Het Verzet anno 2013. “Eigen antisemitisme eerst!”


Het antisemitisme is weer ‘terug’ als we rechtse media mogen geloven. De onderliggende gedachte achter het ‘alarm’ van rechts over de ‘opkomst van het antisemitisme‘ is een diepgewortelde vreemdelingenhaat. Wat is er aan de hand? Sinds enkele weken verschijnen opiniestukken van door zichzelf benoemde islamcritici die er op wijzen dat moslims zich schuldig maken aan antisemitisme. De aanleiding was een uitzending waarin drie Turks-Koerdisch-Nederlandse jongens joden dood wensten. Vervolgens werden wij weer getrakteerd op de bekende riedel dat Marokkanen gevaarlijke moslims zijn en dat er een taboe ligt op het benoemen. De journalist in kwestie is ondertussen ondergedoken wegens doodsbedreigingen. De moskee in Arnhem meldde dat de jongeren waren misleid en uitgelokt. Kamervragen, uitspraken van ministers…

Buiten de extreemrechtse rioolpers verscheen een artikel van Elma Drayer in de kwaliteitskrant Trouw, waarin zij iedereen die niet samen met haar wilde roepen dat Marokkanen en moslims antisemieten zijn ervan beschuldigde antisemiet te zijn. Geheel in de stijl van de PVV over iets heel anders beginnen, dat de waarheid noemen en vervolgens iemand vals beschuldigen om je gelijk te halen. En je ogen sluiten voor alle recente rapporten die aantonen dat antisemitisme vooral een zuiver roomblank Nederlands probleem is. Dat was 80 jaar of langer geleden niet anders… Tegenwoordig zijn stereotypen ook weer helemaal in, dankzij de beschikbaarheid van ‘nieuwe’ media. Op de webfora wemelt het ervan. Joden, moslims, communisten, zigeuners, katholieken, kunstenaars etc. worden vaak karikaturaal weergegeven ter (leed)vermaak en beeldvorming, gelardeerd met complottheorieën, fabeltjes en spookverhalen.

Vandaag gaf voormalig Wilders-vriend, prominent van de Edmund Burkestichting en fan van Carl Schmitt, de journalist Bart-Jan Spruyt zijn bijdrage in de discussie. Waarom kijken we toch weg bij zoveel antisemitisme onder allochtonen, vraagt hij zich af. Ondertussen beschuldigt hij de NOS ervan anti-Israël te zijn en dat die daarmee het antisemitisme bevordert. En dat op het forum waar Niemöller iedere dag een rassenleer-bijdrage levert om ons te waarschuwen dat morgen heel Europa zwart, communistisch en islamitisch zal zijn. Volgens de heilige principes van de cirkelredenering en de vrijheid om maar wat te schreeuwen is iedereen die het anders ziet een antisemiet en vijand van het volk. De Godwin over rechts, zullen we maar zeggen, die in Israël èn het beloofde land èn de frontlinie tegen oprukkende horden uit het oosten zien.

Maar het werkelijke opkomende antisemitisme is het ontkennen van het bestaan van antisemitisme onder de “eigen bevolking”, net als het ontkennen van racisme en vreemdelingenhaat. Het “ons” waar men graag aan refereert om vervolgens te willekeurig te oordelen of iemand daar wel of niet bijhoort. Het “volk” dat vindt dat er niet naar ze geluisterd wordt of zelfs een complot ziet en iedereen die het niet daarmee eens is ervan beschuldigt een verrader te zijn, die zichzelf verrijkt op hun kosten. Daarom betreurt men in Nederland het werkelijke antisemitisme zelf niet. Men heeft slechts aandacht voor de ongewenste en hier geboren Nederlanders, die zij zien als vreemdelingen om zo te suggereren dat hen zelf geen blaam treft. En juist dat wordt aangewakkerd door de Nederlandse media, waarin feitelijke verslaggeving is vervangen door het verspreiden van meningen. Want met feiten alleen haal je geen omzet.

Gisteren toonde Wilders vol trots stapels papier waarop mededelingen van burger die verzet hebben aangetekend via zijn exclusieve website. Al meer dan 30.000 klachten waarvan onze verzetsheld de inhoud niet kent, maar daar gaat het niet om. Hij noemt zichzelf “vriend van Israël”. Dat hij in Israël vooral wordt gezien als brandstichter is slecht voor de kijkcijfers. Vandaag is hij in Spijkenisse in gesprek met het volk.

Wilders en zijn drie Gratiën

De verzetsstrijder Wilders in gesprek met zijn volk over zijn verzet, zoals gevonden op twitter.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 16 maart 2013

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s