Napraten


Het zogenaamde publieke debat over antisemitisme woekert verder in pers en media. Antisemitisme onder moslims, welteverstaan. “Want dat komt vaker voor onder moslims dan onder niet-moslims”, zwaaien de opiniemakers met de door hen gewenste onderzoeken. Van die onderzoeken met vragen waar je voor of tegen bent. Die niemand leest omdat het geld en moeite kost om te mogen lezen. Zeg maar, de methode Baudet-Niemöller. Je probeert je eigen overtuiging inclusief diepgewortelde haat tegen alles dat deze overtuiging bedreigt en wat vreemd is om te buigen naar wetenschappelijke bewijzen met bijbehorende stelling. Je verfraait het vervolgens met volkssentiment, een gezellige angst en verwijt iedere potentiële criticaster tot bevuilen van het eigen nest. Je organiseert wat mediaoptredens en laat je lauweren door gelijkgestemden.

Vandaag komt Bart Schut in de Volkskrant met een betoog waarin hij ‘constateert’ dat antisemitisme onder jonge moslims  diepgeworteld is en los staat van inkomen en opleiding. “Wie denkt dat jodenhaat stopt bij de grensovergangen van Putte, Hazeldonk of Geleen probeert zichzelf of anderen voor de gek te houden.” 3% van de Vlaamse bevolking is moslim, een kleine 190.000 tegenover ruim zes miljoen niet-moslims. Voor nuance kun je ook zelf het onderzoek Jong in Gent en Antwerpen lezen (samenvatting). De problematiek die Schut noemt is een van vele. Een daarvan is hoe je cijfers interpreteert en in welk verband je die noemt. Het onderzoek gaat over jongeren in Gent en Antwerpen, niet over heel Vlaanderen.

Maar de opening suggereert een veel groter probleem. Je kunt de getallen ook zo interpreteren dat van de 40.000 moslims tussen 0 en 18 jaar in Vlaanderen dus 45% antisemiet is, 18.000. Van de ruim een en een kwart miljoen miljoen niet-moslims tussen de 0 en 18 jaar  zouden er dan 125.000 antisemiet zijn. Het onderzoeksrapport is natuurlijk veel genuanceerder dan Schut hier suggereert. Wel degelijk spelen inkomen en opleiding en andere sociale achtergronden een rol, zo blijkt uit het rapport. Ook staat er: “Tenslotte spelen culturele waarden en normen een belangrijke rol in het opbouwen van relaties. Dit geldt zowel voor jongeren van Belgische origine als moslimjongeren.”

Bovendien is het rapport waarop Schut zich baseert al ruim een maand oud. Dat rapport beschrijft ook dat moslimhaat onder ruim een kwart van de jongeren voorkomt. Er was ook kritiek op het rapport. Wat beweegt Schut nu met dit betoog te komen en het antisemitisme onder Vlaamse moslims uit dit onderzoeksrapport te halen? Ik vermoed dat hij ook een bijdrage wil leveren in de actuele discussie wie wel en wie geen antisemiet is om ons te waarschuwen voor het naderende onheil. Maar waarom zwijgt hij over de roomblanke, christelijke en seculiere antisemitische horden in de rest van Vlaanderen? Om maar eens een andere interpretatie te geven van een heel oud en onuitroeibaar gegeven. Maar da’s vast geen onderwerp waarmee je op een borrel de journalist kunt uithangen.

Wltrrr houdt van rekenen. Als dezelfde getalletjes en rekensommetjes die Schut hanteert op Nederland worden losgelaten zijn dus 350.000 Nederlandse niet-moslims antisemiet. Dat antisemitisme wordt blijkbaar gekoesterd want het is zeker geen probleem waarover je kunt lezen in de Nederlandse pers en media, die bedoelt ons te informeren.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 18 maart 2011

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Napraten

  1. timmerark zegt:

    =zijn dus 350.000 Nederlandse niet-moslims antisemiet. =
    Ben bang dat dit aan de lage kant is.

  2. joost tibosch sr zegt:

    Verzet tegen antisemitisme betekent niet dat je alles, wat Joden in Israel doen, goedpraat en alles, wat Palestijnen daar doen, afkeurt. Het verzet tegen antisemitisme is het recent na WOII in Europa ontstane wereldgevoel, dat je machteloos gemaakte Joden of welke andere machteloos gemaakte mensen niet behandelt zoals dat in Nazi-Duitsland gebeurde. Wie nu machteloos gemaakt en onbesnut behandeld wordt, moge dan aan ons zijn te bepalen, aan dat ontstane wereldgevoel “ontsnappen” we sindsdien niet meer..

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s