Van koekamp tot hondenpoepveldje


Zondag werd een nieuw Duits parlement gekozen. “Wass soll’s?”, denkt u, maar het is voor Nederland niet onbelangrijk. Duitsland is immers Nederlands belangrijkste handelspartner en mede-initiator van het mantra van de bezuinigingen. Voor veel Duitsers is Nederland een herkenbaar paradijs waar ze een grappig dialect spreken en waar je als je wilt ongegeneerd uit je dak mag gaan. Voor de meeste Nederlanders is de Duitse taal onbegrijpelijk en blijft Duitsland een gesloten boek en een vreemd land. In Duitsland waren er op de avond van de verkiezingen keurige gesprekken met en tussen winnaars en verliezers met voldoende tijd voor iedereen. In Nederland is het debat bij zulke evenementen gereduceerd tot een spelshow, waarin je ook best een keer uit je dak mag gaan. Het publiek vindt zoiets geweldig.

Afgelopen zaterdag waren er ook verschillende demonstraties uit onvrede met het beleid van de huidige regering in ons eigen Nederland. In Amsterdam liepen naar schatting 3000 mensen en tientallen organisaties mee in een mars tegen de bezuinigingen. In Den Haag waren naar schatting 1500 mensen verzameld op de Koekamp, een voormalig weidegebied voor runderen, in Den Haag om met de PVV te demonstreren tegen het kabinet Rutte. Het was een bonte verzameling van vrijwel uitsluitend roomblanke demonstranten die wilden dat Rutte ‘oprutte’, de grenzen dicht moesten en wilden laten zien dat genoeg genoeg was. Aan de randen van de manifestatie kreeg extreemrechts de ruimte om uitdrukking te geven aan hun misdadige en verboden gedachtegoed, maar dat was geen reden voor de aanwezige ordediensten of politie om in te grijpen. Zwaaien met de princenvlag of gekleed gaan met neonazi accessoires moet kunnen in een verzameling dagje-uit demonstranten met witte ballonnetjes waarop ‘genoeg is genoeg’ stond gedrukt.

Screen Shot 2013-09-24 at 10.15.38 AMFleur Agema mocht Geert Wilders introduceren. “Ooit begon hij in een klein zolderkamertje. En niemand kon vermoeden dat hij zo groot zou worden. Hij is onze voorman. Hij is de leider van de internationale anti-islam-beweging. Maar boven alles is hij jullie vriend. Geef hem een groot applaus.” Het was een gezellige boel daar in Den Haag en de sfeer was vriendelijk. De politiek leider sprak harde woorden om zijn toegestroomde fans een hart onder de riem te steken en beloofde net als zij tegen Rutte te zijn die zijn ziel aan het communisme had verkocht. “Iedere dag… iedere dag komen er in Nederland 700.000 werkelozen bij” en noemde Rutte wereldvreemd en de VVD socialistisch. Wilders beloofde zijn enthousiaste publiek verandering en riep “Wij zijn het volk van geuzen en patriotten.” en dat de PVV nog groter ging worden. “Alleen met jullie hulp kunnen we Rutte uit het torentje krijgen.” Wat Wilders hiermee precies bedoelde is onduidelijk want met populariteit alleen kom je er niet, tenzij je rekent op een absolute meerderheid. “Dat doen we niet voor onszelf, maar voor Nederland.” Ah, gelukkig, helder. “En tegen Rutte zeggen wij. De PVV komt eraan en uw politieke dagen zijn geteld.” Er waren verderop leuzen te lezen als “eigen volk eerst” en “verraders van onze identiteit” en “wij eisen aftreding van dit kut kabinet. gr. Venlo.”

Na de pep talk van Wilders en zijn intimi riep Agema het publiek nog na dat ze allemaal helden waren. Na afloop luisterde een dweilorkest de boel op en vond een kleine tweehonderd demonstranten het gepast om de enkele tientallen AFA-demonstranten een paar straten verderop te confronteren. De politie hield de twee partijen uit elkaar waarop de PVV-aanhang (op Twitter) scandeerde dat de politie anti-PVV was. Het was allemaal heel gezellig en zij waren allemaal ontzettend normale mensen, riep de PVV-aanhang onvermoeid via de sociale media. En dat het een schande was dat niet alle linkse media (inclusief de Telegraaf!) uitgebreid verslag deden van de buitenparlementaire braderie van de populairste eenmanspartij van Nederland. Het was die dag een feest voor iedereen, ook voor de thuisblijvers.

Screen Shot 2013-09-24 at 10.15.52 AMNa afloop eiste het CIDI van de pro-Israël PVV dat men afstand nam van de uitingen van extreemrechts op de Koekamp. Wilders reageerde meteen op de oproep door te beweren dat de PVV alles verwerpt wat “riekt naar nationaalsocialisme en extremisme.” Dat is een opmerkelijke uitspraak van iemand die eerder dit jaar probeerde een Duitse uitgave van zijn laatste Engelstalige boek op de markt te brengen via een uitgever die in Duitsland bekend staat om hun fantastische en obscure neonazi lectuur en dacht succesvol te kunnen zijn met de verspreiding van islamofobie van een ‘bekende Nederlandse politicus’. Helaas voor Wilders is het in Duitsland bij wet verboden nazisme te bagatelliseren en moslims fascisten te noemen. Zelfs niet als je onder vrienden bent die scherp in de gaten gehouden worden door de Duitse veiligheidsdienst.

Enkele decennia terug kon je zelfs in Nederland nog gemakkelijk 50 of 100.000 mensen of zelfs meer op de been brengen voor een demonstratie tegen sociaal onrecht, uitbuiting en oorlog. Tegenwoordig is 0,00001% van de bevolking al ontzettend veel. Een conclusie is dat er voor de meeste mensen blijkbaar niets is om voor of tegen te demonstreren wat men kan delen met anderen. Je moet tegenwoordig immers voor jezelf opkomen en dat betekent voor sommigen dat je bedreigd wordt door de ander. Het is ook allemaal zo ingewikkeld en vermoeiend, anderen voortdurend overtuigen van hun ongelijk, of dat wat zijn normaal vinden zij abnormaal zouden moeten vinden omdat jij dat wil. Een deel van de Nederlanders leeft blijkbaar in een wereld waarin alleen zijzelf de ‘echte Nederlanders’ zijn, die al eeuwen onderdrukt en uitgebuit worden door linkse regeringen en worden bedreigd door zigeuners, negers, ‘islamofascisten’, Oost-Europese criminelen en wereldverbeteraars. De ‘echte Nederlander’ die gelooft dat slechts één persoon hen kan bevrijden. Het valt niet mee in zo’n complexe en gevaarlijke wereld die door zo weinig mensen wordt gedeeld nog mensen de straat op te krijgen voor een goed doel, laat staan een betere wereld.

“Wij zijn het volk.” De PVV kreeg de zondag erna weer een zeteltje bij van Maurice. Duitsland heeft een nieuw parlement gekozen, maar heeft nog steeds niet gereageerd op de manifestatie van de immer groter wordende Wilders.

@wltrrr is een groot liefhebber van Hakim Bey’s tijdelijke autonome zone, maar dat zal wel weer veel te links en veel te wereldvreemd zijn.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 24 september 2013

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Van koekamp tot hondenpoepveldje

  1. Goed stuk. En wat een prachtfoto! (…. Je betaalD je blauw…)

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s