteraad van Wallis was hier niet van gecharmeerd en zag in de komst van de controversiële Wilders aanleiding voor onrusten en verklaarde hem tot ongewenst persoon. Freysinger spreekt regelmatig op bijeenkomsten van rechtsextremisten en islamofoben, zoals het Vlaams Belang en het Franse Bloc Identitaire. Vorige week was hij gastspreker bij de oprichting van de Beierse afdeling van Die Freiheit, de partij van René Stadtkewitz, waar hij pleitte voor meer directe democratie naar het voorbeeld van Zwitserland en de regerende politici van de EU aanviel. Die zouden volgens Freysinger zich voordoen als democraten, maar zouden in werkelijkheid proberen democratie in de EU te onderdrukken.

Koren op de molen van Wilders natuurlijk die enthousiast meldde dat hij zou gaan spreken in Wallis, maar niet vermeldde dat de bijeenkomst door de gemeenteraad werd verboden. Freysinger wil nu proberen Wilders alsnog uit te nodigen voor een toespraak in september van dit jaar. In dezelfde periode zullen beide heren naar Berlijn afreizen om hun steun te betuigen aan René Stadtkewitz, die gaat proberen voor zijn partij Die Freiheit een zetel te krijgen in het Berlijnse deelstaatparlement. Stadtkewitz zat voor de CDU in het deelstaatparlement, maar werd geroyeerd nadat bekend werd dat hij banden onderhield met Geert Wilders. Ook voor Freysinger zijn er in herfst van dit jaar verkiezingen. Hij en Stadtkewitz presenteren zich graag in de nabijheid van Geert Wilders, die volgens hen anti-islampolitiek salonfähig heeft gemaakt en door hen wordt beschouwd als de meest succesvolle radicaal-rechtse politicus van dit moment. Daarmee wordt ook onbedoeld bewezen hoe betrekkelijk onsuccesvol (en onbekend) zij in hun eigen land zijn.

Freysinger, die ook lid is van de Servische schrijversbond in Zwitserland, publiceerde in 2008 een gedicht met woordspelletjes over Kanaken, Kacke und ein Heer von Kakerlaken. De uitgever van de gratiskrant .CH waarin dat verscheen nam daar na publicatie afstand van. Volgens de Zwitserse stichting tegen racisme en antisemitisme was het gedicht een duidelijk geval van verbaal racisme. De critici van Freysinger zien in zijn pleidooien voor meer vrijheid een Mogelverpackung voor het bevorderen van discriminatie en racisme. Freysinger en Wilders zijn optimistisch en hopen met Stadtkewitz op een sterk Europees bondgenootschap van anti-Islam partijen. Voor hen zijn het Franse FN en de Oostenrijkse FPÖ niet interessant, want die weigeren zich als anti-islampartijen te profileren. Wilders was al eerder actief om te werven voor zijn Geert Wilders International Freedom Alliance. Dit najaar zullen we ongetwijfeld meer horen en het effect van hun samenwerking met Wilders op de verkiezingen in Duitsland en Zwitserland merken.

wltrrr komt graag in Zwitserland, het enige land ter wereld met echte kunstenaars op de bankbiljetten, waar zowel een dictator als een anarchist hun laatste dagen kunnen slijten in een pittoreske omgeving.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 13 juni 2011

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Vrienden van Geert Wilders: Oskar Freysinger

 1. papperlelpap zegt:

  Op de 23e a.s. is de uitspraak over de ophitserij en haatzaaierij van Gekke Geert.
  In z’n pleidooi hield Moszkowics rekening met onmiddellijke inhechtenisstelling.
  Of dat er van komt, en zo ja, voor hoe lang, is de vraag, het OM eiste vrijspraak, beledigen van een religie is nog geen beledigen van de gelovigen van die religie, volgens onze wetgeving, naar het schijnt.
  Als die vrijspraak er komt openen zich interessante perpectieven de religie van Israel te kritiseren, over meer dan ritueel slachten.

 2. Huib zegt:

  Dank, wltrr, voor een nieuw juweeltje van achtergrond-onderzoek naar de (vaak) vergeefse zoektocht van Geert naar *personeel* voor een internationale versie van de maffia-structuur van de PVV. De grotendeels navelstarende NL pers neemt hier niet of nauwelijks kennis van.
  Zoals je terecht constateert, wil Wilders zich niet verbinden met types die een eigen machtsbasis hebben. Dus niet met Strache van de FPÖ, noch met Dewinter van het Vlaams Belang. Hij zoekt, net als voor zijn fracties in TK en elders, van hem afhankelijke randfiguren op.
  Verder misbruikt Wilders de gebouwen van het Nederlandse parlement voor dergelijke persconferenties. Dat .deed hij in elk geval voor de twee gefilmde interviews met Die Freiheit een paar maanden geleden. De PVV heeft geen eigen partijkantoor (Martin Bosma) uit “principe”, maar verleent een “officieel” cachet aan dergelijke parlementsvreemde activiteiten door ze nadrukkelijk in de parlementsgebouwen te laten plaatsvinden.
  Het zou toch eens tijd worden, dat andere parlementsleden vragen gaan stellen over deze GWIFA-activiteiten op kosten van de NL belastingbetaler!

 3. Pingback: Wilders in Berlijn | wltrrr

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s