De onafhankelijke burger van Hero Brinkman


Hero Brinkman begint een nieuwe partij, de Onafhankelijke Burgerpartij. Enkele dagen terug kondigde hij aan dat er een logo aan zat te komen en een website in de lucht hing. Er is een website zichtbaar die vertelt dat het werkt: “Apache is functioning normally“, maar verder is er nog niets te zien. Reden om een kijkje te nemen achter de schermen. Een whois, publieke informatie opvragen over de registreerde domeinnaam, levert interessante informatie op. De houder is niet Hero Brinkman maar ene Michael Marsman. Via het contactadres in de publieke whois-informatie kom je uit op zijn LinkedIn pagina.

Wat blijkt? Meneer Marsman werkte tot einde 2011 bij de Sociale Verzekeringsbank. Brinkman kwam einde vorig jaar in het nieuws nadat hij opdracht had gegeven om in de website van de provincie Noord-Holland in te breken. Brinkman beweerde dat hij alleen maar goede bedoelingen had met deze actie, maar rende eerst naar de pers alvorens hij de provincie op de hoogte stelde. Het gevolg was dat de hacker achter deze nobele actie eind 2011 prompt werd ontslagen door zijn werkgever, de Sociale Verzekeringsbank.

De heer Marsman is ook het technische brein achter allerlei online gok-mogelijkheden. De Telegraaf citeert hem in 2008 in een artikel over websites waar je voetbaluitslagen voor het EK kunt voorspellen. Zijn zakelijke website heet Easy2Play, vanwaar je wordt doorverwezen naar een bonte verzameling van online gokmogelijkheden.

Nu begrijp ik ook waarom Brinkman zo nadrukkelijk voor belastingverlagingen is. In plaats van belastingen die bijdragen in een functionerende overheid, rechtsstaat en publieke voorzieningen ziet hij liever onder het mom van de liberale, burgerlijke mantra ‘eigen verantwoordelijkheid’ dat iedereen zijn “zuurverdiende loon” vergokt.

Het plaatst ook Brinkman’s eerdere ambities voor democratisering van de PVV en een jongerenafdeling in een nieuw perspectief. Met name bij mannelijke minderjarigen is online gokken razend populair. Winst geeft je toegang tot een wereld vol mooie gewillige vrouwen, auto’s waarmee je zo hard mogelijk mag rijden en de vrijheid om te schieten op mensen die je niet aanstaan. Virtueel natuurlijk.

En de democratische rechtsstaat? Eerder vertelde Brinkman ons dat het omzeilen van de wet best mag, dan betaal je gewoon een boete. De democratie volgens Brinkman is beperkt tot een jubelende aanhang van meest jonge mannen, die net als hij vindt dat de politie best wel wat vaker een verdachte van een misdaad mag doodschieten. Breivik dacht ook zoiets toen hij vermomd als agent zijn magazijnen leegschoot op de jongeren die volgens hem lid waren van een criminele organisatie.

Je vraagt je af of dit representatief is voor de groeiende populariteit van radicaalrechtse politieke ideeën in Nederland: de opvatting dat de ander altijd niet deugt om het eigen niet-deugen te camoufleren. Comazuipen, geweldsspelletjes, gokken, junk food, online bedreigingen en stemmen op Wilders’ PVV genieten een groeiende populariteit onder minderjarigen, net als doen waar je zin in hebt zonder je iets van een ander aan te trekken. Ze mogen dan weliswaar niet stemmen, niet drinken en niet bedreigen, ze doen het lekker toch, vanachter hun PC met een burger aan hun mond. Hun stemt telt in het parallelle universum van online werelden gewoon mee. Zelfs stiekem.

Wltrrr pleit al jaren voor een verbod op gokken omdat hij zelf nog nooit wat gewonnen heeft.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De onafhankelijke burger van Hero Brinkman

 1. assyke zegt:

  al is het dan virtueel…
  klinkt na je laatste constatering: “Hun stem…gewoon mee.”
  helemaal niet meer zo geruststellend!

  gelukkig maar dan dat de bevolking vergrijst zou je bijna kunnen verzuchten:))

 2. Selma zegt:

  Onafhankelijk bestaat niet,
  o jawel: in illusies.

 3. Aad Verbaast zegt:

  Opvallende relaties heb je gevonden.
  Politiek blijft een kwestie van gokken. Grote winkansen worden je voorgespiegeld. Elke keer wordt je weer uitgenodigd vooral in te leggen. Elke keer pis je weer naast de pot.

 4. wltrrr zegt:

  Dank voor de reacties. Ondertussen is de website echt online: http://twitter.com/HeroBrinkman/status/195512138092130306

 5. Selma zegt:

  Dank voor de link. Hij gebruikt grappig genoeg de kleuren van de VVD, oranje en blauw.
  Maar in het logo zijn ook de kleuren van de vlag verwerkt…

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s