Mein Sumpf


Gisterenavond kwam het droeve nieuws dat de uitgave van een Duitse vertaling van Geert Wilders in de VS geflopte boek is geannuleerd, enkele dagen voor de feestelijke presentatie ergens in het Roergebied. Uit veiligheidsoverwegingen mocht niemand weten waar die presentatie zou worden gehouden en nu het niet doorgaat zal Geert zich in het komende weekend in Den Haag of zijn schone Limburg moeten verbijten. Of desondanks toch maar naar de bijeenkomst met Stefan Herre voor het in ontvangst nemen van een ereprijs. Zijn boek Zum Abschuss Freigegeben is al voordat het uitkomt geflopt. Het voor de Amerikaanse markt bedoelde Marked for Death was ook al geen succes. Tot nu zijn 3000 exemplaren verkocht. 2000 exemplaren werden door de bekende Britse homofoob Lord Pearson (UKIP) gekocht, die ze gratis uitdeelt aan iedereen die ze wil hebben.

Waarom de Duitse uitgever, HJB Verlag, zich op het laatste moment terugtrok is niet helemaal duidelijk. De door hedge fund manager Sassen van Elsloo gisteren op GeenStijl nog gelauwerde rassenanalyst Joost Niemöller analyseerde er vandaag vrolijk op los. Hij kwam tot de conclusie dat het op een lijn stellen van nazisme en islam in Duitsland niet geaccepteerd wordt, omdat daarmee het nazisme verharmlost zou kunnen worden. Want op alles wat nazisme is rust een taboe en je mag het geen godsdienst noemen. Verder werd nog gespeculeerd over bedreigingen en dat Duitsers allemaal bang zijn voor de waarheid, maar ook Joost moet na twee A4tjes toegeven dat we in het duister tasten over het ware motief van de uitgever. Wel was hij vol lof over Hansjoachim Bernt (HJB) omdat die gewaagde titels op de markt brengt, zoals het nog niet uitgebrachte Als Linker gegen Islamismus. Ein schwuler Lehrer zeigt Courage, (‘Als linkse tegen het islamisme. Een homoleraar die moed toont’), dat in maart moet verschijnen. “De Duitse uitgever HJB Verlag heeft geen fonds dat van veel angst getuigt.,” aldus Niemöller. Dat HJB Verlag nog nooit een boek heeft uitgebracht is natuurlijk minder relevant.

Uitgever Bernt heeft ondertussen het plan opgevat om zelf maar een boek te schrijven. In mei moet verschijnen Von einem der auszog, Geert Wilders zu verlegen (‘Van iemand die erop uittrok om Geert Wilders uit te geven’). Bernt is in Duitsland bekend als (voormalige) baas van Unitall Verlag, met boeken in de categorieën science fiction, samenzweringen en het occulte. Het opinieweekblad Der Spiegel berichtte hierover in 2009 in het artikel Nazi-Science-Fiction: Wacker an die “Stahlfront”, over de eerste uitgave van een toen geplande reeks bruine science-fiction romans vol extreem en veel geweld. Naar het blijkt een gat in de markt, want de oplage was 30.000. Bernt ziet na vragen van Der Spiegel zijn uitgaven zelf niet als extreemrechts, omdat volgens hem de elite bepaalt wat links en rechts is. De eerste uitgave van Stahlfront opent volgens Der Spiegel met de castratie van vijf Turken in Berlijn door de held van het boek. Uit zelfverdediging natuurlijk.

In Nederland mag je volgens velen Wilders niet extreemrechts noemen of met een nazi’s vergelijken, want hij heeft niemand vermoord of willen vermoorden en is voor Israël. Je mag hem ook geen gek noemen, die leeft in een wereld vol waanvoorstellingen en zich regelmatig in de VS liet presenteren als de grootste partij en de komende premier van Nederland. In Nederland wordt hij door velen, met de media voorop, gezien als serieuze staatsman met eigenlijk alleen maar goede bedoelingen. Men erkent weliswaar (soms) dat er van alles mis is met Wilders, zijn partij en zijn politieke agenda, maar iedereen krijgt hier een kans, dus hij ook. De meest gebruikte drogreden is dat Wilders bestaat omdat andere partijen gefaald hebben. En Geert moest natuurlijk in de Telegraaf vertellen dat het ernstig gesteld is met de vrijheid van meningsuiting in Duitsland. Het is niet de eerste keer dat hij koketteert met een uitgever van extreemrechtse, obscure lectuur. Twee jaar geleden werd gerefereerd aan Kopp Verlag in kamervragen van de PVV over de bouw van moskeeën voor illegalen in Athene. Net als Bernt geeft ook Kopp boeken uit in een bonte mix van science fiction, samenzweringen en het occulte, populair onder oude en nieuwe nazi’s. Dat Wilders meer dan foute vrienden heeft is in Nederland blijkbaar nog steeds geen reden om je ongerust te maken.

Voor liefhebbers van satire over samenzweringen van nazi’s, hun science fiction en liefde voor het occulte kan @wltrrr Iron Sky aanbevelen, waarin een Sarah Palin-achtige presidente onderontwikkelde nazi’s, die zich sinds WO2 hebben schuilgehouden aan de donkere kant van de maan, geëngageerd heeft om haar te helpen de verkiezingen te winnen.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 30 januari 2013

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Mein Sumpf

  1. joost tibosch sr zegt:

    Om een of andere reden is mijn reactie blijkbaar niet doorgekomen. “Wilders’fans zullen het vervelender vinden als we hem niet meer vernoemen. Wij blijven toch denken dat we onze Nederlandse burgers tegen hem moeten beschermen. Zoiets heet volgens mij een spagaat”. Ik moet er niet aan denken dat je dan nog overeind moet komen..

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s