Onschuld. Over een film en onrusten


Een filmpje op Youtube posten met verkeerde intenties onder het mom van vrijheid van meningsuiting is tegenwoordig goed voor een paar weken onrust, meerdere doden en vele gewonden. In juni werd de historische avonturenfilm ‘Desert Warrior’ vertoond, ergens in Californië. Een handvol bioscoopbezoekers zag een onhandig gemaakte film met een cartooneske afbeelding van de Arabische wereld van 2000 jaar geleden, zoals het vaktijdschrift Backstage de film omschreef.

De Amerikaanse productie bleek allesbehalve een onschuldige Arabische avonturenfilm. De film, gesteund door allerlei radicale anti-islamorganisaties in de VS, bleek een voorstelling van islam als bedrog. Sinds juli worden trailers via Youtube rondgepost met een heel andere inhoud. De profeet Mohammed wordt afgebeeld als een rokkenjager, een bullebak, een gewetenloze moordenaar en een verkrachter van kinderen. In de islam is de afbeelding van de profeet verboden, laat staan een die beledigt.

Acteurs en medewerkers voelen zich belazerd

Eerder deze maand, september, werden enkele acteurs door CNN geïnterviewd. Zij bleken in de veronderstelling te hebben bijgedragen in genoemde historische avonturenfilm en voelden zich enorm misleid. In de moslimwereld braken overal onlusten uit, in Egypte, Jemen, Tunesië, Marokko, Soedan, Iran en in de Palestijnse gebieden. De rellen begonnen nadat een agressieve meute het consulaat van de VS in Benghazi in Libië had aangevallen, waarbij de Amerikaanse ambassadeur en drie Amerikaanse staatsburgers het leven lieten.

Maar terwijl de onrusten zich verspreidden bleef de oorsprong van de film obscuur. Wie had het bedacht? Wie had het betaald? De kern van het mysterie was de filmmaker zelf, Sam Bassiel of Sam Bassil, door de nieuwsmedia gedoopt als Sam Bacile. Donderdag werd duidelijk dat dit waarschijnlijk niet zijn echte naam is. In een interview met Wall Street Journaal stelde de filmmaker zichzelf voor als Sam Bacile en vertelde dat hij een 52-jarige Israëlisch-Amerikaanse vastgoed-projectontwikkelaar was en uit Californië kwam.

Het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er geen document bestond van ene Sam Bacile met Israëlisch staatsburgerschap. Ook ontkende de woordvoerder van het ministerie enige betrokkenheid bij de film  of de verspreiding ervan. Er is geen spoor van Bacile te bekennen. Journalisten zochten tevergeefs. CNN heeft niemand kunnen vinden met de naam Sam Bacile. Hij wordt nergens vermeld in de amusementssector en is niet ingeschreven bij beroepsverenigingen van regisseurs of schrijvers.

Een productiemedewerker, die in het begin aan de film had meegewerkt, vertelde CNN dat een heel andere naam was geregistreerd in het papierwerk van de Screen Actors Guild: Abenob Nakoula Bassely. Hij geloofde dat de filmmaker een Koptische Christen was. Toen de twee over de telefoon de productie bespraken vertelde de filmmaker dat hij in Alexandrië was om geld in te zamelen door de film. Er bestaat een lange geschiedenis van vijandigheden tussen moslims en de Koptische minderheid in Egypte.

Een andere medewerker die aan de film had meegewerkt zei dat hij de producent kende als Sam Bassil; dat was de naam waarmee hij een cheque ondertekende om medewerkers uit te betalen. De medewerker was “99% zeker” dat Sam Bassil niet joods was, omdat die in zijn woning nogal wat religieuze objecten had, waaronder afbeeldingen van de Madonna. Volgens de medewerker was hij getrouwd en had twee kinderen. De dochter zou hebben meegeholpen tijdens de productie en bracht regelmatig lunch. Geen van de medewerkers wilde dat hun naam bekend zou worden.

Filmmaker blijkt veroordeelde oplichter

Nadat CNN had nagevraagd over Sam Bassil stuurde de openbare aanklager een kopie van een veroordeling uit 2009. Deze gerechtsdocumenten tonen een veroordeling voor bankfraude van Nakoula Basseley Nakoula. Andere namen worden in de veroordeling genoemd als pseudoniemen: Mark Basseley Youssef, Yousseff M. Basseley, Nicola Bacily and Malid Ahlawi. Andere documenten spreken ook van de pseudoniemen Thomas J. Tanas, Ahmad Hamdy and Erwin Salameh.

In het interview met de Wall Street Journaal omschrijft de filmmaker de film, die nu “Innocence of Muslims” heet, als een “politieke poging om aandacht te vragen voor de huichelachtigheden van de islam.” “Islam is een kanker”, zegt hij. “De film is een politieke film, geen religieuze film.” Een actrice in de film, Cindy Garcia, vertelde CNN dat nergens in het originele script de Profeet Mohammed als karakter wordt genoemd. Ze zei dat zij en andere acteurs hadden geklaagd dat hun teksten waren aangepast.

Ze zou woensdag met de filmmaker hebben gesproken waarbij deze vertelde dat hij het script had geschreven omdat hij wilde dat moslims ophielden te moorden. “Ik had geen idee dat hij dit soort dingen deed.” Ze omschreef de gevolgen van de film als “nachtmerrie”, gezien de woede en de doden, en betreurde een rol te hebben gehad in de film. Ze zei dat ze kwaad was en zich gekwetst voelde door de leugens. De overige 79 acteurs en medewerkers van de film spraken van grove misleiding. “Iedereen die heeft meegewerkt aan de film is ontzettend boos en voelt zich misbruikt door de producent”, zeiden zij in een gezamenlijke verklaring.

Ze vertelden dat ze “geschokt waren door de drastische veranderingen in het script en de leugens die aan alle betrokkenen waren verteld. Wij zijn diep bedroefd door alle tragedies die hieruit voortkomen.” De actrice vertelde dat het karakter Mohammed in de film tijdens de opnamen George werd genoemd en dat ze aan het einde van de productie terugkwam en andere teksten las, die mogelijk aan het stuk waren toegevoegd. Een stafmedewerker die aan de productie heeft meegewerkt bezit een kopie van het originele script en bevestigt de uitspraken van de actrice. Er was volgens hem nergens sprake van Mohammed of islam.

De leugen regeert en de media kopiëren

De filmmaker vertelde Wall Street Journal dat hij werd gesteund door joodse geldschieters, die 5 miljoen dollar bijdroegen in de totstandkoming van de film. Echter, als je de trailer van de cartoonachtige speelfilm bekijkt, lijkt de film te zijn gemaakt met een klein budget. De anti-moslim activist Steve Klein, die zei dat hij een script consultant was voor de speelfilm, vertelde dat de filmmaker hem had gezegd dat zijn idee was een film te maken met “feiten en bewijzen” over de profeet Mohammed voor mensen die hij zag als radicale moslims.

Klein zei dat de film ‘Innocence of Bin Laden’ heette. “Onze bedoeling was de kleine gemeenschap van zeer gevaarlijke mensen in Californië te benaderen en hen trachten te shockeren zodat zij zouden begrijpen hoe gevaarlijk islam is,” vertelde Klein. “We wisten dat het enige wrijving zou kunnen veroorzaken als iemand er aandacht voor zou hebben,” zei hij. Maar toen Klein naar de filmvoorstelling in een bioscoop in Los Angeles ging bleek er niemand te zijn. “Het was nep, kletspraat,” zei hij.

Enige tijd later gingen de trailers online. Het waren stukken die met name over de profeet Mohammed gingen en waren gepost onder de titel “Innocence of Mohammed.” De New York Times berichtte dat de trailers waren vertaald in het Egyptische dialect van het Arabisch. De Egyptische televisie zond bepaalde stukken uit. En het gevolg was enorme woede die losbarstte.

Klein vertelde CNN op woensdag dat Sam Bacile was ondergedoken. “Hij is heel erg gedeprimeerd en erg ontdaan,” vertelde Klein. “Ik sprak vanochtend met hem en hij zei dat hij erg ongerust was over wat er was gebeurd met de [Amerikaanse] ambassadeur.” The Atlantic citeerde Klein later dat volgens hem Sam Bacile een pseudoniem was. Hij zei dat hij de werkelijke naam van Bacile niet kende. Klein staat in Zuid-Californië bekend vanwege zijn luidruchtige oppositie tegen de bouw van een moskee in Temecula, ten zuidoosten van Los Angeles, in 2010. Hij leidt de groep Concerned Citizens for the First Amendment, die stelt dat de islam een bedreiging is voor de Amerikaanse vrijheid.

FBI onderzoek start onderzoek tegen de filmmaker

Volgens de mensenrechtenorganisatie Southern Poverty Law Center, die haatgroepen volgt, is Klein een voormalig Marinier en Vietnamveteraan die hielp militante Christelijke fundamentalisten op te leiden en voor te bereiden op oorlog. Op donderdag weigerde een ambtenaar van Los Angeles County het verzoek van CNN een kopie van de filmvergunning te mogen inzien, waaronder de productie van ‘Innocence of Muslims’ was aangemeld. “Hoewel deze vergunningen normaal (online) beschikbaar zijn voor het publiek is deze vergunning tijdelijk verwijderd na een verzoek van de federale autoriteiten [lees: FBI], die zich zorgen maken over de publieke veiligheid,” vertelde Assistant Chief Executive Officer Ryan J. Alsop aan CNN in een email.

Alsop nuanceerde later zijn verklaring door te zeggen dat de vergunning “niet aan het publiek beschikbaar gesteld kan worden vanwege de zorgen over de publieke veiligheid, zoals verwoord door het ministerie van het State Department (binnenlandse zaken) en het Federal Bureau of Investigations (FBI). De federale regering heeft geen officieel verzoek ingediend bij de County of Los Angeles om de vergunning te verwijderen.” Een vergunning is nodig wanneer er wordt gefilmd buiten een gecertificeerd geluidspodium of opnamestudio waarbij camera’s in de publieke ruimte zouden kunnen worden gebruikt, aldus Film L.A. Inc., een particuliere nonprofit organisatie die is opgericht door de stad en de county van Los Angeles om filmvergunningen uit te geven.

De FBI en het U.S. Department of Homeland Security (departement voor binnenlandse veiligheid) zeiden in een gezamenlijke verklaring dat de film leidt tot bezorgdheid over de belangen van de VS in het thuisland en in het buitenland, volgens een bulletin dat in bezit is van CNN. “Hoewel er tot dusver geen gewelddadige reacties op de film zijn geweest in het Homeland [de VS zelf] zou het risico op geweld kunnen toenemen zowel thuis als in het buitenland als de film steeds meer aandacht krijgt. Bovendien zijn wij van oordeel dat gewelddadige extremistische groepen in de Verenigde Staten de woede over de film zouden kunnen uitbuiten om hun werving van rekruten op te kunnen voeren,” volgens het bulletin.

Islamofoben Terry Jones en Marris Sadek helpen een handje mee

De film kreeg nog meer belangstelling nadat hij werd gepromoot door anti-islam activisten zoals de Koptische Christen Morris Sadek* en Terry Jones, de priester uit Florida door wiens Koranverbranding vorig jaar dodelijke rellen in Afghanistan uitbraken. Jones zei dat hij was benaderd om te helpen de film te verspreiden. “De film is niet bedoeld om de moslimgemeenschap te beledigen, maar is bedoeld om de waarheden over Mohammed te openbaren, die mogelijk niet erg bekend zijn,” zei Jones in een verklaring. “Het is duidelijk dat God hem (Mohammed) niet heeft beïnvloed bij het schrijven van de Koran,” zei Jones, die vervolgde met het noemen van de angst voor kritiek van moslims als reden voor de protesten, in plaats van de film.

Generaal Martin Dempsey, voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, had Jones opgeroepen op af te zien van steun voor de film, zei kolonel David Lapan, woordvoerder van Dempsey. “De steun van Jones voor de film riskeert nog meer geweld en dood te veroorzaken,” zei Lapan. Die angst nam toe nadat de woede in de moslimwereld alsmaar toeneemt en met name omdat vrijdag, de islamistische heilige dag, snel naderde.

Update: 11:15 De filmmaker is ondertussen aangehouden en wordt ondervraagd. Niet vanwege de film maar vanwege het schenden van de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating. Hij was in 2009 veroordeeld voor oplichting van banken en mag vijf jaar lang geen Internet gebruiken.

Update: 19:00 Ondanks het verzoek van Amerikaanse autoriteiten terughoudendheid te tonen en ondanks het feit dat de film onder valse voorwendselen is gemaakt door een veroordeelde crimineel, acteurs en medewerkers zich bedrogen voelen en ondanks dat alle betrokkenen behalve Sam Bacile zich hebben gedistantieerd van de film vindt Geert Wilders het toch nodig om een link te plaatsen naar de film om de filmmaker te steunen onder het mom van vrijheid van meningsuiting, natuurlijk in de eerste plaats om zichzelf te promoten.

Voor Wilders komt dit natuurlijk net een paar dagen te laat, want dit had hij mooi kunnen uitbuiten tijdens de verkiezingen. Dit zal zeker gevolg krijgen, want hiermee zet hij willens en wetens de veiligheid van Nederlanders op het spel. AIVD, kijkt u mee?

Update: 19:35 De ‘persoonlijke’ website van Geert Wilders is sinds enkele minuten offline. Ook de website van de PVV en regionale PVV-websites zijn offline. later vertelt Wilders ons via twitter dat door de enorme vraag de websites van hem en de PVV onbereikbaar zijn.

Vrij vertaald naar ‘New details emerge of anti-Islam film’s mystery producer‘ van Moni Basu, CNN, 14 september 2012, en verscheen in  een eerdere versie op Loonwatch.
Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 15 september 2012

Update 16 september 2012. De trailer wordt ondertussen door andere websites en via twitter verspreid. De website van Wilders en de PVV zijn weer bereikbaar. In Amsterdam wordt door enkele tientallen gedemonstreerd na een oproep van Sharia4Belgium. Op de webfora wordt druk gediscussieerd over de zogenaamde vrijheid van meningsuiting en het bombarderen van daar waar islam is. Niets tegen de mensen natuurlijk…

Zie ook: ‘Staff and crew of film that ridiculed Muslims say they were ‘grossly misled’‘ van Moni Basu en Tom Watkins, CNN, 13 September, 2012
Six things to know about attack that killed Ambassador Stevens‘, CNN, 12 september 2012
Meet The Right-Wing Extremist Behind Anti-Muslim Film That Sparked Deadly Riots, door Max Blumental, 12 september 2012
How ‘Innocence of Muslims’ Emerged from the Seamy Side of Hollywood, door Jens Erik Gould, Time, 15 september 2012
Muhammed Movie: Confirmed: The Director of ‘Innocence of Muslims’ Is a Schlocky Softcore Porn Director Named Alan Roberts, door Adrian Chen, Gawker, 14 september 2012

* Morris Sadek is veelvuldig in beeld bij evenementen die worden georganiseerd door Pamela Geller en organisaties die islamofobie en moslimhaat verspreiden. De Guardian heeft bevestigd dat de filmakers in contact staan met Pamela Geller en Robert Spencer. Het doel is niet alleen kwaad over moslims te verspreiden door ze aan te zetten tot geweld, maar ook om president en presidentskandidaat Obama in een kwaad daglicht te plaatsen. ‘Inside the strange Hollywood scam that spread chaos across the Middle East. A group of rightwing extremists aimed to destabilize post-Mubarak Egypt and roil US politicians. They got their wish‘ door Max Blumenthal, Guardian, 13 September 2012

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Onschuld. Over een film en onrusten

  1. joost tibosch sr zegt:

    Ieder weldenkend opgeleid mens is hopelijk op de hoogte van 7de eeuw, Mohammed en ontstaan van islam. Dan weet je ook dat dit filmpje uitgaat van latere christelijk middeleeuwse lasterpraat over Mohammed. Tijdens de kruistochten wellicht nog begrijpeleijk, maar voor moderne mensen ver onder alle fatsoensnormen. Vóór er moslimreacties uitgelokt worden, zouden wij dat toch zelf al moeten beseffen. Het is diezelfde kruistochtenmentaliteit waar onze befaamde Tempelier Breivik nog steeds in zwijmelt. Dat misdadige geweldsreacties aangepakt moeten worden snappen ook de islamlanden al. Om met vrijheid van meningsuiting middeleeuwse laster linkend goed te praten is natuurlijk een gotspe, Geert!

  2. Pingback: Kramp | wltrrr

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s