Crowdsourcing voor een dodenlijst


Maandagochtend, 4 juli 2011, kwam het Algemeen Dagblad met het ‘nieuws’ dat Geert Wilders (en Ayaan Hirsi Ali) op een dodenlijst van al-Qaïda zou(den) staan. Binnen enkele uren volgden De Pers, NRC, de Telegraaf en Elsevier met in hun kielzog de regionale kranten en tientallen ‘nieuwsbronnen’ op Twitter. De kern van het verhaal is volgens het AD een bericht in Amerikaanse media van ruim twee weken geleden. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) onderzoekt de ernst van de dreigementen. Volgens het AD zou de lijst “zijn samengesteld op het zogenoemde ‘Shumukh al-Islam forum’, een via codes afgesloten website waar enkele duizenden aanhangers en bewonderaars van al-Qaïda elkaar treffen.”

De oorspronkelijke bron van dit bericht is de Amerikaanse TV-zender ABC, die op 16 juni meldt dat er 40 namen staan op een “dodenlijst van terroristen”. Dat bericht staat in een bulletin van de FBI en het Department of Homeland Security (DHS), dat spreekt van een lijst met namen van prominente figuren uit de regering, het Amerikaanse leger en de media. Wilders wordt niet genoemd. Er worden helemaal geen namen genoemd. Naast Amerikanen wordt gesproken over twee Fransen.

De lijst is ontstaan nadat leden van een besloten webforum namen postten na een oproep op 3 juni van de Amerikaan Adam Gadahn. Gadahn wordt gezien als ‘homegrown terrorist’, bekeerde zich in 1995 van het jodendom tot de islam en is sinds 2005 regelmatig te zien op allerlei video’s ‘van al-Qaïda’. In 2008 kwam men met het bericht dat hij zou zijn gedood bij een aanval in Pakistan, maar sindsdien duikt zijn naam nog regelmatig op.

Een FBI medewerker noemt de lijst een ‘verlanglijstje.’ Woordvoerder van de DHS Chris Ortman zei in een verklaring: “A DHS Open Source Information Report about an online posting by a user of an Arabic-language violent jihadist forum, which listed specific individuals and businesses that the user believed were legitimate targets, was disseminated by the Office of Intelligence & Analysis.”

John Hudson van The Atlantic Wire vroeg MEMRI, de nieuwsdienst die Arabische berichten vertaalt, om een kopie van de lijst en krijgt vervolgens een lijst toegestuurd met 179 namen. Yigal Carmon, voorzitter van MEMRI, legt uit hoe de lijst is ontstaan. Op 6 juni vraagt een jihadist die opereert onder de naam Yaman Mukhadad medegebruikers van het besloten webforum Shumukh al-Islam om namen van Amerikaanse doelwitten die hij zou overhandigen aan al-Qaïda. “The web site is accredited by Al Qaeda but the list did not come from Al Qaeda,” legt Carmon uit. Blijkbaar waren de gebruikers op het forum zo enthousiast dat Mukhadad hen vraagt te stoppen met het sturen van namen.

Vervolgens wordt op een ander, publiek webforum, Ansar al-Mujahideen, door een gebruiker gevraagd om een dodenlijst. Het is die lijst met 40 namen waarover ABC op 16 juni bericht. Volgens Carmon is de lijst die hij aan Hudson stuurde de optelsom van beide ‘crowdsourcing’ inspanningen. Op de gecombineerde lijst staan illustere namen als Henri Kissinger, Rupert Murdoch en Bill Gates. Na navraag meldt DHS dat er geen imminente bedreiging tegen Amerikaanse personen en eigendommen bestaat, maar dat iedereen als altijd goed moet oppassen.

Het is komkommertijd. Journalistiek is een rotvak en onderzoek is vermoeiend. Wilders zakte een zeteltje in de laatste peiling van De Hond dus is het weer eens tijd voor bedreiging. Gelukkig hoeven we nog niet voor zulk nieuws te betalen.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 4 juli 2011

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Crowdsourcing voor een dodenlijst

  1. El Kwaaida staat ook op de lijst van ABC.
    Ze moeten daarom nu en dan de indruk wekken dat het bestaat natuurlijk.

  2. fulpsvalstar zegt:

    Zo kunnen ook spookverhalen de verveling verdrijven.
    Komkommertijd.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s