Hoe je een manifestatie omtovert in een bedreiging


Gisteren was er een ABVAKABO FNV manifestatie in Amsterdam tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet van Rutte en Asscher op de thuiszorg. Er waren verschillende sprekers, waaronder Fleur Agema van de PVV. Tijdens de manifestatie werd door enkele leden van de Internationale Socialisten gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van de PVV. Het is natuurlijk vreemd dat een partij die in beginsel tegen vakbonden is op een manifestatie van een vakbond spreekt. Logisch dat dit weerstand oproept, zou je denken.

De PVV staat op het standpunt dat de bezuinigingen moeten worden teruggedraaid en dat het geld maar elders vandaan gehaald moet worden, bijvoorbeeld uit ontwikkelingshulp, kunstsubsidies of de afdrachten aan de EU. Daarmee los je natuurlijk niets op, maar je verschuift de problemen. In Nederland zijn veel mensen tegen het helpen van de allerarmsten en meest kwetsbaren in de wereld. Of tegen kunst en wetenschap die ze niet begrijpen. Of tegen internationale samenwerking die Nederland dwingt mensenrechten en burgerrechten te respecteren. Hoe dit zich verhoudt tot een vakbond is mij een raadsel.

Twitter en ideeën over democratie anno 2013

Twitter en ideeën over democratie anno 2013

Tijdens de manifestatie is iets gebeurd waardoor Agema het hazenpad moest kiezen. Wat er precies is voorgevallen is onduidelijk, maar volgens PVV aanhangers werd ze bedreigd, weggejaagd en zelfs aangevallen. In de in die kringen gebruikelijk retoriek werd geschreeuwd dat de kogel van links kwam en dat socialisten fascisten zijn. Daar sta je dan met je vakbond. Om hun zaak kracht bij te zetten werd op het Breivik-fanforum Amsterdam Post dit voorval nog wat verder opgeblazen, want hiermee was volgens Frikschoten opnieuw bewezen dat de Europese Unie een soort nazistische Sovjet-Unie was die wordt gecontroleerd door moslims. Uiteraard werd dit bericht driftig rondgepost door de PVV aanhangers op twitter. Ook het door Veronica gefinancierde The Post Online bemoeide zich via twitter met de kwestie. Die stelden dat het ontnemen van burgerrechten langs democratische weg heel democratisch is. Ook GeenStijl liet zich niet onbetuigd en noemde een tweet van een fanatieke PVV-aanhanger, waarvan onduidelijk was of die überhaupt op de manifestatie was, als bron. En zo werd de manifestatie tegen bezuinigingen in de thuiszorg voor de PVV aanhangers een manifestatie tegen alles en iedereen die het niet met de PVV eens is en door de PVV en hun aanhang als bedreigend wordt ervaren.

Mijn advies aan ABVA/KABO: geef de PVV geen platform. De PVV is niet geïnteresseerd in thuiszorg of rechten van werknemers, alleen als het onderwerp misbruikt kan worden in hun heilige oorlog tegen Islam, de EU, links en gezond verstand. Op zo’n manifestatie horen geen figuren thuis die in democratie een middel zien om de democratische rechtsstaat, arbeidersrechten en burgerrechten om zeep te helpen. Of aanhangers van een Noor die 70 jongeren doodschoot en vinden dat hij er nog best wat meer had kunnen doodschieten. Een moordenaar die van bloemetjes houdt is nog steeds een moordenaar.

Update 17.00 uur: Enig onderzoek wijst uit dat GeenStijl het verhaal dat Agema is verjaagd baseert op een tweet van een PVV aanhanger, die niet aanwezig was op de manifestatie tegen de bezuinigingen op de thuiszorg. Als bewijs voor het ‘verjagen’ of ‘bedreigen’ van Agema noemt de PVV aanhanger in kwestie iemand van GroenLinks die het heel erg vond. Er is ook geen aangifte bij de politie gedaan. Maar soit, er worden meer mensen ontslagen in de thuiszorg dan er eertijds werden ontslagen toen de mijnen dichtgingen. Maar een niet-bestaande bedreiging is nieuws.

Update, de volgende dag 9.00 uur: Een versie van wat er is gebeurd verscheen op socialisme.nu/. In het kort: na enkele lastige vragen uit het publiek over de positie van de PVV in het zorgdebat liep Agema weg zonder antwoord te geven met de mededeling dat men haar kon mailen. Het lijkt erop dat ze geen ervaring had met een optreden in een kritische omgeving, waar wordt getoeterd, gefloten en zelfs gescholden, wanneer iemand spreekt die niet door iedereen gewaardeerd wordt. En dat terwijl leden van de PVV al jaren bedreigd worden. Laten we het erop houden dat het haar allereerste ervaring was met basisdemocratie.

@wltrrr kijkt met belangstelling uit naar een gedetailleerd verslag van de avonturen van Geert de Twijfelachtige in Los Angeles. Hij spreekt daar vandaag voor een gezelschap homofoben, creationisten, mannen die vinden dat vrouwen van nature minderwaardig zijn en liefhebbers van veel geweld tegen onschuldigen. Hij gaat de aanwezigen waarschuwen tegen moslims, de EU en communisten en hoopt weer op een koffer vol Amerikaanse dollars om zijn campagne van angst en haat in Nederland voort te kunnen zetten.

Dit bericht verscheen eerder op Krapuul, 9 juni 2013

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Hoe je een manifestatie omtovert in een bedreiging

  1. timmerark zegt:

    Erg goed Blog.

  2. joost tibosch sr zegt:

    Rechtse en linkse democraten zijn gewend om democratisch elkaar fatsoenlijk, en dat mag ook hard en scherp, te zeggen wat ze denken. Zo overleg je en bouw je samen aan een toch al moeilijke democratie Als mensen daar niet tegen kunnen en weglopen (wie liep er toch ook ooit eens weg?) tekent dat hun gebrek aan democratische kwaliteit. Maar dat was bij de PVV vanaf het begin al duidelijk. Zelfs armzalig democratisch gedogen was voor deze éénhoofdige partij al te veel gevraagd. Alleen met dictatuur lijkt ze politiek overweg te kunnen. Gelukkig kunnen democraten dat nog in alle rust en openheid voorkomen. Laten we dat dus ook maar doen!..

  3. joost tibosch sr zegt:

    Zou een vent die lomp reageerde op kersttoespraken, bezoek aan moslimlanden etc. van Beatrix, het werkelijk een “eer” vinden om naast de nieuwe koning te lopen? Kom nou toch! Waarschijnlijk liep hij zich toen al te verbijten bij de genodigden in volle kledij uit moslimlanden (en de vertegenwoordigers van de EU!). Hij zal zeker al zijn resterend democratisch gevoel schijnheilig bij elkaar moeten scharrelen om vandaag op bezoek te gaan bij Willem-Alexander. En maar de zielige jongen uithangen in Kamer en publiciteit! Je merkt dat ik mijn bovengenoemde democratische rust dreig te verliezen…

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s