Herdenking


Het afgelopen weekend werd de Holocaust herdacht. In de Nederlandse media was er weinig bijzondere aandacht en het was ook geen agendapunt voor de meeste kopstukken van de landelijke politiek. Er zijn immers belangrijkere zaken, zoals het ‘Marokkanendebat’, wordt het schaatsen of dooien, de EU en het al dan niet stimuleren van heksenjacht op verdachten via het internet. In Italië gaf Berlusconi tijdens de Holocaustherdenking een toespraak met een lofzang op Mussolini. Hij erkende dat deze weliswaar verkeerde dingen maar ook veel goed dingen had gedaan. De dictator had destijds jodenwetten ingevoerd, maar gelukkig reden de treinen op tijd. Volgens Berlusconi was het logisch dat Mussolini de kant van Hitler had gekozen omdat men bang was dat deze zou winnen. Het verbaast dan ook niemand dat er vrijwel geen reacties stonden bij het bericht in Elsevier, in schril contrast met de vele reacties over de tafelmanieren van Michelle Obama. Dat in Nederland verhoudingsgewijs meer joden zijn vermoord dan in Italië of waar dan ook in Europa is natuurlijk iets waar je maar liever niet aan herinnerd wil worden.

galerijdergroten

Voormalig Elsevier-columnist Pim Fortuyn was een enorme fan van Berlusconi en bezocht deze enkele keren om te leren hoe je met veel schone schijn en volksmennerij veel kiezers voor je kunt winnen. En Berlusconi toonde zijn respect voor de vermoorde Fortuyn door diens landgoed in Italië te kopen. De “grootste Nederlander” van de vorige eeuw, althans volgens een populariteitswedstrijd in 2004, leeft nog steeds bij veel Nederlanders, veel meer dan bijvoorbeeld de verschrikkingen van de Holocaust. Weliswaar had Willem van Oranje de verkiezing met groot verschil gewonnen, Fortuyn werd door de organisatie uitgeroepen en de rechtse pers verkeerde in jubelstemming. Nederland had eindelijke een heilige met wie egoïstisch, zelfzuchtig en sociaal geïsoleerd Nederland zich kon identificeren. Er is in Haarlemmermeer sindsdien een partij die Forza (Italiaans voor ‘kracht’) heet en de geest van de grootste Nederlander, die eigenlijk tweede was, met Italiaanse flair levend houdt. En zo verdwijnt de Holocaust uit ons gedachtengoed terwijl de erfenis van Fortuyn mainstream is geworden. Je kunt zelfs statenlid in Groningen worden na een geschiedenis van enthousiaste bijdragen op het antisemitische webforum Polinco, als je maar beweert dat je goede bedoelingen hebt.

Na de verkiezing van de grootste Nederlander organiseerde HP/De Tijd voor 4000 mensen de verkiezing van de ergste Nederlander. Met een overweldigende meerderheid werd Fortuyns moordenaar Volkert van der Graaf gekozen. Gelukkig voor ons was de moordenaar van Willem van Oranje geen èchte Nederlander, maar een Franse Nederlander en was er nog geen televisie of Internet. Balthasar Gerards haalde de top 20 niet. Zulke populariteitswedstrijden zijn tegenwoordig erg populair. Het is natuurlijk veel gemakkelijker naar politiek te kijken als een sterrenshow of een voetbalwedstrijd. Europarlementariër en Fortuyn-fan Daniël van der Stoep riep op Volkert van der Graaf na diens vrijlating te stalken met als doel hem te laten verdwijnen, en dat zonder geweld zoals Van der Stoep nadrukkelijk amendeerde. Gelukkig organiseert de eenmanspartij van Daniël ook een initiatief om uit de EU te stappen. Zo zal hij later in de voetnoten van de geschiedenis verdwijnen als iemand die weliswaar een versleutelde moordoproep deed, maar ook goede ideeën had. Zelfs als die triviaal zijn praat je daarmee in Nederland misdaden tegen de mensheid gemakkelijk goed. Met afwezigheid van feitelijke informatie kun je via de populaire media talloze burgers klaarstomen om bij de volgende charlatan weer jubelend langs de zijlijn te staan.

@Wltrrr herdenkt iedere februari de Februaristaking. Deze door de CPN, overigens niet zijn partij, geïnitieerde opstand tegen de jodenvervolging van de Duitse bezetters en hun Nederlandse handlangers wordt door 10-17% van de Nederlanders gezien als onderdeel van de op één na grootste misdaad tegen de mensheid van de vorige eeuw: de arbeidersbeweging die zich wist te organiseren. Op de eerste plaats staat volgens hen de aanwezigheid van in Nederland levende moslims.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 27 januari 2013

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Herdenking

 1. Henk zegt:

  Herdenken is Nadenken.
  grH

 2. joost tibosch sr zegt:

  Voor mij is de machtsovername van Hitler op 30 januari 193? al echt geschiedenis. Tot mijn verbazing heb ik herinnering daaraan ook gemist. En toen begon het sluipend allemaal, zoals we dat nu, alles toch wetend, sluipend weer dreigen te vergeten. Toch blijf ik de indruk houden dat we eigenlijk best weten, dat Hitler, zij het redelijk recent, voor ons dé “les van de geschiedenis” is, maar ongemerkt, zoals vroeger in de les, toch maar weer wat anders zitten de doen Op een zelfde manier dreigen we ook moeite te houden met de na-oorlogse mensenrechten, toch al een tijdje ons moderne geweten!

 3. Anarchocom zegt:

  De holocaust leeft in Nederland denk wat minder door het relatief lage aantal Joden in ons land. Jammer, want als er een manier is om mensen te laten nadenken over de verschrikking dat fascisme heet, dan is het wel via de holocaust. Dodenherdenking doet dat minder.

  Overigens riep ik al ruim voor Fortuijn’s dood dat zijn populisme een hele duidelijke parallel had met die van Hitler destijds. Ondanks dat ik er faliekant tegen ben om iemand zijn leven te ontnemen, kan ik ook niet zeggen dat het me spijt dat hij dood is.

  Mensen als Daniël van der Stoep zouden om dat soort uitspraken uit functie gezet moeten worden.

  Daarnaast vind ik het treffend dat Nederlanders de aanwezigheid van Moslims in Nederland als een misdaad beschouwen. Wat dan wel weer de populariteit van Fortuijn verklaard.
  Nederland is tolerant? Alleen aan de buitenkant!

 4. Wederom een goed verhaal. Dankje. Ik zit momenteel in Berlijn en moest natuurlijk aan van der Lubbe denken. Ik bezocht de Stasigevangenis gisteren en ben iedere keer weer verbaasd over de wreedheid van de mens. Dan denk ik weer aan de mensen die jij zo treffend beschrijft en slaat de angst me om het hart. Wat zijn er toch veel haatzaaiende mensen.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s