Geen mening


Nederland is een echt opinieland. Geen onderwerp is te absurd om er een opiniepeiling op los te laten. Je mag en kunt tegenwoordig overal je mening over geven. De onderwerpen zijn niet beperkt tot of er een papiertje op straat ligt, dus de overheid deugt niet. Of de buurman die zwart is en daarom de ondergang van de buurt inluidt. Of wat men vindt van iemand die meer verdient en een grotere auto heeft dan zijzelf. Ik ben er nog niet uit of Nederland een ochlocratie of een kleptocratie in aanbouw is. Misschien wordt het wel een combinatie van beide. Een dictatuur die zich regelmatig per volksopruiing en aanvullend referendum nog meer diefstal kan veroorloven. Dat vinden een boel Nederlanders enorm democratisch, een gekozen alleenheerser, die hen af en toe om hun mening vraagt.
Afgelopen week kwam Trouw met de uitkomst van een onderzoek van VU/Kieskompas waaruit zou blijken dat er onder de boze bevolking in Nederland een sterke behoefte bestaat aan een sterke leider. Vooral ouderen en vrouwen schijnen behoefte te hebben aan een sterke man die met harde hand de boel op orde gaat brengen, maar vooral hen blij maakt. Met name vrouwen hebben genoeg van het polderen dat Nederland welvarend en gelukkig gemaakt heeft. Die willen een vent zien die hun angsten wegneemt. Maar voor vrijwel iedereen telt: men is bang, geïrriteerd en men schaamt zich, maar men is vooral boos. Boos op “de elite”. Er staat natuurlijk niet bij wie die elite is, maar men is al heel tevreden als je de ander de schuld kan geven.

Uit het onderzoek blijkt dat Wilders het meest geliefd is bij zijn achterban. Heel anders dan bij Samsom en Rutte, die door hun eigen achterban veel minder worden gewaardeerd. De onderzoekers trekken daaruit de conclusie dat “Wilders het beste in staat is om zijn achterban te activeren en aan te spreken, omdat hij positieve emoties oproept bij zijn kiezers”. De man die denkbeelden uitdraagt uitdraagt dat moslims niet deugen, allochtonen tweederangsmensen zijn, Grieken op onze kosten ouzo drinken, Roemenen al onze banen afpakken en wij onderdrukt worden door Brussel maakt blijkbaar een deel van de Nederlanders enorm blij.

Uit eerder onderzoek van EenVandaag bleek dat 59% van Wilders’ electoraat niet op de PVV stemt omdat ze daar voor zijn, maar omdat ze weinig verwachten van de andere politieke partijen. In de conclusie van het onderzoek staat ook dat angsten vaak ideologisch bepaald zijn. Ik zou zeggen niet alleen angsten. Niemöller klom meteen in de pen om Wilders de enige echte leider van Nederland te noemen. Baudet mocht regelmatig zijn nieuwste boek aanprijzen met een pleidooi terug te keren naar een Nederland dat nooit heeft bestaan. En wie weet? In een land waar één voetballer meer kan verdienen dan pakweg 100 of 1000 zorgmedewerkers is alles mogelijk, omdat niemand wordt gevraagd daarover een mening te hebben.

@wltrrr is uiterst genereus en betrokken en heeft daarom onbezoldigd een nieuwe publieke dienstverlening gelanceerd, waar iedereen die genoeg heeft van boze witte mannen kan melden dat men er echt genoeg van heeft. Ook jouw melding telt op het Meldpunt Boze Witte Mannen.

Advertenties

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s