De wraak van Geert


Eergisteren, woensdag 2 januari 2013, kwam het bericht dat een 16-jarig meisje was doodgestoken. Al snel wemelde het van de berichten in de Nederlandse media dat het zou gaan om eerwraak, want het ging om Marokkanen en dus moslims en dan weet je het wel. Het is toch bijzonder hoe de Nederlandse pers zo’n incident als aanleiding neemt om het gedachtengoed van Geert Wilders uit te dragen. Marokkaans-Nederlands meisje doodgestoken. Dat moet wel eerwraak zijn, want waar moslims zijn is eerwraak normaal. Zo denkt tegenwoordig een niet onaanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking, wars van feitelijke kennis van zaken of enig historisch besef, maar met een enorme voorliefde voor een politicus die zich laat promoten en betalen door Amerikaanse christenfundamentalisten, oorlogszuchtige neoconservatieven en ronduit racistische Republikeinen. Hun homohaat en racisme worden hun vergeven als zij maar meestrijden tegen de islam, volgens Wilders de grootste ziekte van de afgelopen eeuw.

Het drama was aanleiding voor Geert Wilders en zijn adjudanten Joram van Klaveren en Lilian Helder vragen te stellen aan ministers Opstelten (Veiligheid) en Asscher (Binnenlandse Zaken). Of er sprake was van eerwraak? En of men even een overzicht wilde produceren van alle gevallen van eerwraak in de afgelopen 10 jaren en welke nationaliteit de daders hadden. En of de ministers wilden erkennen dat de meeste gevallen van eerwraak gepleegd worden door immigranten uit moslimlanden. En of de ministers wilden erkennen dat islam en vrijheid niet samengaan. En dat de daders ogenblikkelijk het land uitgeknikkerd moesten worden. En als de ministers niet wilden bevestigen of tegemoet komen aan de eisen van de PVV, waarom niet? Zo wordt opnieuw een drama uitgemolken niet om onrecht te bestrijden, maar om de haat tegen moslims aan te wakkeren. Er is tenslotte een markt voor. Er is genoeg extreem dom volk in Nederland dat gelooft in en stemt op Wilders.

Nu even de feiten. Eerwraak komt in vele landen voor, in Egypte, het Middenoosten, in Zuid-Azië, maar ook in Latijns-Amerika en Afrika. De eerste groep zijn landen die overwegend islamitisch zijn, maar in veel islamitische landen komt het niet voor. Sterker nog, islam keurt moord helemaal niet goed. Moord is zelfs verboden volgens Sharia. Eerwraak heeft ook helemaal niets met islam te maken, maar heeft een culturele achtergrond, net als de boerka. In Marokko bijvoorbeeld is eerwraak uiterst zeldzaam. Maar in Jordanië en Pakistan gaan de daders van eerwraak vrijwel altijd vrijuit. In het overwegend hindoeïstische India is soms het trouwen buiten de eigen kaste aanleiding voor een eerwraak. In Brazilië komt eerwraak veel voor in landelijke gebieden en deze is vooral gericht op homoseksuelen. Tot 1991 werd in Brazilië de moord van een man op zijn vrouw als eerwraak en dus niet crimineel beschouwd, als zij betrapt werd op overspel. Naar schatting 800 vrouwen werden zo per jaar vermoord.

Eerwraak is ook heel oud en bestaat al langer dan de islam. Ook in het Romeinse rijk en het middeleeuwse, christelijke Europa kwam eerwraak veelvuldig voor. Vond een man zijn vrouw ontrouw of schuldig aan overspel, dan was dat al voldoende voor een gelegitimeerde moord. Eerwraak richtte zich als gezegd niet alleen tegen vrouwen, maar ook tegen (vermeende) homoseksualiteit. Het is een kenmerk van een patriarchale samenleving, waar mannen bepalen wat vrouwen wel of niet mogen doen, vrouwen minder of zelfs helemaal geen rechten hebben. In de middeleeuwen mochten vrouwen niet deelnemen aan het openbare leven en hadden zij geen recht op bezit. Gelukkig hebben we in Nederland tegenwoordig een situatie waarin de rechten van vrouwen bij de wet zijn vastgelegd, alhoewel dit nog redelijk recent is. Tot de tweede helft van de negentiende eeuw mochten vrouwen niet aan universiteiten studeren. Tot een wetswijziging in 1956 was een gehuwde vrouw in Nederland volgens de wet niet handelingsbekwaam, hetgeen betekende dat ze zonder haar echtgenoot geen rechtshandelingen mocht verrichten.

Los van dit alles hebben we in Nederland tegenwoordig een situatie waarin een politieke partij ieder misdrijf als aanleiding neemt om een bevolkingsgroep of een godsdienst en hen die deze aanhangen in een verdomhoekje te drukken. Eerwraak is natuurlijk af te keuren, maar heeft helemaal niets met islam te maken, maar toch lukt het de PVV iedere keer weer hun valse beschuldigingen en volksopruiing op de agenda van de politiek en de media te krijgen. Eigenlijk is de PVV een oer-Nederlandse versie van de Taliban, want iedereen die zich weigert te onderwerpen aan de wetten, normen en waarden van de PVV dient te worden gecriminaliseerd met verbanning als doel. En wij weten allemaal dat de aanhang van de PVV via webfora en Twitter regelmatig doodsverwensingen of oproepen tot verminking doen, vooral als men het waagt kritiek te hebben op Wilders. Gelukkig is Nederland nog niet zover afgezakt dat er wordt gejaagd en gemoord, omdat iemands eer wordt aangetast. Maar dat kan nog veranderen nu Wilders heeft aangekondigd zijn strijd tegen de islam op te voeren, desnoods met nog meer valse beschuldigingen, het verdraaien van feiten en het uitmelken van familiedrama’s.

Update 4 jan 2013: Na de PVV komen VVD en PvdA vandaag met de eis “dat het afgelopen moet zijn” met eerwraak en vrouwenonderdrukking. Maar omdat de strijd tegen de islam de agenda van de PVV bepaalt is de kans groot dat de partijen elkaar niet zullen vinden in hun strijd tegen vrouwenonderdrukking en eerwraak. Vrouwenonderdrukking is voor Geert alleen relevant als het om moslims gaat. Het klopt natuurlijk dat eerwraak vooral voorkomt in culturen waar de islam de leidende godsdienst is, maar de godsdienst zelf is niet de oorzaak. De meeste islamgeleerden zien eerwraak dan ook als niet-islamitisch, maar de politiek en media hebben alleen aandacht voor de kleine minderheid die regelmatig tot moord oproepen. Moord heeft niks met islam te maken, net zo min als de PVV met vrijheid te maken heeft. Die zijn in beide gevallen alleen maar een smoesje om een eigen agenda erdoor te drukken.

En nog een update: de zelfbenoemde onderzoeksrechter Joost Niemoller weet het echt heel zeker. Het is eerwraak want er zijn moslims (en Marokkanen) in het spel, zo vertelt hij ons op het Sarah Palin-forum van Livestro. Iedereen die niet erkent dat eerwraak een typisch islamitisch verschijnsel is is natuurlijk niet serieus te nemen, want Joost weet net als Geert alles beter. En zij kunnen het weten want zij zijn de enige echte mannen die hun ballen met verongelijkt gejank en veel lawaai aan anderen willen opdringen.

Disclaimer: @wltrrr is ook tegen eerwraak, vrouwenonderukking en het uitbaten daarvan.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 4 januari 2013

Advertenties

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De wraak van Geert

  1. Goed en overzichtelijk verhaal. Dat neemt niet weg dat iedere vorm van vrouwonvriendelijk ( en zo je wilt homo-onvriendelijk gedrag) in Nederland moet worden aangepakt om duidelijk te maken dat dit in deze samenleving niet getolereerd wordt en ernstig wordt bestraft. En als bijkomende straf bepleit ik het verplicht doen lezen van vrouwenliteratuur.

    • joost tibosch sr zegt:

      Ook homotaboe en vrouwentaboe heeft meer met oude cultuur dan met christendom of islam te maken. Omdat beiden in die oude cultuur ontstaan zijn, zijn er natuurlijk alle mogelijke sporen van die oude taboes in beide godsdiensten te vinden. Christenen en moslims zouden moeten weten hoe Jezus tegen het oude joodse taboe en gevoelens in iedereen serieus nam en met het grootste gemak met vrouwen omging. Ook Mohammed gaf in die toen wel heel vrouwonvriendelijk arabische maatschappij als eerste wetgever vrouwen bezzits en inspraakrechten. Met onze mensenrechten nu zou je eigenlijk mogen verwachten dat christenen en moslims die oude taboes dus zsm kwijtraken..en anders moeten ook zij gewoon flink aangepakt worden!

  2. joost tibosch sr zegt:

    Dat Geert cs oude culturele gebruiken, nu zonder meer te veroordelen, als eerwraak in zijn onkunde en uit politiek winstbejag aan de Islam toeschrijft, is bij hem gebruikelijk. In zijn proces werd zijn “Islam is geen godsdienst, maar gevaarlijke ideologie” al getypeerd als politieke vrije mening ‘op het randje’ van de mensenrechten. Even erg of erger is dat hij bestaande Nederlandse opvoedings- en schoolproblemen, waar zonder hem en de zijnen met alle macht druk aan gesleuteld wordt, alleen aan onze Nederlandse Marokkanen gaat verwijten, om zo over hun hoofden heen opnieuw onnozel toch maar weer eens de verfoeilijke Islam als zijn grote boeman te benoemen.. Laat hem in februari met zijn wereldmanie maar in Australië blijven, misschien dat hij daar eens flink weerwoord krijgt of, beter wellicht nog, niet meer opgemerkt wordt!

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s