Het ‘complot tegen ons’


De afgelopen dagen gonsde het op nieuwsmedia en sociale media van de berichten en meningen over de kwestie Joris Demmink. De man is sinds 2002 secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Sinds zijn benoeming is hij de hoofdrolspeler in een complot, dat kort samengevat suggereert dat tot in de hoogste kringen van dit land (de ‘elite’) er sprake zou zijn van wijdverbreid kindermisbruik. Demmink zou zich hebben vergrepen aan minderjarige jongens en dit wordt door politiek, overheid en de media in de doofpot gestopt.

Sinds zijn aantreden circuleert er een bonte en groeiende verzameling van berichten, meningen en ‘onthullingen’ op Internet. In 2003 werd hij door de Panorama en de Gay Krant in verband gebracht met seksueel misbruik van minderjarige jongens. De Rijksrecherche concludeerde dat er geen strafbare feiten waren gepleegd en de bladen moesten hun berichten rectificeren. In 2004 werd een inwoner van Venray tot twee maanden cel veroordeeld na een valse aangifte van seksueel geweld. De in Nederland in 1998 gearresteerde en tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybaşin beschuldigde in 2007 Demmink ervan het strafproces tegen hem te hebben beïnvloed onder druk van de Turkse overheid. Volgens hem werd Demmink door de Turken gechanteerd met berichten over seksuele escapades met jonge jongens. Er volgde een intern onderzoek en de aangifte werd ongegrond verklaard. In 2008 startte de advocate van Baybaşin, Adèle van der Plas, een artikel-12 procedure om de overheid te dwingen Demmink te vervolgen. Het Haagse Hof verklaarde Baybaşin niet-ontvankelijk in de klacht tegen Demmink, andere aanklachten werden als ongegrond verworpen. Baybaşin werd in 1984 in Engeland opgepakt met 11 kilo heroïne en staat te boek als een van de grootste drugsbaronnen in Europa. Volgens hemzelf is hij zakenman, vrijheidsstrijder en slachtoffer van een complot. Zijn broer zit in Engeland vast voor drugshandel.

Nog interessanter dan de kwestie zelf is wat er de afgelopen dagen gebeurde in de media, de kranten, op de websites en de webfora. Er zijn via Google duizenden documenten over deze slepende kwestie te vinden waar dagelijks over wordt ‘gediscussieerd’ door een veelvoud aan mensen. Van Niburu tot NuJij, het is overal iedere dag hèt onderwerp van gesprek. Op veel van die fora valt er uitgebreid te kletsen over andere doofpotten en samenzweringen. Hoofdrolspeler in het gekwebbel over Demmink is de voormalige NRC-journalist Micha Kat, die zich ooit vermomde als Telegraafjournalist en is veroordeeld wegens doodsbedreiging van een collega, geweld en vernieling. Hij werd eerder dit jaar geroyeerd als lid van het Nederlandse Verbond van Journalisten. De bevlogen holocaustontkenner Kat heeft alles bij elkaar geharkt wat hij kon vinden, bekladde het huis van Demmink, en schreef wel vier boeken en talloze artikelen over de leugens van de holocaust, de leugens van 9/11, de EU, de pandemieën, chemtrails, Bilderberg, bankencrisis etc.. Een eindeloze aanklacht tegen ‘de elite’, waarbij verdachtmakingen als het gaat om machtsmisbruik, pedofilie of het in diskrediet brengen van de overheid het altijd goed doen bij het brede publiek. Demmink is zijn ding.

Om internationaal aandacht te vragen begon de advocate Van der Plas een internationale campagne, waarbij Demmink instrumenteel is om Baybaşin via de Hoge Raad weer vrij te krijgen. Vrij Nederland (VN) kwam afgelopen week met een artikel over de kwestie Demmink en de rol van Amerikanen in het verhaal. De grote drijfveer achter de Amerikaanse activiteiten is de in 2006 veroordeelde Republikeinse superlobbyist Jack Abramoff die zes jaar cel kreeg voor corruptie, belastingfraude en omkoping. Hij heeft zich nu opgeworpen als de grote bestrijder van handel in en misbruik van kinderen. Amerikaanse conservatieve congresleden en senatoren (rechtervleugel Republikeinen die tegen abortus zijn) zagen ook wel brood in de kwestie. Er werden vragen gesteld in het Congres, de advocate van Baybaşin Van der Pas mocht daar ook haar zegje doen. Er is nu zelfs een Amerikaanse website gelanceerd die eist dat Demmink wordt opgepakt en als ongewenst persoon dient te worden aangemerkt. De website is afkomstig van het Rebecca Project Human Rights in Washington DC, een kleine mensenorganisatie die aandacht vraagt voor de positie van kwetsbare vrouwen en meisjes in Afrika en de VS en de handel in vrouwen en meisjes. De kwestie Demmink prijkt nadrukkelijk op hun pagina over internationale affaires. De inhoud is vrijwel identiek aan die van de Nederlandse anti-Demmink websites van Van der Plas en Kat.

En nu wordt er door de anti-EU-partij PVV bij monde van Lucas Hartong in het Europarlement geëist dat de EU een procedure start om Demmink te vervolgen, op basis van een artikel in het Algemeen Dagblad waarin nieuwe beschuldigingen worden genoemd. Dat bericht werd vervolgens door het Katholiek Nieuwsblad herverpakt en Twitter deed de rest. #demmink werd bijna worldwide trending, redelijk kritische mensen verwezen naar het Algemeen Dagblad, de Occupy-beweging verstuurde links naar het Katholiek Nieuwsblad, Micha Kat mocht een uur in de microfoon praten bij de design-stoere Echte Jannen van Powned. Zelfs het genuanceerde en kritische artikel in Vrij Nederland werd doorgestuurd door de meest fervente PVV-aanhanger. De Dagelijkse Standaard deed er nog een schepje bovenop door te suggereren dat de Nederlandse media massaal meewerken met ‘de politieke elite’ aan het in de doofpot stoppen van vermeend kindermisbruik. Zelfs de grootste crimineel blijkt nu een mogelijk betrouwbare bron te zijn voor iets waar iedereen bang voor is of iedereen die ook vindt dat  de overheid alleen bestaat om burgers te pesten. Het was een bijzonder weekend waarin links en rechts de handen ineen sloegen om de aanklacht tegen een hooggeplaatste ambtenaar en vermeende kindermisbruiker nieuw leven in te blazen. Waar 10 jaar lang rook gezien wordt moet er haast wel vuur zijn.

Er zijn nu kamervragen gesteld aan Ivo Opstelten (VVD), de dienstdoende maar demissionaire minister van Justitie en Veiligheid, waarom er geen onderzoek plaatsvindt, een verzoek dat breed wordt gedragen door het nieuwgekozen parlement. Opstelten is van mening dat er geen reden is om de zaak te heropenen en de voorliggende ‘bewijzen’ niet valide zijn. Ondertussen stromen de berichten binnen dat kinderen in pleeggezinnen en instellingen veel vaker misbruikt worden dan in gewone gezinnen. Neemt niet weg dat 80% of meer kindermisbruik in die ‘normale’ Nederlandse gezinnen plaats vindt — logisch, want de meesten wonen in ‘gewone’ gezinnen — maar da’s even niet meer belangrijk. In Nederland wordt immers de anti-pedoseksuelenbeweging aangevoerd door figuren als de voormalige sexclubexploitant nu Bekende Nederlander Henk Bres en is het klootjesvolk al blij dat men onder zijn aanvoering de hele dag de vinger kan uitsteken naar vermeende kindermisbruikers. Dè manier om een ongewenste buur weg te krijgen is een beschuldiging van kindermisbruik. En ongeacht de uitkomst van onderzoek zal er altijd een minderheid zijn die zich weigert neer te leggen bij de niet gewenste conclusies; de overheid is immers nooit te vertrouwen. Het wachten is nu op de terugkeer van Yvonne van Hertum, die eerder Demmink een pedofiel noemde, al zou zelfs Pim Fortuyn zich daartegen verzet hebben. Als leidinggevende zal Demmink zich nooit kunnen verweren. Complotten kun je nooit met sluitende bewijzen ontkrachten, want die zijn, natuurlijk, onderdeel van dat complot. Je kunt je niet verdedigen tegen iets wat er niet is. Je kunt dit gemakkelijk nog 2000 jaar volhouden.

Wltrrr is gefascineerd door hardnekkige geruchten in de superieure Westerse samenleving. Er is geen enkel bewijs voor Islamisering of een linkse elite die Nederland wil kapot maken, maar ook deze geruchten blijven maar voortwoekeren. Ze voorzien blijkbaar in de behoefte van een deel van de bevolking altijd en met overtuiging vol wantrouwen tegenover de ander te staan. De mens is voor die mensen immers altijd slecht, tenzij het tegendeel wordt bewezen. Net als onze rechtsstaat of overheid.

Dit artikel verscheen eerder als ‘Het ‘complot tegen ons’. Demmink, kindermisbruik, de overheid en de media bij Krapuul, op 8 oktober 2012

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het ‘complot tegen ons’

 1. Iets wat niet zichtbaar is kan nog wel bestaan.
  De wind is ook niet zichtbaar. We denken dat we weten wat het is: verplaatsing van lucht.
  Het is algemeen waar aangenomen, maar bewezen is het natuurlijk nooit.
  Om nog maar te zwijgen van het feit hoe beperkt we zien … horen … ruiken en voelen.

  Komplotten zijn nooit te bewezen.
  Meestal verdwijnen die in het graf van de bedenker.
  De grootste bedenker van de 2de holocaust kun je daarom ook makkelijk ontkennen.
  Zeker als je die zelf niet hebt meegemaakt. Logisch toch ?

  Meestal zijn er eerst geruchten en ik denk dat de meeste gevangenen niet zo schuldig zijn en een dwaling van het door geschoten rechtssysteem dat overheerst wordt door emoties.
  Wie zegt me niet dat een rechter niet partijdig kan zijn ?
  Omdat hij of zij dat geleerd heeft ?
  A. is het een momentopname.

  En dat er meer kinderen thuis misbruikt worden lijkt me ook logisch.
  Je zou het alleen niet verwachten bij KinderBescherming.
  Noem het dan KindOnbescherming. Of KindDefensie.
  Dat woordje bescherming is zo misleidend.

  En wat je hier voor de rest mee kunt ?
  Betrappen !
  Maar in deze wereld is al bijna alles mogelijk.

  De film The Net laat het goed zien en hackers (of hoe je ze noemen wilt) zijn een realiteit.

  Wie zei dat het tegenwoordig veel veiliger is ?

  Het volgende wat je geïmplanteerd krijgt is een kontrolechip.
  In je hersenen, ja.

 2. tibaert zegt:

  Dit is op tibaert herblogden reageerde:
  Even terug in de tijd… 2012: Joris Demmink

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s