Het volksoproer tegen de EU dat maar niet komt


Frankfurt Main Fettmilch-Aufstand

Plundering van de Jodengas in Frankfurt tijdens de Fettmilch-opstand van 1614, toen relletjes gericht tegen joden uitbraken. Frankfurt was failliet en iemand moest natuurlijk de schuld krijgen. Drukwerk van Matthรคus Merian uit 1628. (Wikimedia Commons)

Het kost tegenwoordig veel moeite mensen op de been te krijgen voor een goed doel. Des te lachwekkender zijn de oproepen om Brussel te bestormen die al enige tijd over internet rondgaan. De enige manier om van Brussel, de Euro en de EU af te komen is een bestorming gedreven door volkswoede. Men trekt daarbij graag vergelijkingen met de bestorming van de Bastille, 333 jaar geleden. Daarover bestaan heel veel geromantiseerde voorstellingen, maar weinigen weten dat het werkelijke doel van die bestorming het in bezit krijgen van de enorme hoeveelheid buskruit die daar opgeslagen lag was. Die voorstelling van een eigentijdse bestorming wordt vooral aangewakkerd door personen die naast Brussel in links, immigranten, moslims en allochtonen de nieuwe vijanden van het volk zien. Nou ja, nieuw…

Daar komt bovenop de populaire illusie dat de EU ons opgelegd is, maar dat natiestaten spontaan zouden zijn ontstaan en een soort natuurlijke soevereiniteit kennen. Die natiestaten zijn natuurlijk net zulke tekentafeloplossingen als de EU en vaak ontstaan door excessief geweld van roofadel. U weet wel, van die mensen die worden toegejuicht bij nationale feestdagen door mensen die niet beter weten. De kans dat zo’n opstand er komt is alleen daarom al nul. Het volk van tegenwoordig is simpelweg te dom en te lui. De ellende en armoede van toen is onvergelijkbaar met wat er nu speelt. Er is geen adel of absolute vorst meer die het volk uitmelkt. Er liggen geen miljoenen mensen te creperen in de goot. We zijn niet voortdurend in staat van oorlog. De gemiddelde levensverwachting nu is bijna drie keer zo hoog als toen.

De kans dat je vermoord of beroofd wordt bij je gang naar de supermarkt is ook bijna nul. Bestormen is een begrip dat eigenlijk alleen nog onder voetbalfans of koopjesjagers bestaat. Voor een revolutie heb je een ideologie nodig en een massa die meewerkt die ideologie in praktijk te brengen en een fundamentele wisseling van de macht mogelijk te maken. Voor zoiets krijg je geen Nederlander op de been. Je kunt in Nederland alleen massa’s bewegen door een concert van Frans Bauer te organiseren of bij de huldiging van een sportman of -vrouw. En vaak zijn ze helemaal niet te bewegen, want ze willen het sterren springen van de duikplank voor geen goud missen. Nee, de meesten juichen het toe als anderen in opstand komen, maar zelf hebben ze geen tijd of zin.

Het meest hilarische is dat de kritiek op de EU vaak vervalt in kreten die alleen maar inzicht geven in een gebrekkig historisch besef of intellectueel vermogen. Over rechts wordt de EU vaak vergeleken met de Sovjet-Unie, terwijl de EU geen staat is, laat staan een-partijstaat is. Over links ziet men de EU als een neoliberaal bouwsel waarvan alleen de rijken en banken profiteren. Persoonlijk denk ik dat dat laatste dichter bij de waarheid ligt dan het eerste, maar beide zijn incomplete voorstellingen. Men ziet in Nederland nou eenmaal liever het negatieve dan het positieve. Daarom protesteert men zelden tegen de 2500 miljard aan ongecontroleerde derivatenhandel, maar schreeuwt men des te harder als “ons belastinggeld” besteed wordt om in andere landen ook de democratie te bevorderen.

Dankzij de EU kent Europa de langste onafgebroken periode van vrede en is er betrekkelijk vrij verkeer van mensen en goederen. De welvaart is in de afgelopen 50 jaar enorm gestegen en er is veel verbeterd op het gebied van mensenrechten. Er is natuurlijk van alles mis met de EU, maar er is weinig waar we niets aan kunnen doen. Immers, er is een Europarlement, dus maak gebruik van je democratisch stemrecht. Bovendien is onze eigen regering vertegenwoordigd in andere Europese organen, dus als je ergens zou moeten klagen dan is het in Den Haag. Een opstand tegen Brussel zoals destijds de bestorming van de Bastille komt er gewoon niet. Ook al klikken jij en je vriendjes zoveel mogelijk ‘like’ op Facebook.

wltrrr zou graag in opstand komen tegen domheid. maar vreest dat er helaas maar een kleine minderheid in ons land is die daar vanaf wil. Mensen bepalen zelf wel wanneer ze het ijs op gaan en doen waarschuwingen van anderen voor gevaarlijk ijs af als bemoeizucht of ondermijning van hun fundamentele recht op domheid.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 21 januari 2013

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Het volksoproer tegen de EU dat maar niet komt

 1. Aad Verbaast zegt:

  Zonder inzicht geen uitzicht.
  De aloude concepten “brood en spelen” en “hou jij ze dom, dan hou ik ze arm” worden in een modern jasje gegoten. En met succes.
  De media, de politiek en de financiรซle wereld doen er alles aan om dat vooral zo te houden.

 2. Ik ben pro-Europa, ik vind het van belang dat landen verder kijken dan hun landsgrenzen. Camerons speech was kortzichtig. Behalve dat het doorspekt was met als… ik na de verkiezingen en als…. jullie dan nog een referendum willen en als….. jullie dan tegen Europa stemmen dan…. Wat Cameron zou moeten weten is dat uit de EU stappen lastiger is dan je denkt omdat je vanwege tal van Europese wetgeving aan meer zaken vastzit dan je denkt. Ondertussen ben ik blij met de Spanjaard die mijn zieke inwonende schoonvader verzorgt en het gegeven dat mijn kinderen niet aan landsgrenzen gebonden zijn voor werk en studie.

  • anarchocom zegt:

   Voor een internationale handel en een Spaanse verzorger hebben we geen dure EU nodig. Ze kosten geld, willen steeds meer macht. Daarnaast is het voor het Verenigd Koninkrijk makkelijk om uit de EU te stappen, aangezien ze nog niet waren ingestapt.

   Hoeveel kinderen studeren niet in Amerka?
   Hoeveel ex-Nederlanders werken niet in het buitenland (in alle windstreken)?
   Landsgrenzen zijn zo moeilijk te overschrijden als je zelf wil.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s