NOS doet Achtung Achtung


 Vanochtend vroeg werd Nederland opgeschrikt door het nieuws “van alle kanten.” Het ging eens een keer niet over de economische crisis of een voetbalwedstrijd. Het item op het NOS Journaal van 6 uur en het Radio1 Journaal daarna was dat volgens de Duitse boulevardkrant Bild, bekend van veel bloot en hoofdzakelijk roddel, er een mogelijke terreurdreiging was en dat al twee weken de hogesnelheidstreinen verscherpt in de gaten gehouden worden. Bild had het gehoord van niet nader genoemde bronnen binnen de Duitse veiligheidsdienst. En die hadden het weer gehoord van de National Security Agency (NSA), de Amerikaanse inlichtingendienst, die een telefoongesprek van twee Al Qaeda terroristen had afgeluisterd. De NSA was onlangs nog in het nieuws omdat ze iedereen overal en altijd afluisteren.

Screen Shot 2013-08-19 at 4.06.56 PM

Bild had natuurlijk ook ander nieuws, net als de adverteerders.

Het uit de Duitse krant overgenomen bericht werd nog eens bevestigd door de NOS-correspondent in Berlijn. Een uur later prijkte het bericht op vrijwel alle Nederlandse nieuwsmedia, rijkelijk gelardeerd met speculaties en uitspraken van deskundigen. De recente kritiek op de NSA en hun afluisterschandalen leek als sneeuw voor de zon verdwenen. Dat de prins van Monaco een buikje heeft, ook voorpaginanieuws op Bild, haalde de redactie van onze nationale belevingsnieuwszender vreemd genoeg niet. Ook was er weinig aandacht voor het andere belangrijkere nieuws in Bild, namelijk dat Lady Gaga haar tepels niet mag laten zien. Een echte rioolkrant weet wat lezers willen, iets wat ze bij de NOS maar niet willen snappen.

Gelukkig zijn we Duitsland niet en hebben we in Nederland geen hogesnelheidstreinen. Tenminste, geen rijdende hogesnelheidstreinen. De NS wist in een persbericht te melden dat zij geen aanleiding zagen om ook in Nederland het materieel en de infrastructuur te controleren om zo mogelijke terreuraanslagen en dus verkeershinder te voorkomen. Die zijn natuurlijk druk doende met de Schadensbeseitigung die het avontuur met de Fyra hen de komende decennia gaat opleveren. De nationale veiligheidscoördinator zag ook geen aanleiding om de status van terreurdreiging aan te passen, ondanks de smeekbedes van journalisten. Maar gelukkig voor de media kwam kort daarna het bericht dat Diederik Samsom gaat scheiden, waardoor het bericht dat onze treinen mogelijk bedreigd worden door bloeddorstige moslims al snel naar de achterpagina’s verdween.

Nee, de crisis is bedoeld om ons de komende duizend jaar nog bezig te houden. Het werkt verslavend. Laten we nog wat pretparken bouwen. Zie de sociale media voor meer informatie.

@wltrrr had ook vandaag weer een leuke en productieve dag. Jij toch ook?

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 19 augustus 2013

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s