Bomaanslag Oslo door moslims — Oh nee, toch niet


De Noor Anders Behring Breivik vermoordde in drie, vier uur tijd minstens zeven volwassenen en 80 jongeren tot achttien jaar en verwondde een nog onbekend aantal mensen, waarschijnlijk meerdere tientallen. Na een autobom te hebben geplaatst die kort na 3 uur in de middag ontplofte in de omgeving van de regeringsgebouwen in het centrum van Oslo reed hij naar een jongerenbijeenkomst van de arbeiderspartij op het eilandje Utøya. Daar verschafte hij zich met een politiebadge toegang en schoot begin van de avond op iedereen die hem voor de voeten kwam. Volgens Noorse media is Breivik 32 jaar, ongetrouwd, nationalist, christen, conservatief, fanatiek anti-Islam en een fel tegenstander van de multiculturele samenleving. Volgens zijn inmiddels afgesloten Facebook pagina en Noorse media is hij geïnteresseerd in financiën en politicologie, leest John Stuart Mill, houdt hij van jagen en computerspelletjes zoals World of Warcraft. Hij heeft een eigen bedrijf voor het telen van gewassen, wat hem waarschijnlijk hielp aan kunstmest en andere grondstoffen voor explosieven.

Vanaf de eerste berichtgeving werd door vrijwel alle media gesuggereerd dat het waarschijnlijk ging om een terroristische aanslag door een islamitische groepering. Aanvankelijk werd de aanslag volgens een Amerikaanse organisatie opgeëist door de onbekende groep Ansar al-Jihad al-Alami (Helpers van de Globale Jihad) maar dat werd later weer ingetrokken. Blijkbaar hadden een aantal fanatici uit leedvermaak en om aandacht te trekken de aanslag opgeëist. Alleen de Noorse media waren terughoudend. Net als de Amerikaanse en Britse media waren de Nederlandse media in het geheel niet terughoudend. De ene expert na de andere werd erbij gehaald en Nieuwsuur plakte bij gebrek aan feitelijke informatie er maar wat beelden bij van andere terroristische aanslagen in London en Madrid. Het leek allemaal verdacht veel op de berichtgeving over de aanslag in Oklahoma, waarvan men aanvankelijk ook beweerde dat die het werk was geweest van moslims. Dat bleek onjuist, het was de radicale Amerikaan met extreemrechtse sympathieën Timothy McVeigh, maar de aanstichters van de misinformatie stonden aan het begin van een een succesvolle carrière in de miljoenenindustrie van het verspreiden van angst en haat tegen moslims.

Een van de vele PVV fans die trots is op zijn denkbeelden

Op Twitter riepen de aanhangers van Wilders dat het natuurlijk moslims waren en dat hiermee opnieuw bewezen was dat moslims gevaarlijk waren en iedereen die hen niet geloofde was een linkse gek en een dhimmi. Zelfs toen bekend werd dat een Noor achter de schietpartij op Utøya zat bleven velen volhouden dat het dan waarschijnlijk een bekeerde moslim moest zijn. Een aanslag en een bloedbad aanrichten, dat doen natuurlijk alleen moslims. Pas laat in de avond werd duidelijk dat de bomaanslag en de schietpartij het werk waren geweest van een en dezelfde persoon, alhoewel dit nog steeds niet officieel is bevestigd. Het centrum van Oslo is ondertussen door het leger volledig afgesloten van de buitenwereld en op Utøya ontdekte de politie verschillende bommen. Men vreest dat het aantal slachtoffers nog verder zal oplopen. Inwoners werd aangeraden vooral niet buiten de deur te gaan. Op talloze plaatsen werden moslims lastig gevallen en hun gebouwen beklad. De politie vreest al langer voor een uitbarsting van antimoslim sentiment en geweld tegen immigranten.

Wilders glundert met zijn t-shirt van Vlad Tepes en Gates of Vienna, inspiratiebron van Breivik

Naar nu blijkt postte Breivik regelmatig commentaren op Gates of Vienna van Ned May, Jihad Watch van Robert Spencer en het haatblog van Pamela Geller, Atlas Shrugged. Soms nam hij het pseudoniem Fjordman aan, maar het is niet duidelijk of de bekende anti-Islam-blogger Fjordman en Breivik een en dezelfde persoon zijn. Als er geen stukjes van Fjordman meer komen weten we het. Deze webfora vormen samen het Mekka van de islamofobie en zijn een populaire bron voor Het Vrije Volk, de fora van Fortuynisten en andere extreemrechtse of nieuwrechtse websites. Volgens Fjordman moet de Islam desnoods met geweld uit het westen worden gedreven en de multiculturele samenleving (desnoods met geweld) worden ‘afgeschaft’. De strijd tegen de islam (lees: moslims) is ook een strijd tegen links (lees: alles wat het niet met hem/hen eens is) en móet gevoerd worden voor het behoud van de superieure, blanke, westerse beschaving. Breivik postte ook regelmatig bijdragen op het Noorse forum Document.no en op Zweedse webfora, altijd met dezelfde strekking: tegen islam, tegen links, tegen internationalisme en multiculturele samenleving. Conservatieven die geen problemen hiermee hebben ziet hij als verraders.

Het is de politieke cultuur van haat die wij in Nederland ook kennen bij monde van Geert Wilders en zijn PVV. Wilders toonde onlangs nog trots het t-shirt wat hij van het islamofobe Vlad Tepes blog had ontvangen, met daarop een kakdoos met een halve maan. Alleen, in Nederland is die cultuur zo ingebed in het politiek bestel en medialandschap dat excessen zoals in Noorwegen niet hoeven plaats te vinden. Norwegen wordt geleid door een sociaaldemocratische regering. In Nederland vormen de conservatief-liberalen en confessionelen de regering die dankzij de steun van Wilders een meerderheid heeft. In ruil voor zijn steun mag hij iedere dag het volk wijsmaken dat moslims gevaarlijk zijn en het westen over willen nemen en links hen daarbij helpt en zo het land kapot wil maken. Noorwegen rouwt om de grootste moordpartij sinds de tweede wereldoorlog, door iemand die sympathiseert met de standpunten van Wilders. Natuurlijk is er niets tegen de persoon Wilders, het gaat om het gedachtegoed dat hij uitdraagt.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 23 juli 2011

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Bomaanslag Oslo door moslims — Oh nee, toch niet

 1. klaas zegt:

  Ik denk dat er alles tegen de persoon Wilders is, ik hoop dan ook dat hij wegens medeplichtigheid in Noorwegen wordt aangeklaagd, en uitgeleverd.
  Op vele buitenlandse zenders worden de contacten van de Noorse gek met Nederlandse PVV’ers genoemd.
  Hij is natuurlijk niet de enige die medeplichtig is, Hirsi Ali en Bernard Lewis kunnen hem in een Noorse cel gezelschap houden, onder andere.
  De Noorse gek gebruikte dum dum kogels, is het laatste nieuws.
  Hij kwam niet uit een laag opgeleide achtergrond, z’n vader, die sinds 1995 geen contact meer met hem had, blijkt een gepensioneerde Noorse diplomaat te zijn.
  De vader woont in Frankrijk, z’n huis wordt nu permanent bewaakt.
  We zien hier waar haatzaaierij toe leidt.
  Ik meen dat Wilders voor de Amsterdamse rechtbank ook sprak over de derde verdrijving van Moslims, woorden die de Noorse gek ook gebruikt.
  Dat iets dergelijks hier niet kan gebeuren, dat dachten de Noren ook.
  Er hoeft maar één PVV’er van het slag Tristan van der Vlist te zijn, om hetzelfde te doen.

 2. desireenieuwskrantextra zegt:

  De PVV is een gevaarlijke partij die de aanslagen in Noorwegen hebben veroorzaakt
  En ik ben bang dat wij Ook niet veilig zijn sinds die gedoogsteun geeft aan het kabinet

 3. klazema zegt:

  Zo lang je je niet op een PvdA bijeenkomst vertoont zal het wel meevallen.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s