Wilders in Berlijn


Preken voor de “eindelijk zegt iemand het eens een keer”-fractie

Mensenmassa’s en grote toespraken — zo had de partij ‘Die Freiheit‘ zich het optreden van de rechtspopulist Geert Wilders in Berlijn voorgesteld. Er werd geboden: muffe toespraken en eenvoudige antwoorden op gecompliceerde vragen. Veel stoelen in de zaal bleven onbezet.

Tegenover het Bendlerblock [het Duitse verzetsmonument, red] – uitgerekend daar. Daar waar op 20 juli 1944 de personen rond graaf Von Stauffenberg, die een aanslag tegen Hitler beraamden, terechtgesteld werden. Verzetsstrijders waarvan er niet veel waren in het Nazi-rijk. Vandaag de dag staat precies tegenover die plaats het weelderige Maritim-Hotel.

De partij ‘Die Freiheit’ van de Berlijnse tegenstander van de Islam, René Stadtkewitz, vindt dit hotel en deze plek geschikt om op een zonnige nazomerdag Geert Wilders uit te nodigen voor een lezing. Omdat het ook vandaag de dag nodig is verzet te plegen, zegt Stadtkewitz later in zijn toespraak. Tegen het “volksverraad” van staat en burgers door de huidige machthebbers.

“Het Avondland wordt platgebrand. Gisteren Parijs, vandaag Londen, morgen Berlijn?”, zo luidt de titel van deze beurs van rechtspopulisten — wat overigens geen scheldwoord is. Ze laten zich graag rechtspopulisten noemen. Omdat “wij het recht weer populair maken”, zoals de jongerenorganisatie van de partij ‘Die Freiheit’ verkondigt.

Ook daarom Wilders, de “ster”, de “bekendste politicus van Europa”. Zo wordt hij hier door de partijbestuurder Felix Strüning voorgesteld. Door zijn toedoen staan er voor de ingang “mensenmassa’s” in de rij en kijken zij vol verlangen uit naar zijn “grote toespraak”. Maar van een massabijeenkomst is het evenement ver verwijderd. Veel van de 800 zitplaatsen in de zaal zijn nog leeg.

Eerder wilde de partij nog 100 euro vragen voor een zitplaats op de voorste rij, heel dicht bij de “grote vrijheidsstrijders”, zoals Wilders, Stadtkewitz en de Zwitser Oskar Freysinger zich graag laten noemen. Dat was dan toch te hoog gegrepen. Uiteindelijk werden de kaarten voor vijf euro verkocht. Men zou zeggen: een gepaste prijs.

Wilders heeft met zijn islamvijandige stellingen in Nederland een groot verkiezingssucces behaald. Zijn ‘Partij voor de Vrijheid’ is bij de parlementsverkiezingen zo groot geworden dat de minderheidsregering bestaande uit christen- en sociaal-democraten [bedoeld wordt natuurlijk christendemocraten en conservatief-liberalen, red.] gedoogsteun van hen nodig heeft.

Dat wil Stadtkewitz ook graag bereiken, eerst in Berlijn waar op 18 september een nieuwe volksvertegenwoordiging wordt gekozen. Later dan ook in het Duitse Bondsparlement. Dat is de visie. Stadtkewitz is echter geen Wilders, maar een kleine grijze man met beperkte retorische vaardigheden. Hij zat tot een jaar geleden in de achterbankjes van de CDU-fractie in het Berlijnse lokale parlement. Toen werd hij er door de fractie uit gegooid, omdat hij voor de eerste keer Wilders had uitgenodigd voor een lezing in Berlijn.

Voor het Maritim-Hotel verzamelen zich aanhangers van Stadtkewitz en zijn partij, die zich “partij voor burgerrechten” noemt. Dat wekt geen verbazing. De DDR heeft zich ook steeds democratisch genoemd.

Flarden van zinnen klinken door. De “Arabieren en de Perzen” en “Sarrazin”. Sommigen staan er opmerkelijk wijdbenig bij, het bekken naar voren gedrukt, de onderarmen rustend op de overhangende buik en een sigaret in de rechterhand. Een ander met haarspelden en gel achterover gekamde haren, een rose stropdas en een pochet in dezelfde kleur. Een van de weinige kleurrijke volgers onder de gasten. De meesten zijn net zo grijs als de voorzitter.

Dat hindert ze niet de houding aan te nemen van hen die het altijd al beter wisten. Ze betreden zometeen de conferentiezaal om zich bevestigd te voelen, door deze Hollander met zijn golvende, met waterstofperoxide gekleurde haar.

Een “eindelijk zegt iemand het”-stemming vult de zaal. Zoals bij de lezing van Thilo Sarrazin. De strijdbare sociaal-democraat behoort met zijn omstreden boek “Deutschland schafft sich ab” tot de iconen van deze beweging. Hij wordt veelvuldig geciteerd door de zelfbenoemde vrijheidsstrijders.

Wilders, Stadtkewitz en Freysinger worden uitzinnig onthaald. De mensen springen van hun stoelen op en steken de armen in de lucht voor een applaus. Op bijeenkomsten van sekten gaat het er waarschijnlijk ook zo aan toe.

Ze klappen vooral graag wanneer het om de islam en zijn vermeende bondgenoten gaat. Diegenen die hen als “Turks-Arabische grootfamilies onheil brengen” moeten worden uitgezet, zegt Stadtkewitz. En ook diegenen die “hondsbrutaal met een 7-klasse BMW langs het arbeidsbureau rijden.” Wat dat met de islam te maken heeft? Een antwoord daarop is er niet.

Zijn het fascisten, rechtsradicalen, nazi’s? Stadtkewitz ziet zichzelf daarvan ver verwijderd. Een duidelijke steunbetuiging aan het adres van Israël moet voldoende zijn. Al het andere is door de media gecreëerd.

Wilders wil met de weerzinwekkende kinderen aan de rechterkant niets van doen hebben: “Duitsland heeft een rechtse partij nodig die niet belast is met banden met neonazi’s en antisemitisme”, zegt hij in zorgvuldig Duits.

Maar een paar zinnen later valt hij door de mand. Het “cultuurrelativisme” moet gestopt worden, zegt hij. En hij voegt eraan toe: “Onze westerse cultuur staat ver boven andere culturen”. Deze zin bezorgt hem veel applaus. Ook van Stadtkewitz. Juist die superioriteitsfantasieën waren een vast onderdeel van de nationaal-socialistische ideologie.

Hoort de islam bij Duitsland? Wanneer Wilders de bondspresident Christian Wulff citeert wordt er boe geroepen en gefloten. Deze beweging wil de islam in Europa verdelgen. Wilders somt zijn successen op sinds hij in Nederland quasi-meeregeert: boerka’s worden verboden, de immigratie uit niet-westerse landen wordt met 50% verminderd. Degene met een dubbele nationaliteit die meerdere zware misdaden begaat wordt het Nederlandse staatsburgerschap ontnomen.

Sommigen zijn onder de indruk van wat er mogelijk is wanneer iemand als Wilders in de voorste rij staat. Maar de Berlijnse “pleitbezorgers van de vrijheid” hebben alleen Stadtkewitz en die is volgens de peilingen ver verwijderd van een plaats in de volksvertegenwoordiging. Een kleine grijze man voor een kleine grijze partij.

Vertaling van ‘Geert Wilders in Berlin
Lektionen für die “Endlich sagt es mal jemand”-Fraktion
‘, 3 september 2011 op de website van de Sueddeutsche Zeitung.

Ondanks de schijnvertoning in Berlijn zal de PVV ook Nederland bevrijden van … ja, van wat eigenlijk? Op 18 september zullen we zien wat de toespraak ter ondersteuning van de Duitse PVV waard was.

Advertenties

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Wilders in Berlijn

 1. Wllm Kalb zegt:

  Interessant verschijnsel, zo’n bijeenkomst, juist in Berlijn. Jammer dat er geen foto’s van zijn, ik zou die roze stropdas en pochet wel eens willen zien. Berlijn is een heerlijke stad waar heel veel kan. Daar in het oude Oost-Berlijn nog veel aanhangers van Die Linke, in de groene buitenwijken bekakte aanhangers van de FDP en oerdegelijke CDU’ers. Veel jongen mensen die op de Groenen stemmen vind je overal, en er zijn ook probleemwijken waar de mensen helemaal niet gaan stemmen. Maar op 18 september kiezen de Berlijners spd-burgermeester Klaus Wowereit gewoon weer voor een tweede termijn. De rechtspopulisten opereren in de marge. Laat ze daar maar lekker spelen.

 2. joost tibosch sr zegt:

  Toch vind ik die hele Wilders met zijn groeiende(?) kliek zorgwekkend met name voor de sfeer in Nederland. Lang geleden had ik ook van die kliertjes in de klas, die de sfeer bediervan. Als je die tijdens de les flink aanpakte en van meet af aan na de les bij je riep, kon je met praten zelfs nog een hoop bereiken. Omdat wij zgn. elitairen dit soort flinke taal tegenover zgn volwassenen niet nodig dachten te hebben, valt er nu niet eens meer te praten. We zullen het nu van ons stomme stemgedrag moeten hebben, en ervoor moeten zorgen dat deze lieden geen meerderheid krijgen in dit land. Zonder dat “succes’ van meerderheid, geven dit soort lui het op de duur meestal wel op!. Maar we hebben ook andere recente Bendlerblockervaringen……

 3. Huib zegt:

  Het marginale en het gebrek aan nieuwe inspiratie van Wilders en Stadtkewitz – dat geeft hoop. Wanhoop lijkt er daarentegen op te komen bij de aanhangers van de Wilders-gezinde haatblog Politically Incorrect (PI). Dietmar Näher van Politblog.de geeft een mooie analyse.

 4. claes zegt:

  Met 15% volgelingen van de Grote Geblondeerde Leider is het niet nodig zich zorgen te maken.
  Er kan ook bij ons een Breivik opstaan, maar de gevolgen daarvan zijn ook beperkt.
  Het Binnenhof lijkt me redelijk bestand tegen een kunstmestbom, en PvdA jeugbijeenkomsten zijn niet op Pampus.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s