Scheurtjes


Vrijheid is een nobel streven en een goed doel. Je krijgt het niet zo maar cadeau. Dagelijks strijden mensen voor hun vrijheid, met gevaar voor eigen leven en goed. Miljoenen mensen zijn gestorven omdat ze opkwamen en letterlijk vochten voor hun vrijheid. Vroeger was vrijheid een verworvenheid.

Tegenwoordig kom je met geld een heel eind. Vrijheid kun je kopen. Je kunt met heel veel geld jezelf volledig afschermen van de buitenwereld. Je kunt met geld de politiek in en als je geen geld hebt, dan kun je de politiek in om geld te verdienen. Neem bijvoorbeeld Richard de Mos (PVV). Hij gaf zichzelf uit als schooldirecteur, knielde voor de verlosser uit Venlo en kon rekenen op een zeteltje in onze Tweede Kamer. Sindsdien draagt hij een pak en presenteert hij zich als klimaatdeskundige. Hij maakt deel uit van een politieke organisatie waarvan niemand weet hen financiert.

De eigenaar van deze organisatie, 100% Geert Wilders, was tot ruim een jaar geleden vooral in het buitenland om geld op te halen en zich voor te doen als een belangrijk persoon. Eigenlijk ben je dat ook als je zoveel ezels voor je karretje weet te spannen. De Nederlandse media maakten met regelmaat enthousiast melding van zijn reisjes naar het buitenland. Welke andere Nederlandse politicus kreeg zoveel aandacht? Hij werd onderscheiden tot man van het jaar in 2008 door een organisatie waar hier nog nooit iemand van gehoord had. Hij lieert zich aan allerlei obscure en twijfelachtige organisaties, maar blijkbaar deert hem dat niet. Het lijkt alsof hij ook in het buitenland heel belangrijk is.

Richard de Mos (PVV) pleitte er vandaag voor dat Greenpeace Nederland uitgezet moet worden, met enige bijval van de VVD. Want Greenpeace is een criminele organisatie die Nederland reputatieschade geeft, volgens De Mos. Greenpeace is natuurlijk al langer een doorn in het oog van de vrijheidslievende ondernemer, die zich niet uit veld laat slaan door emmertje chemisch afval. Want teveel regels, da’s slecht voor de winst. Vervuiling, dat is gewoon geen enkel probleem en allemaal linkse propaganda. Via Dion Graus is er nu een alarmnummer tegen dierenmishandeling ingesteld om te voorkomen dat de farmaceutische – en bioindustrie worden belemmerd in hun vrije ondernemerschap.

Charlie Aptroot (VVD) kwam een paar jaar terug met een motie waarin hij voorstelde dat milieuorganisaties, die de wet overtreden geen subsidie meer moeten krijgen. De volgende stap is dat je de wet aangepast om actievoeren en demonstreren voortaan als criminele activiteit te bestempelen. Dat kun je natuurlijk ook doen met democratie: langs politieke weg de wet aanpassen om anderen van hun vrijheid beroven en de mond snoeren. Er zijn voorbeelden te over in de geschiedenis, waarin het lukte om met brede instemming van het volk en onder het mom van vrijheid en veiligheid democratie een halt toe te roepen.

bubbles

Een leuk een-tweetje van de VVD en de PVV. De laatste pleit maandelijks voor het wijzigen van de wet om anderen de mond te snoeren of zelfs te laten verwijderen uit Nederland. Greenpeace moet volgens De Mos weer in het gareel, dat is zijn opdracht aan staatssecretaris voor milieu Joop Atsma (CDA).

Greenpeace is weliswaar een onafhankelijke organisatie en ontvangt geen subsidies, toch ziet De Mos mogelijkheden om subsidies in te trekken en vanuit de politiek te dicteren wat ze wel en niet mogen. Greenpeace Nederland kent 502.000 leden, de PVV heeft welgeteld één lid en verder niemand weet hoe die club aan het geld komt. De VVD is iets genuanceerder en zegt te staan voor het recht op demonstratie, maar alleen in overleg. Greenpeace is een internationale niet-commerciële en onafhankelijke organisatie met wereldwijd ca. 3.000.000 leden. Ook schenkingen en erfenissen aan zulke organisaties zijn als het aan de ‘liberale’ PVV en VVD ligt straks ook niet meer fiscaal aftrekbaar. Een heel groot huis lekker voor jezelf, da’s pas een goed doel.

De vraag is wat er nu gaat gebeuren? Gaat de PVV druk uitoefenen op de regeringspartners en met name de VVD? Gaat Nederland de kant op van regimes waar het ook normaal is om non-gouvernementele organisaties, actiegroepen en protestbewegingen de kop in te drukken? Of zal het allemaal niet zo’n vaart lopen met Ordnung muss sein? Wilders c.s. roepen wel vaker zaken waarvoor geen feitelijke onderbouwing kan worden gegeven of maatregelen waarvoor geen politieke of juridische basis is. Zo kan Graus voor de grap roepen dat er een politie-eenheid moet komen die journalisten gaat oppakken.

Afgelopen maand kwam Greenpeace in het nieuws met een actie, waarbij ballonnen tussen de rails waren ingegraven. Eenmaal opgeblazen zouden ze een tekst laten zien tegen het transport van kernenergieafval. Volgens de PVV en de VVD was dit een terroristische daad en was Nederland ternauwernood aan een kernramp ontsnapt. Aanhangers van deze partijen spraken zelfs van het graven van een tunnel onder de spoorlijn, terwijl het een gat tussen de bielzen was van een hooguit een halve meter diep. Overdrijven is ook een vak. De zaak ligt nog bij het OM, maar gezien de tijd die het kost is het onwaarschijnlijk dat het tot strafvervolging zal komen.

De VVD pleit al langer voor het afschaffen van fiscale voordelen voor non-gouvernementele organisaties, met name die zich richten op milieu en ontwikkelingssamenwerking. De PVV wil hier graag aan meewerken, want alles wat onwelgevallig is moet weg — desnoods met geweld, zo blijkt regelmatig uit enquêtes. De vraag is wat het CDA gaat doen. Gaan ze mee met de PVV en VVD om ontwikkelingssamenwerking en -hulp definitief de nek om te draaien in ruil vor machtsbehoud?

Het CDA staat op een historisch dieptepunt in de peilingen en Wilders gaf een paar dagen geleden aan dat wat hem betreft het CDA nog veel kleiner mag worden. Het is duidelijk dat deze coalitie niet op vriendschap en gemeenschappelijke delers maar op macht gestoeld is. De PVV vervult prima haar rol als VVD voor proleten, als er maar voortdurend beelden van vijanden worden opgetrokken die het volk en vaderland bedreigen, om het onwetende en bange volk in de ban te houden. In de ban van een luchtkasteel, waarvan de scheurtjes steeds groter worden.

Ondertussen is er nog steeds de ‘economische crisis’, maar dat is geen prioriteit voor Wilders. Als we arme landen niet meer helpen dan komt het vanzelf goed in Nederland, want dan klopt de begroting. Banken en andere financiële instellingen maken volop winst en bonussen worden weer uitgekeerd als vanouds in de corporatieve en financiële wereld. Geweldig toch dat je desondanks zij die niks hebben straft voor de ‘crisis’. De ‘crisis’ is natuurlijk een aanhoudend winstwaarschuwing. Wat minder winst betekent donkere tijden.

Hoe lang laat in Nederland het electoraat nog met zich sollen en zich misleiden. Het antwoord is niet nog meer bouwmarkten en wegen die daarnaar toe leiden voor een middeltje om de scheurtjes in de nabije omgeven weg te werken. De aandacht voor Occupy ebt weg, bankiers bepalen de politieke agenda, maar het volkt mort om welkomshapjes voor bedevaartgangers op Schiphol en het wel en wee van een voetbalclub. Zonder gêne demonstreert de dubbele volksvertegenwoordiger Hero Brinkman op de televisie zijn liefde voor bruut geweld door vijf mannen om één vrouw in het gareel te krijgen. Na jaren gegarandeerde bouwfraude met versiering zet de politieke betonrot in en het land wankelt.

Wlttr las aan het ontbijt dat Wilders financier en Amerikaanse vriendin Pamela Geller momenteel actie voert tegen diepvrieskalkoenen. Volgens haar is er sprake van “stealth halal turkeys” en hiermee het onomstotelijke bewijs van de sluipende islamisering van de westerse wereld. Wilders schreef eerder een aanbeveling op de flap van Geller’s laatste boek over Obama als communistische moslimneger die Amerika kaputt wil maken en heeft Geller nodig om zijn eigen handleiding voor het bestrijden van burgerrechten, moslims en immigranten in de VS te verkopen. Je mag in Nederland Wilders niet vergelijken met historische extreemrechtse politieke organisaties, want hij noemt zichzelf vriend van Israël, de laatste verdedigingslinie …

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Scheurtjes

  1. Anneke zegt:

    Heel interessant om het hier nog een keer bij elkaar gezet te lezen. Met plezier gelezen.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s