Brood rijmt op dood


Nederland heeft een probleem. Nee, het is niet de economische crisis. Het land wordt al jaren geplaagd door achterlijkheid. Mensen worden steeds dommer, lijkt het. Gisteren zagen die in de dood van een lid van het koninklijk huis aanleiding om eens lekker te gaan ageren tegen de vijanden van een Nederland waar alleen plaats is voor ‘echte’ Nederlanders. Zulke standpunten zijn tegenwoordig weer helemaal hip. Ze worden verspreid door de Joost Niemöllers. Neem bijvoorbeeld deze meneer, student privaatrecht aan de Universiteit van Groningen. Hij noemt zichzelf christelijk en conservatief, mocht wel eens in de Volkskrant schrijven over zijn ongenoegen over de aanwezigheid van zoveel zwarten in Nederland en droeg gisteren zijn steentje bij aan de discussie over de multiculturele samenleving. Want Friso was na 1,5 jaar coma overleden. Aanleiding voor sommigen het internet af te struinen op zoek naar voorbeelden van naderend onheil.

Screen Shot 2013-08-13 at 7.35.18 AMHij stuurde een plaatje door dat was samengesteld door de veroordeelde bedreiger van Femke Halsema’s kind. Het plaatje bestaat uit een aantal tweets van enkele pubers, die zich zoals zoveel pubers nogal puberaal uitdrukten. Onze student begeleidde het plaatje met de mededeling “Multiculturele pareltjes reageren op het overlijden van Prins Friso:”. Als je het plaatje goed bekijkt valt een aantal dingen op. De meest recente tweets zijn van twee roomblanke jochies die ook fan zijn van Feijenoord. Vier van de zeven tweets zijn gepost tussen 10 en 30 juli, ruimschoots dus voor het bericht van het overlijden van Friso. Een van de posters heet toevallig ook Friso. De dialoog heeft dus weinig met het overlijden van de prins te maken of hoe multicultureel Nederland hiermee omgaat, maar is een fittie tussen een aantal jongeren. Dat soort fitties hebben we veel in Nederland. Het is onderdeel van onze cultuur, net als treiteren, uitschelden, schofferen, intimideren, leedvermaak en elkaar belazeren.

Screen Shot 2013-08-13 at 8.47.42 AMMaar dat maakt allemaal niet uit. Het bewijs is geleverd dat hordes zwarte moslims dankzij links ons en ons land kapot willen maken. Het plaatje is ondertussen twaalf keer doorgestuurd door de van Twitter bekende ‘islamcritici’, types die iedere dag roepen dat Wilders gelijk heeft en al 10 jaar roepen dat we over 15 jaar allemaal een burka dragen. De meneer uit Groningen heeft ondertussen verschillende steunbetuigingen ontvangen voor zijn moedige actie. Men vraagt zich af hoe het toch zo ver heeft kunnen komen in dit land. Een enkeling vindt dat de minister-president hierover geïnformeerd moet worden. Een lokale politica van Trots en een oud-militair nog steeds in uniform schieten hem te hulp wanneer hij wordt aangevallen door burgers die hem op zijn drogredenen wijzen. Hij heeft gelijk, onder alle omstandigheden. Degenen die hem wijzen op de onvolkomenheden in zijn bericht en argumenten praten onzin en worden uitgemaakt voor idioot, gek, kleun, die niet kunnen lezen en moeten maar eens langs de opticien. De kers op de taart is de mededeling dat “de boodschapper wordt geslacht door de linkse haatclan”.

Screen Shot 2013-08-13 at 8.43.35 AMGelukkig verscheen er gisteren ook positief nieuws. Iedere Nederlander mag binnenkort ‘gratis’ het Droomboek van het Nationaal Comité Inhuldiging afhalen dat nu wordt gedrukt, ergens in Neurenberg. Let wel, één boek per huishouden. De dromen zijn zorgvuldig geselecteerd door onder andere Albert Verlinde van RTL Boulevard en worden ondergebracht in loketten, zoals het ‘Loket van de Lach’, waar je richtlijnen mag ontvangen over “waar mogen we van genieten”, of het ‘Loket van Samen’, waar je over “hoe gaan we met elkaar om” kunt dromen. Een eigentijdse manier van het woord verspreiden, niet van god, maar van de door Bekende Nederlanders uit 5.600 inzendingen geselecteerde “verrassend en begrijpelijk” bijdragen. Dromen als loketten; best innovatief eigenlijk voor een monarchie.

Ondertussen mag mevrouw Drayer zich beklagen in de voormalige verzetskrant Vrij Nederland over anonieme internetgebruikers, dat er zoveel haat is onder links, die volgens haar ook antisemieten zijn. In de Volkskrant mag meneer Brullen schrijven dat iedereen in Nederland zelfcensuur toepast, behalve hijzelf natuurlijk. De Telegraaf verschijnt tegenwoordig dagelijks met agitprop tegen homo’s, moslims, de EU en links, begeleid door een potpourri van reacties van lezers vol diepgewortelde haat en achterlijkheid, die door de moderatoren blijkbaar blind worden goedgekeurd. En in het Parool wordt Amsterdam Post, vergaarbak van extreemrechtse miskende intelligentsia en andere sociaal geïsoleerden die dagelijks schreeuwen dat ze gecensureerd worden, vergeleken met GeenStijl. En de Nederlandse publieke omroepen zijn vrijwel ieder uur opnieuw benieuwd wat de buitenlandse media berichten over de dood van Friso. En voor €1,50* wordt jouw SMS geplaatst bij de berichtgeving door RTL Boulevard over dat wat iedereen bezighoudt.

Het leuke van de crisis in Nederland is dat iedereen mee mag doen. En wie het hardst en vaakst roept heeft gewonnen.

* Volgens RTL vandaag was het maar 25 cent. Ik heb nog geen reacties van hun klanten gezien

@wltrrr heeft ook een probleem en dat is dat er iets hem van weerhoudt om vaker te schrijven. Ondertussen levert zijn moestuin hem veel op. Twee planken gevuld met confiture en inmaak. Bijna dagelijks verse groenten. Frisse lucht, zon, wat schoffelen, beetje water geven. Genieten van flora en fauna. Lachen om de onnozelheid van anderen. Wat een rijkdom.

Dit bericht verscheen eerder op Krapuul, 13 augustus 2013

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Brood rijmt op dood

 1. Robert zegt:

  Je vraagt je af hoe het mogelijk is. Jammer dat u niet vaker schrijft, het is altijd weer hilarisch.

 2. terrebel zegt:

  Mooi stuk, Walter! Zo wist ik niet dat ergens in het land een stukje idee van Rita Verdonk moedig poogt te overleven. En ja, die figuren waar jij het over hebt zijn maf. Als je ze vraagt waarom ze geen achtergrondonderzoek doen claimen ze daar geen tijd voor te hebben. Logisch ook, want elke week is er weer voetballen. En die geldverslindende hobby (het spelletje kost de belastingbetaler 300 miljoen euro per jaar aan stadiononderhoud en beveiliging!) is belangrijker dan een mening onderbouwen. Als de PVV-stemmer die ik vroeg naar argumenten voor zijn mening. Waarop hij uitriep: ‘Typisch links: meten met moeilijke woorden komen!’

 3. helena zegt:

  goed stuk!
  Wel even ter nuancering: heb volgens mij wel gezien dat die Feijenoorder iets retweette van iemand anders en dat ie daar dan achter “kk idioot” schreef en even later tweette hij: RIP friso. Hij heeft zichzelf nu evenwel een andere twitternaam gegeven. @Rolf_FR12
  Ik ben die twitteraars op die dag toen ook even nagegaan dus vandaar.
  maar inderdaad voor de rest helemaal eens met je stuk.

  Ik retweette net iemand : ♔ ‏@SSamiira_
  wat er nu ook in Beirut gebeurd he, zo erg. en me nicht zit daar, heb ook al kk lang niks meer van haar gehoord :s

  ik heb het idee dat een aantal van die ‘jeugdigen” (pubers) kk als stopwoord gebruikt en amper weten wat het echt betekent. Dus ja makkelijk om op basis van zoeken naar “kk” in twitter dan rare reacties te vinden naar aanleiding van de dood van Friso. En inderdaad oude tweets ….

  ach ja en Drayer is dus echt de weg kwijt.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s