Geheel verzorgd aangetekend verzet, incl. doodsbedreiging


Ook vandaag is er weer een verse doodsbedreiging geleverd aan het adres van ‘s-lands enige vrijheidsstrijder en waarzegger Geert Wilders. De Telegraaf meldde bij monde van Harald Doornbos dat hij op de vierde plaats staat op een dodenlijst van “een web forum.” Dit belangrijke nieuws verspreidde zich als een vuurtje via sociale media en andere nieuwsdiensten. Een uitstekend resultaat dus voor onze politieke atleet die vandaag wandelde met een bord over het Binnenhof waarop stond dat de PVV verzet aantekende, omgeven door een leger journalisten en beveiligers. Zo’n bord met zware boodschap kun je als fractievoorzitter van een eenmanspartij niet alleen dragen, dus mocht die andere fractievoorzitter, Drs. M.J.R.L. de Graaff van de eerste kamerfractie van de PVV het verzet tegen het kabinet van de baas ook even vasthouden.

wildersdegraafftelegraaf

Wilders en De Graaff tekenen verzet aan

Na enig onderzoek — u moet weten ik doe dit niet betaald of voor mijn plezier — werd het duidelijk dat het lijstje was gevonden in Inspire, het zogenaamde Al-Qaeda Glossy. De eerste uitgave werd enkele jaren geleden ook in Nederland in het nieuws. Al snel bleek na onderzoek van Wired en anderen uit de header van Inspire, een pdf-bestand, dat het hiervoor een cupcake-recept was geweest van Ellen DeGeneres. Inspire is naar alle waarschijnlijkheid een hoax. De SITE Intelgroup, distributeur van dit ‘nieuws’ is een Amerikaans particulier bedrijf dat terrorisme ‘onderzoekt’. Je kunt je als individu voor een paar honderd dollar per jaar abonneren op een deel van de uitgaven van Al Qaeda en andere terroristische organisaties van mensen die zich een ware moslim (laten) noemen. Voor bedrijven en organisaties gelden andere tarieven en voor echte smeuïge berichten kun je contact opnemen met de sales afdeling.

“Geert Wilders staat hoog op een nieuwe dodenlijst van al-Qaeda. De terreurorganisatie plaatst de PVV-leider op nummer vier van een lugubere lijst met internationale “ongelovigen” die zo snel mogelijk moeten worden gedood. Ook Ayaan Hirsi Ali staat op de lijst.

Het rijtje namen is onlangs gepubliceerd in een magazine voor jihadisten, zo meldt journalist Midden-Oosten Harald Doornbos*. „Yes we Can. A bullet a day keep the infidels away”, zo luidt de huiveringwekkende tekst waarmee de dodenlijst wordt ingeluid (vrij vertaald: een kogel per dag, houdt de ongelovigen weg)” (Telegraaf)
*In een eerdere versie van het artikel sprak Doornbos over “een webforum”.

Islamofobie en moslimhaat zijn verworden tot industrie. SITE Intelgroup is maar één speler in het spel. Natuurlijk is het noodzakelijk om terrorisme te bestrijden, maar dat doe je niet door propaganda en media van terrorisme te verspreiden. Wat is de intentie dit soort dreigende zaken via de media te verspreiden in plaats naar de veiligheidsdiensten? Het veiligheidsprobleem wordt hiermee niet opgelost maar eerder vergroot. Het probleem in Nederland is dat we regelmatig over niet verifieerbare bedreigingen horen en dat enige transparantie omtrent de bedreiging van Wilders ontbreekt, onder het mom van veiligheid. Zijn bedreiging is daarmee tot een zichzelf waarmakende voorspelling geworden. RTL wist ons zelfs te melden dat het niet eerste keer was dat de heer Wilders op een dodenlijst stond.

“Wilders zegt met afschuw kennis genomen te hebben van het bericht. „Maar wat er ook gebeurt, ik zal altijd de waarheid over de islam blijven spreken.”

Volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is het „niet de eerste keer dat de heer Wilders op een dergelijke lijst staat”. Volgens de woordvoerder houden de inlichtingen- en veiligheidsdiensten „een vinger aan de pols”. Of de lijst gevolgen heeft voor de beveiliging van Wilders wil de woordvoerder niet zeggen.” (Telegraaf)

Wij moeten leven in een land waar één enkele zwaarbewaakte en door permanente media omgeven politicus altijd en overal wordt bedreigd. Wilders heeft zichzelf tot het perfecte make-up slachtoffer gemaakt. Hij zal altijd worden bedreigd. En overal waar hij komt, vorige week nog in Australië en eerder in Duitsland. En hij vertegenwoordigt de groeiende groep in de samenleving die zichzelf net als hun voorbeeld als slachtoffer ziet, maar die niet langer in staat is zelf het probleem te beschrijven. Het gevolg van de berichtgeving is een brei van uitlatingen en mediaberichten die maken dat het allemaal heel erg is. Bedreiging als politiek mandaat. Er gebeurt natuurlijk verder helemaal niets mee, want er is ook niets. Het eigenlijke probleem is dat de media mensen angstig en onzeker maken door een dagelijkse stroom van berichten, waarvan de betrouwbaarheid, laat staan de waarheidsgetrouwheid, op zijn minst twijfelachtig is.

Maar waarom dames en heren journalisten?
U bent toch vrij om te onderzoeken en ons te informeren?

@wltrrr heeft geen geld voor zo’n duur abonnement, dus ik ben niet deskundig. Maar als iemand een abonnement wil doneren houdt hij zich van harte aanbevolen. Gelukkig zijn er buiten Nederland wel journalisten die door zo’n ‘nieuwsfeit’ heen kunnen prikken.

Update 2 maart 2013. Harald Doornbos is niet gecharmeerd van kritiek op zijn rol in dit verhaal. Tegenover BBC correspondent in Nederland Anna Holligan noemt Doornbos, die zijn carrière ooit begon bij De Waarheid, de auteur van bovenstaand artikel “some obscure ultra leftie loony” en later een “rattige figuur”. Op de vraag aan hem of Huffington Post, Wired en The Atlantic ook “obscure ultra loony left” zijn hebben wij nog geen antwoord mogen ontvangen. Doornbos werkt voor Geassocieerde Pers Diensten (GPD) die geen klachtenprocedure kennen.

En nog een update. Ondertussen berichten ook andere media over de verschijning van de nieuwste Inspire. Der Spiegel en Wired hebben het over de adviezen voor “Jihadi wannebees” hoe je blikschade kunt veroorzaken, geparkeerde auto’s in brand kunt steken en welke spijkers het beste zijn om autobanden lek te maken, en dat zonder sporen achter te laten (“Laat geen schoolboeken achter.”)! Mother Jones  en Salon noemen het artikel in Inspire waarin men teleurgesteld is dat Barack Obama homohuwelijken wil toestaan en waarin voormalig homoseksueel congreslid Barney Frank “symbool van de Amerikaanse droom” wordt genoemd. Dat moet toch als muziek in de oren klinken van christenfundamentalisten en aartsconservatieven. Alleen Der Spiegel vermeldt de dodenlijst, in de laatste alinea.

haralddoornbostweet

Klik op de afbeelding om de tweet te lezen.

Update 3 maart 2013. Zondag, de dag waarop traditioneel de meeste Nederlanders naar de kerk gingen. Twijfel aan de echtheid van een online glossy van een terroristische organisatie wordt door meneer Doornbos gekwalificeerd als “conspiracy gekkie.” Om dit te onderbouwen verwijst hij naar de PR afdeling van de Amerikaanse denktank Foundation for Defense of Democracies, een neoconservatieve club van lobbyisten die in 2001 werd opgericht om Amerikaanse sympathie te wekken voor Israel’s reactie op de Palestijnse intifada. Vroeger werd als je criticaster van samenzweringstheorieën beschuldigd van deelname aan het complot. Tegenwoordig word je uitgemaakt voor iemand die gelooft in samenzweringen als je verder kijkt dan je neus lang is en de media kritisch volgt.

Dit bericht verscheen eerder op Krapuul, 1 maart 2013.
An English version of this article can be found here.

NB. Toevallig verscheen vandaag ook dit informatieve stuk van Martijn de Koning: Het Al Qaeda Spook – De Intieme Ideologische Relatie tussen Inspire en Wilders. Dit en bovenstaande artikel weerhoudt de media en het publiek er niet van het bericht over doodsbedreiging van Wilders eindeloos te herkauwen.

Leesvoer:

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Geheel verzorgd aangetekend verzet, incl. doodsbedreiging

  1. joost tibosch sr zegt:

    Dank voor informatie! Veel Nederlanders zoals ik, evenmin als u onder de indruk van een Wilders, hebben niet eens nog zin om precieze achtergronden op te snorren..wat ze eigenlijk wel zouden moeten doen. Bij Wilders’fans die hem sowieso al gruwelijk zielig vinden, dringt dit niet eens meer door…erger nog dit valt onder hun ergerlijke Wilders’bashing.. Hoelang duurt dat spelletje hier nog?

  2. Pingback: Help! We worden overspoeld door fictie (2) | Krapuul

  3. Pingback: Help! We worden bedreigd door fictie (2) | wltrrr

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s