Ramadan, tuig en de vrijheid om te liegen


Theo van Doesburg kleine Dada soirée

Theo van Doesburg. Affiche Kleine Dadasoirée Haagsche K.K. [proefdruk]. December 1922 – 10 januari 1923. Lithografie. Afmetingen onbekend. Utrecht, Centraal Museum (inv.nr. ab4991).

Onze persvrijheid wordt gegarandeerd in de grondwet. De overheid mag zich niet met de inhoud van berichtgeving door pers en media bemoeien en dat is een groot goed. Het garandeert in ieder geval op papier een zeker onafhankelijkheid. Er zijn in Nederland heel veel media- en persagentschappen en er zijn naar schatting 15.000 journalisten. Op zoek naar Het Nieuws worden dagelijks berichten bij elkaar geharkt, verzonnen, overgetypt, opgeleukt en verspreid. Tegen onjuistheden en claims kun je je verzekeren dus schijf maar wat. Om de aandacht te krijgen van het publiek gaat men soms zo ver dat een artikel over een nieuwsfeit meer weg heeft van een pamflet. In plaats van betrouwbare informatie worden we getrakteerd op interpretaties en meningen van de journalist of redacteur in kwestie.

Neem afgelopen week het Algemeen Dagblad. Die kopte op 13 juli met ‘Extra inzet politie tegen ‘Ramadan-criminaliteit’’, door de journalisten Ivar Penris en Robbert Salome, vrij geïnterpreteerd aan de hand van uitspraken van politiewoordvoerder Bernhard Jens, adviseur Nathan Rozema van onderzoeksbureau Labyrinth en Karim El Bouayadi van de stichting Trendy, allen in Utrecht. In de papieren uitgave van het artikel zijn de aanhalingstekens weggelaten. Het ging eigenlijk over Nederlands-Marokkaanse jongeren in de traditionele probleemwijk Kanaleneiland in Utrecht, waar Rozema woont en Bouayadi probeert iets te doen voor jongeren. Nog dezelfde dag meldde zich Geert Wilders bij het AD, altijd bereid om zich op te offeren voor meer belangstelling voor zijn persoon. Via Twitter en het daaropvolgende begeleidende artikel in het AD riep de koning der marginalen dat ‘Ramadan-tuig’ hard moest worden aangepakt en ze zelf moesten betalen voor de extra politie-inzet. De PVV stelde vragen aan de minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten (VVD) over cijfers die hun vermoeden bevestigen. De regionale kranten typten allemaal braaf het bericht over. Men zal in Kekerdom gedacht hebben: ‘Zie je wel, ik wist het wel’. 
De rechtse media zoals de Telegraaf (‘Inzet tegen ‘Ramadan-boef’’), PowNed (‘PVV wil ‘ramadantuig’ aanpakken’) en Elsevier (‘Extra politie-inzet tegen criminaliteit rond ramadan‎’) melkten het voorval nog verder uit. De Telegraaf bood haar lezerspubliek zelfs de gelegenheid om met instemming van de redactie hun islamofobie, racisme en vreemdelingenhaat naar hartelust uit te leven in 668 reacties op Wilders uitspraken, zoals hiernaast. Der Ewige Jude is in Nederland nog steeds een kaskraker.

Een dag later bleek dat het verhaal in het AD met de suggestieve koptekst niet berustte op enige betrouwbare informatie, laat staan waarheid. De radiozender voor jongeren FunX had het hele verhaal ontkracht en de geciteerde politiewoordvoerder bleek verontwaardigd. Volgens de woordvoerder was er geen sprake van een toename van criminaliteit tijdens de Ramadan, integendeel. Hij nam afstand van de uitspraken van Wilders, die volgens hem niet alleen onjuist, maar ook kwetsend en stigmatiserend waren. Maar er gebeurde niets. Er verschenen nieuwe berichten vol verontwaardiging op webfora, zoals op Joop.nl. In de kranten en tijdschriften bleef het stil. Nou ja, stil… Wilders had een nieuw campagnespotje voor de aanstaande verkiezingen, waarin hij net als vroeger waarschuwt voor ’vliegtuigladingen vol kanslozen allochtonen’ en ‘de islamisering’. Tegelijkertijd had Telegraaf-dochter Spits een Bahreinse Sjeik gevonden die had voorgesteld om alle piramides te slopen, gebaseerd op een tweet van een parodie-account. Desalniettemin de oogst van 54 reacties waarin het publiek mocht illustreren hoe men tegen de wereld aankijkt en niet hoeft na te denken. Ook Wilders Amerikaans neoconservative sponsor David Horowicz liet zich niet onbetuigd. Zijn FrontPageMag besteedde maar liefst twee pagina’s aan deze hoax met citaten van de expert uit eigen stal, Daniël Pipes. Men wist het zeker en zag in het bericht opnieuw het bewijs van het complot van de moslimbroederschap  tegen het ‘vrije westen’. 2012 is dichterbij dan je denkt…

Hoe ga je om met berichtgeving die apert onjuist is, waarin de inhoud dusdanig wordt gemanipuleerd dat hierdoor een andere betekenis ontstaat, onschuldige groepen mensen worden weggezet als criminelen en waardoor mensen opzettelijk bang gemaakt worden met spoken? Er bestaat in Nederland geen autoriteit waar je valse berichtgeving kunt melden. Er is een commissariaat voor de media, maar dat houdt zich niet met de dagbladpers bezig. Er waren plannen voor een persmonitor, maar dat initiatief is een stille dood gestorven, want journalisten zien hierin een bedreiging van hun rol als zogenaamde kritische waakhond van de politiek. Sommigen, die zich soms jonge liberalen noemen, zien in zo’n persmonitor zelfs een gevaar. Een onafhankelijk orgaan dat journalisten en uitgevers op de vingers tikt als het gaat om onjuiste verslaggeving vol stereotypen en vooringenomenheid, dat staat gelijk aan censuur en bedreigt de persvrijheid, vinden ze.

Het AD heeft tot op heden het artikel niet gecorrigeerd of weggehaald. De Telegraaf heeft nog de moeite genomen drie dagen later een beknopte versie van politiewoordvoorder Bernard Jens te plaatsen, natuurlijk gesloten voor commentaar. En het gif verspreidt zich. In Nederland is criminaliteit tijdens de Ramadan door ‘Ramadan-tuig’ nu volgens sommigen een feit, want het stond in de krant en immens populaire PVV maakt er een punt van. Niet omdat het waar is, maar omdat een krant en een politieke beweging het ons willen doen geloven en hun positie misbruiken om die boodschap uit te dragen. Er is blijkbaar een markt voor zulke rommel met een leger aan domheid verslaafd volk, dat niet in staat is zulke berichten op hun werkelijke waarde en inhoud te schatten en niet in staat is tussen de regels door te kunnen lezen. Het AD en de journalist in kwestie zijn niet van zins zich te verontschuldigen voor de onjuiste berichtgeving en het stigmatiseren van Marokkaans-Nederlandse jongeren en moslims en ook niet van plan vragen hierover te beantwoorden. Een onsmakelijke, misleidende en respectloze riooljournalistiek waarmee stemmingmakerij en politiek bedreven wordt.

Wordt vervolgd…

wltrrr pleit al langer voor een pers- en mediamonitor, die het bewust verkeerd informeren van publiek voor politieke en/of commerciële doeleinden aan de kaak stelt. Of er al journalisten, marketeers en zij-die-zich-liberalen-noemen om politiek asiel hebben gevraagd in Noord-Korea is nog niet bekend.
Holland ist dada!

Update 3:13: Heleen Hüpscher meldde dat RTV Utrecht al op vrijdagavond het verhaal in het AD had ontkracht.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 18 juli 2012 en op Republiek Allochtonië, 20 juli 2012

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Ramadan, tuig en de vrijheid om te liegen

 1. marcus Garvey zegt:

  Zit vast wel lekker warm die slachtofferrol zeker nu met dat slechte weer. Je hoort de Moslims gemeenschap nooit over alle dingen die er mis gaan. Ze springen alleen als ze weer de slachtoffer uit kunnen hangen. En die room blanke Hollanders die de moslim kant kiezen zijn gewoon hypocrietjes als deze hype over is kunnen ze weer gaan zeuren over Sinterklaas en dan snel weer terug in de witte woonwijk en de kinderen naar de witte school brengen want een betere wereld begint bij anderen. En ik ben geen Nederlander dus fuck dat.

  • wltrrr zegt:

   Het gaat er hier niet om dat een groep al dan niet terecht verontwaardigd is of zich slachtoffer voelt. Het gaat hier om hoe sommige journalisten, media en politici berichten zodanig manipuleren dat een ander beeld ontstaat en de publieke opinie wordt beïnvloed met leugentjes en overdrijvingen. Het enige slachtoffer is onze democratische rechtsorde.

 2. Wllm Kalb zegt:

  Verontrustend hoe makkelijk het is om een stok te vinden om de hond te slaan, een klein luciferhoutje is al genoeg. Jammer dat een programma als ‘De leugen regeert’ er niet meer is, daar zou het een mooie case voor zijn geweest, maar ook in dat programma as altijd te weinig tijd om zo’n onderwerp echt uit te diepen.

 3. Andie zegt:

  Uiteraard is de pers altijd getint, daar valt niet aan te ontkomen. Helaas zou een centrale waakhond op dit gebied een te groot risico opleveren op de lange duur. De functie van de pers blijft het controleren van onze regenten en daar is vrijheid voor nodig.

  Wat ik wel opvallend vind: “Volgens de woordvoerder was er geen sprake van een toename van criminaliteit tijdens de Ramadan, integendeel”. Integendeel? Dus de misdaad daalt in de ramadan? Dat ik ook opmerkelijk te noemen….

 4. joost tibosch sr zegt:

  Het meest erge vind ik nog, en dat is Wilders’sluwheid op zijn best, dat iedere keer als bij de nu pas aangebroken gezond godsdienstige Ramadan het woord Ramadan valt zijn Ramadantuig mee gaat klinken. Dat hij ook wel eens verantwoordelijk zou kunnen zijn voor doodslag van een Nederlander van Turkse afkomst in Almelo komt niet eens in zijn botte sluwe hoofd op!

 5. helena zegt:

  @marcus Garvey er zijn zat mensen uit de Marokkaanse (moslim) gemeenschap die zich druk maken om allerlei dingen die mis gaan ! waarom denk je dat er bijvoorbeeld organisaties zijn als stichting Trendy, opgericht door Marokkaanse jongeren, die ten doel hebben om :
  (en nu kopieer en plak ik even van hun website) :
  “Stichting Trendy (i.o.) bestaat uit een vijftiental die actief buurtjongeren ondersteunen op het gebied van tijdsbesteding en dienstverlening. Onder de vrijwilligers van Trendy zijn studerende, werkende en werkloze jongeren wier motivatie het is om betekenisvol te zijn voor de jongeren en de buurt. Aanleiding voor het oprichten van Trendy was de succesvolle samenwerking tussen een aantal jongeren uit Kanaleneiland en politie Utrecht, gericht op het terugdringen van spanningen tussen de politie en jongeren en het tegengaan van overlast en escalaties (onder andere tijdens de jaarwisseling van 2006). De politie heeft Stichting Trendy regelmatig verzocht om vrijwilligers in te zetten, daar waar (dreigende) conflicten konden ontstaan met jongeren in de wijk”.

  en dit is slechts één voorbeeld van de vele. Toevallig ken ik deze organisatie van een tijdje geleden alweer.

  Denk maar zoals u denkt….

 6. helena zegt:

  ik kopieer even in deze reactieruimte mijn reactie bij Krapuul want denk dat ie ook relevant is :

  goed verhaal!
  Nog een radio-interview met o.a. Karim El Bouayadi van de Stichting Trendy op 13 juli waar het artikel in het AD wordt ontkracht : http://dichtbijnederland.ntr.nl/page/detail/794237/Politie+met+ramadan+'s+nachts+meer+ingezet
  bovendien hebben de journalisten hem ook verkeerd geïnterpreteerd, aldus zegt hij in het interview.
  Er is meer sprake van overlast dan van criminaliteit en het zijn geen grote groepen jongeren. Enfin, zie het radio-interview (duurt niet zo lang).
  Toevallig ken ik de Stichting Trendy wat van dichtbij en in het AD staat eigenlijk ook verkeerd waarvoor de Stichting is opgericht, bovendien staat er niet vermeld wat de Stichting allemaal doet!
  Stichting Trendy:
  http://www.stichtingtrendy.nl/v1/index.php?option=com_k2&view=item&id=2:over-ons&Itemid=2

 7. Jongens, nog even volhouden, het zijn de laatste stuiptrekkingen en bokkesprongen, de PVV valt uit elkaar, men is na 10 jaar altijd islamgeëmmer ook wel een keer zat en vindt dat er wel belangrijkere dingen inmiddels weer zijn om je druk over te maken (dit is NL: Centen dus). Laatste lootjes!

 8. Eric Corsius zegt:

  Goeie doordenker over framing, over de dynamiek van berichtgeving (de eerste klap is een daalder waard, ongeacht latere rechtzettingen) en de vraag hoe de vrijheid van journalistiek zichzelf kan en moet beschermen. Laatste woord nog niet gezegd.

 9. adam zegt:

  Maakt het uit of crimineel islamitische tuig zich nog erger, hetzelfde of misschien juist iets minder misdraagt tijdens de ramadan dan daarvoor of daarna? Nauwelijks toch? Niet meer over zeuren dus.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s