Grapje


Ruim een jaar zit er nu een rechtsconservatief-confessioneel minderheidskabinet, dat een parlementaire meerderheid heeft dankzij de steun van de PVV. De coalitiegenoten CDA en VVD hebben ondanks de enorme verliezen van het CDA bij de laatste parlementsverkiezingen de buit verdeeld. Langstudeerder Verhagen was in zijn nopjes zonder de PvdA verder te mogen meeregeren. Wilders was blij omdat eindelijk zijn neoconservatieve droom werd verwezenlijkt. Rutte als het gelukkige kind dat sinds zijn aantreden iedere dag lachend mag zeggen dat het allemaal fantastisch gaat en dat iedere twijfel en misverstand terug te voeren is op de onwetendheid van journalisten en burgers. Een lofzang op anti-immigratie, het terugsnoeien van overheid en voorzieningen en sociaal-democratie en Israël als enige vreemde mogendheid waren de hoofdpunten van het gedoogakkoord. Het sociale isolement van Nederland in de internationale gemeenschap liet zich toen al raden. Ondertussen krimpt de economie, verhuftert de samenleving en wordt een menswaardig, fatsoenlijk en gezond leven voor de onderkant van de maatschappij onbetaalbaar.

Wilders, Verhagen en Rutte

Wat kunnen we dan nog verwachten? De PVV heeft de afgelopen jaren talloze voorstellen en beloftes gedaan, vaak verpakt in kreten van hooguit tien woorden. Zo was er het inperken van godsdienstvrijheid (voor moslims), het criminaliseren van immigranten en asielzoekers en de suggestie van vervolgen en deporteren van moslims door Wilders voor buitenlandse camera’s. Ook werden wij binnenslands getrakteerd op gericht schieten op relschoppende demonstranten, demoniseren van ontvangers van ontwikkelingshulp en -organisaties en oproepen tot het aanvallen van de soevereine staat Iran. Er moest een soort Kulturkammer komen, 35% muziek moest door ‘het’ volk verstaan kunnen worden mensenrechten werden van de agenda gehaald. De zorg in Nederland wordt ondertussen onbetaalbaar en daarom maar gesloopt. Chronisch zieken en gehandicapten worden gemarginaliseerd. Grote bedrijven en banken maken winst als nooit te voren, maar de gedoogcoalitie maakt ons wijs dat het slecht gaat en wij moeten inleveren. Geld, rechten, verworvenheden. Alles moet overboord om de neoliberale balans kloppend te krijgen.

Deze regering noch de gedoogpartner hebben enig benul van hoe een maatschappij of een economie werkt, zo blijkt uit de feiten die nu aan het licht komen. De economie krimpt, consumptie en productie nemen af, er worden steeds meer mensen ontslagen, de samenleving wordt intoleranter, voor de geprivatiseerde woningmarkt en zorg dreigt een failliet. Toenemende maatschappelijke onrust en onzekerheid over de toekomst zijn het gevolg. De ideologie van de huidige regering en partner is beperkt tot “ik doe wat ik wil en zoek het maar uit, redden wie zich redden kan”. En als iemand zulke onzin roept dan moet de luisteraar maar bewijzen dat het onzin is. Tot die tijd is het geen onzin, volgens de roeper is de het de waarheid. Zo is volgens de PVV Hitler links, de Arabische lente het bewijs van islamisering, zijn immigranten bandieten, vluchtelingen profiteurs, en wordt vrije journalistiek als een bedreiging gezien, want op een onwelgevallige en ongezouten mening claimt de PVV het alleenrecht. Zo noemt Bosma kunstenaars activisten die de PVV willen ondermijnen als argument tegen de democratisering. Zijn collega-kamerleden schelden andere kamerleden uit, schofferen hele bevolkingsdelen en doen de hele dag niets anders dan anderen ophitsen tegen minderheden. De eigen mening gaat boven feitenkennis en goed fatsoen.

En dan nu de perspolitie. In West-Europa groeit het aandeel sympathisanten van extreemrechtse partijen. Geweld wordt door aanhangers van partijen als de PVV, de Dansk Folkeparti (Deense Volkspartij) e.d. gezien als een geoorloofd middel om de politieke macht te grijpen. In Hongarije gaat Jobbik (Beter Hongarije) zo ver georganiseerd met uniformen en wapens zigeuners te verjagen. Wilders’ vriendin Pia Kjaersgaard in Denemarken kampt met een extreemrechts volgdeel, dat nu openlijk oproept tot rassenoorlog. Iets waar Breivik en de Braune Armee Fraktion in Duitsland en al die rechts-radicale sleeper cells ook van dromen. Het geweld tegen en de discriminatie van buitenlanders of mensen die er zo uitzien neemt in Nederland toe. Internationale samenwerking wordt in twijfel getrokken en nationalisme voert de boventoon. Het buitenland is per definitie gevaarlijk en als buitenlander ben je niet langer welkom in dit land. Je hebt hier niks te zoeken, ga naar je eigen hok. De fanatiekste aanhangers van de PVV roepen op tot 30 jaar gevangenis voor het dragen van een t-shirt tegen het discriminatoire karakter van volkstraditie Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. De politie heeft er geen problemen mee om met harde hand zo’n oproer de kop in te drukken.

Terreur onder het mom van vrijheid en veiligheid en de wil van het volk. Wilders roept blij dat dat allemaal dankzij hem mogelijk is. Maar we zijn niet extreemrechts, zeggen Wilders en kornuiten. We zijn niet als Breivik, zeggen ze, want wij gebruiken geen geweld, maar democratische middelen. Let wel, de PVV is nog steeds een eenmanspartij. Al zeven jaar. De 150 raadsleden, statenleden en kamerleden zijn allemaal onderworpen aan het gezag van Wilders. Formeel hebben zij alleen als volksvertegenwoordiger een eigen stem, maar met een paar uitzonderingen geven ze allemaal hun eer en geweten gemakkelijk op om mee te delen in de macht van Wilders. De toon is agressief. Een knuppelaar als Hero Brinkman als commissievoorzitter is een ontluisterende ervaring. Je wordt alleen gerespecteerd als je je onderwerpt aan de waanvoorstellingen van de medewerkers van Wilders. Doe je dat niet dan wordt je gezien als een bedreiging en zullen ze hun politieke macht gebruiken om je vrijheid als burger in te perken of uit te schakelen. Ben je bovendien een publieke figuur dan rest je niets anders dan beveiliging te huren.

Wltrrr schrijft dit omdat hij boos is. Man bijt hond is een Vlaams tv-concept waarnaar een Nederlandse uitzendmast zal worden benoemd. Zelfs het programma van de PVV werd grotendeels letterlijk overgeschreven van het programma van de Deense Volkspartij. Russisch aardgas wordt via Nederland aan Duitsland verkocht en in de media gepresenteerd als aardgasbaten. We zijn immers een handelsland. Zelfs achterlijke extreemrechtse ideologieën worden ingevoerd en vinden gezien hun stemgedrag bij veel mensen gretig aftrek.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Grapje

  1. Huib Riethof zegt:

    Nou, het lijkt weinig op een grapje, wltrr. Er is heel wat werk aan de winkel. We’ll do it.

  2. Aad Verbaast zegt:

    Een misplaatste grap dit hele kabinet. Krijg je als een stel frontaal kwab gestoorden aan de haal gaan met het “mandaat van de kiezer”.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s